miercuri, 16 aprilie 2014

Tort cu crema de vanilie si stafide

By In bucatarie la Sidy   Posted at  10:29   Torturi 4 comments








Cu ocazia lansarii campaniei Dr. Oetker "De Paste, bucatarii iscusiti sunt rasplatiti!"   s-a lansat si o provocare ce se adreseaza bloggerilor  culinari.
Bineinteles ,  ca de altfel la fiecare sarbatoare, Dr Oetker ne-a facut placuta surpriza sa ne trimita multe bunatati cu care noi sa cream retete minunate...Multumesc mult de tot Dr.Oetker !
Echipa Dr Oetker s-a gandit sa construiasca o arhiva a primelor retete  , iar noi sa acceptam provocarea si sa ne reamintim prima reteta invatata de la bunica sau de la mama ori prima experienta culinara ce am facut-o familiei noastre.
Printre primele retete de prajituri facute de mine s-a numarat Prajitura cu mere si bezea...imi placeau foarte mult prajiturile cu fructe si aceasta era foarte simplu de facut. Reteta o am de la mama, bineinteles :


Ingrediente:

400 g aluat foietaj
1 kg mere
150 g zahar
3-4 linguri gris
4-5 albusuri( pot fi si mai multe)
1 lingurita scortisoara
putin unt( ulei)

Mod de preparare :

Merele spalate si necuratate se dau pe razatoarea cu gauri mari.Se amesteca cu 3 linguri gris, scortisoara  si 100 g zahar.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt , asezam foaia de aluat , o presaram cu o lingura cu gris si asezam pe ea merele amestecate.
Dam tava la cuptorul dinainte incalzit pentru 30 minute.
Batem albusurile spuma si cand sunt gata adaugam 50 g zahar macinat si amestecam din nou pina se intareste albusul bine.
Scoatem tava din cuptor si intindem bezeaua deasupra merelor. Dam tava din nou , la cuptor cam 15 minute pina prinde bezeaua o culoare aurie.
Scoatem tava din cuptor si lasam prajitura sa se raceasca in tava.
Dupa ce s-a racit, putem sa o taiem, dupa preferinta.Foarte usor de facut si tare gustoasa...
Pofta mare !







Dar pentru ca echipa Dr Oetker a fost atat de darnica cu mine , am pregatit pentru ei ( dar si pentru noi, bineinteles) un minunat tort cu crema de vanilie si stafide , pe care am sa vi-l prezint in continuare :



Ingrediente:



- pentru blat pandispan
6 oua
180 g zahar
180 g faina
1/2 plic praf de copt
sare


- pentru blat din albusuri
6 albusuri
8 linguri zahar
6 linguri nuca macinata
1/2 plic praf de copt
esenta de rom


- pentru crema :
1 cutie crema pentru cremsnit Dr Oetker
700 ml lapte
300 ml frisca
esejnta de rom Dr Oetker
100 g stafide
1 plic gelatina Dr Oetker
1 plic intaritor frisca Dr Oetker
-pentru decor
200 g martipan Dr Oetker
1 cutie Margarete Dr Oetker
bombonele ciocolata

Mod de preparare :

Pregatim prima data blatul din pandispan avand grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
De data aceasta am pregatit un blat diferit, dupa reteta Diei Baban http://bucatevorbesiarome.blogspot.ro/ Multumesc Claudia !
Ouale intregi se miceaza cu zaharul la viteza cat mai mare 25 de minute ca sa isi incorporeze destul aer in compozitie. Daca nu respectati timpul, s-ar putea sa aveti surpriza sa nu va iasa blatul !!!
Adaugam apoi faina amestecata cu sarea si praful de copt , in trei reprize.Amestecam faina prin rasturnare, cu ajutorul unei spatule.
Punem intr-o forma de tort hartie de copt ( diam = 26 cm), unsa cu putin unt, toata coca, o nivelam si apoi o dam la cuptorul dinainte incalzit la 200 de grade.Dupa 20 de minute reducem focul la 180 de grade , dar nu deschidem usa cuptorului in aceasta perioada !Mai lasam cam 10-15 minute sa se coaca blatul si facem proba cu scobitoarea.



Dupa ce blatul e copt, stingem aragazul dar lasam blatul sa se raceasca in cuptorm in forma, cu usa deschisa.Apoi il scoatem , indepartam hartia de copt si il lasam pina a doua zi pe un gratar, cand il putem taia in doua.
Preparam blatul din albusuri , batem bine albusurile cu un praf de sare , apoi adaugam zaharul si mixam din nou pina se intaresc iar albusurile.
Adaugam nuca macinata si amestecam prin rasturnare cu ajutorul unei spatule.Tapetam cu hartie de copt tava pentru blat, o ungem cu putin unt si rasturnam coca blatului pe care il coacem aproximativ 15 minute, facem testul scobitorii si apoi il lasam sa se raceasca in forma pe un gratar.



Crema o pregatim dupa indicatiile aflate pe cutia cremei de cremsnit.
Stafidele le hidratam in apa cu esenta de rom , iar frisca o mixam tare, adaugand si intaritorul.
Dupa ce toate sunt gata, inmuiem gelatina in putina apam apoi o pregatim la rece exact cum scrie pe plic.
Frisca batuta o adaugam la crema , impreuna cu stafidele hidratate si bine scurse si gelatina , amestecand prin rasturnare cu ajutorul spatulei.



Trecem la montarea tortului. Daca va place puteti sa insiropati blatul de pandispan cu un sirop din apa, zahar praf si esenta de rom, puse dupa gust.
Prima foaie de pandispan insiropata o punem pe fundul tavii detasabile pentru tort si adaugam jumatate din crema.Punem blatul din albusuri, cealalta jumatate de crema si ultimul blat de pandispan insiropat.
Dam tortul la rece pentru cateva ore.



Martipanul il intindem pe o suprafata presarata cu zahar praf, atat cat sa poata acoperi tortul.
Scoate tortul de la rece , indepartam marginea laterala a formei si il imbracam cu foaia de martipan.O presam bine pe tort si apoi incepem ornarea tortului cu margaretele de la Dr Oetker si cu bombonelele, dupa imaginatia fiecareia.
Aveti un pic de munca la tortul acesta, dar...nu veti regreta, pentru ca are un gust deosebit.





Pofta mare sa aveti si inca o data mii de multumiri echipei de la Dr Oetker !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

4 comentarii:

  1. Draga Sidy,iti doresc un Paste plin de Lumina!Sarbatori Fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos fata draga !
      Paste fericit sa ai si tu alaturi de cei dragi tie !
      Te tzuc ...

      Ștergere
  2. Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.