Considerat de catre Radu Anton Roman, ca fiind “sinteza a tot ce e mai bun la un moment dat intr-o stana”,balmosul e un preparat pe care nu oricine se poate inhama sa il faca !
Trebuie pricepere, rabdare, apoi iar rabdare si nu in ultimul rand trebuie sa pui suflet.
- 2 l jintita de oaie ( produs lactat preparat prin încălzirea lentă a zerului provenit de la scurgerea caşului)
- 500 g faina de malai
- sare
Mod de preparare:
Se pune jintita la foc mic mic sa fiarba. Amestecam continuu sa nu se prinda de fund.Lasam sa se umfle de doua ori spuma, avand grija sa nu dea in foc.
Mai lasam sa fiarba vreo 10 minute.In total vreo 40 de minute.
Adaugam in ploaie malaiul si sarea si amestecam incet sa nu se faca cocoloase.
Lasam sa fiarba ( amestecand continuu)pina cand iese deasupra untul( grasimea) din jintita si se desprinde de marginile cratitei.
Balmosul se serveste cu lapte prins( batut) sau salata de rosii, castraveti si ceapa.
Pofta mare !
Pot veni si eu la o portie?
RăspundețiȘtergerePremii frumoase te asteapta sa le ridici.
O zi buna!
Medi te astept cu bratele deschise...mai am o portie si pentru tine.....!
ȘtergereTe tzuc !
vai ce-mi place....mi-ai facut o pofta....
RăspundețiȘtergereCu mare drag iti ofer o portie draga mea.
ȘtergereTe tzuc !
Alte comentarii de pe Gustos.ro :
RăspundețiȘtergereVaradi Silvia 25 mai 2010
Sidy,trebuie sa vin la tine sa mananc o portie.
Daniela 25 mai 2010
Bun, bun, mai frate, de nu te mai saturi !
Husni , 25 mai 2010
O reteta de nota 10 ! Am mincat,asa ceva,in Romania,la niste persoane,care aveau oi,jintita...Dar ei puneau balmosul la cuptor cu niste jumari taiate marunt,deasupra;o bunatate,dar f.gras;cred ca acum n-as putea minca asa ceva. Aici,nu am jintita;oare pot folosi iaurt de oi?
Mira 25 mai 2010
Multumiri pentru aceasta reteta traditionala.
Lia Maria 25 mai 2010
Nu am mancat niciodata, dar citind reteta, cu siguranta este foarte bun.
Burdulea maria elena 25 mai 2010
Ce bun este, imi aminteste de vacantele petrecute la bunica la tara cand mancam balmos.
Licu pop 25 mai 2010
Grozava reteta!!!Un balmos asemanator am mancat la o stana...si va dati seama...asa ceva nu se uita niciodata dar...niciodata nu am reusit sa fac sa aiba acelasi gust...deci.. 10 pentru reteta
Valentina ionita, 25 mai 2010
Tare gustos trebuie sa fie...
Camelia Grosu, 26 mai 2010
Jintita nu e urda?
Sidy 26 mai 2010
Camelia nu, nu este ! Daca citesti la inceput am scris ce este jintita :produs lactat preparat prin încălzirea lentă a zerului provenit de la scurgerea caşului.
Manolovici Eugen, 26 mai 2010
Reteta ta, ne trimite la "Miorita", la "Trei pastori se intalnira", la "Ciobanasului la munte-i place, sus la munte, sus la munte, la izvor _ _ " la transhumanta etc . Si uite-asa am trait si am rezistat pe aceste meleaguri, peste 2000 de ani, cu jintita?, nu ? Si daca vom prepara reteta ta?, vom mai trai 2000 de ani ?, nu-i asa? NOTA: Cea mai buna jintita , o putem gasi la stana, raspuns pentru Marta Gabriela Abdelhafiz.
Joly-gina 26 mai 2010
ca la mama acasa
Alice85 -26 mai 2010
Arata foarte bine,mi-ai facut pofta....nu am mincat niciodata.
Marta gabriela abdelhafiz -26 mai 2010
Si cum fac rost de jintita sau macar de zer;ca mi-ai facut pofta ,am citit despre balmos dar nu am mincat niciodataJjuliya 25 mai 2010
Si un pic de "slana"prajita...
Vera, 27 mai 2010
Ft interesant,dar nu am mai mancat
Constanta proca , 31 mai 2010
Nu am mancat niciodata asa ceva , dar cred ca e ceva bun .
Alina, 05 iunie 2010
Interesant ! Nici eu nu am mancat niciodata ! Vorba lui Juliya ... ar merge de minune si cateva feliute de "slana" prajita langa !!!
Bety , 25 iunie 2010
Eu in loc de jintita de oaie,am pus samantana lichida,si mi-a iesit EXTRORDINARA de buna!! Si am servit balmosul cu bacon fript si cu compot de piersici....Va spun este foarte buna!!!!! Va doresc POFTA BUNA!
Comentarii de pe Facebook :
RăspundețiȘtergereCristina Criss
N-am mancat niciodata dar ma tenteaza.
Acum 22 de ore · Îmi place
Claudia Baban
Ce bun ar fi
Acum 22 de ore · Îmi place
Sylvia Boutiere
bestial ar fi am mancat o data in copilarie !
Acum 22 de ore · Îmi place
Hintia Gabriela
Cu mamaliga fiarta-n zar, si copt in jar. O minunatie, garantat
Acum 20 de ore . Îmi place
Teodora Zaraza
am macat la stana la Ursu, in Moldova....e criminal...mamaliga fiarta in zer si cu cirnati oaie afumati.....mori acolo !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Acum 18 ore · Îmi place
Toncean Sidonia
La noi altfel se face balmosul....cu jintuiala nu cu zer si asa cum am specificat in reteta.....
Acum 18 ore · Îmi place
Ancuta Toncean
Hmmmm.... Asa bun bun cum il face tata!!!! Tre sa fugiti si pana la noi cu un pic xxxxxx
Acum 18 ore · Imi place ·
Teodora Zaraza
ok,Sidy....dar la oras la Cta...de unde jintuiala ????
Acum 18 ore · Îmi place
Melania Parus
foarte bun
Acum 16 ore Îmi place
Mioara Ioan
Sidy, dar din zerul ce se scurge de la cas, pus din nou la fiert (nu la incalzit) iese urda! Am auzit de jintita, dar nu am stiut ce e!! Am mancat balmos, dar facut cu smantana dar f. bun!! Minunat!!
Acum 13 ore · Îmi place
Ruxy Rux
O, daa
acum 11 ore · Îmi place
Tudor Alexandru
AM INTELES DE LA SOTIORUL TAU ... CA EL L-A FACUT. CEL PUTIN ASA MI S-A LAUDAT MIE, IERI !
acum 11 ore ·
Daniela Babalau
Doamna Sidonia, sunteti minunata!Dar nu ne mai ispititi ca o sa dam buzna peste dumneavoastra!v Va sarut cu tot dragul si va doresc tot binele din lume!
acum 8 ore · Îmi place