duminică, 12 iulie 2015

Tocanita de pui cu ciuperci si galuste

By In bucatarie la Sidy   Posted at  14:26   Preparate din carne de pui 16 comments

TOCANITA ( papricas)= tocana, tocane, s. f. Mâncare cu sos făcută din bucătele de carne, prăjite cu ceapă Din maghiara: tokány - asa spune DEX-ul.
O regăsim din Maramures până în Dobrogea, de la Severin la Bacău, Ardealul însusi miroase a tocană, mâncarea traditională cea mai răspândită la noi, e tocana.
Din fericire, ea e de multe, multe feluri, se face din orice, de la legume la ciuperci ,până la păsări de curte, vânat sau vită (uneori în amestec).
DAR...ar trebui să fie definită notiunea de ”tocană”, fiindcă felul ăsta de mâncare se poate confunda destul de usor cu altele (ghiveci, plachie etc.) Toti stim ca aceasta tocana este foarte versatila...
Exista tocana si in alte parti in Europa, de la unguri pana in sudul Italiei, unde se face ragu bolognese din  carne ,pana la irlandezii cu berea lor neagra, francezii cu a lor boeuf bourguignon, spaniolii cu Estofat-u lor cu ciuperci ...si lista poate continua si pe la noi: ciulamaua e si ea o tocana? Sau tochitura? Dar ostropelul?
Unii vor spune că sarmalele si micii sunt mai răspândite decât tocana, poate fi corect, însă dacă ne gândim că sarmalele-s mai mult la sărbători, micii sunt mai mult pe grătare vara ,iar tocana-i măcar o dată pe săptămână, fie vară, toamnă sau iarnă, cred că avem un câstigător în cursa asta pentru suprematie, pe steagul culinar al României.
O tăcăniţă este binevenită la orice masă,preparatul vă va bucura papilele gustative.
Tocăniţa este un preparat culinar cu tradiţie în bucătăria românească în care se împletesc numeroase arome savuroase de ceapă, carne, ardei, usturoi sau pătrunjel. Se serveşte cu o mămăliguţă , galuste sau...cartofi fierti separat ( natur).
Tocana este o tocană româneasca sau o mancarica cu multe legume, foarte gustoasa si hranitoare. Tocana de pui cu ciuperci  este o mâncare simplă şi gustoasă bazată pe găina şi grădina ţăranului ,care a ştiut întotdeauna să valorifice cu rost roadele ce se găsesc  în gradina sa.
Aceasta tocanita îmbogătita cu smântână ,este una dintre cele mai delicioase mâncăruri traditionale. Se face usor si este minunată cu mamaliguta .
Dar pe la noi se face mai degraba cu aceste minunate galuscute din faina, cu alte cuvinte este o mâncare sănătoasă, ca la bunica, de o să te lingi pe degete.
Eu am facut-o simpla de tot, asa cum am invatat-o de la bunica mea, fara multe ingrediente....a fost cea mai buna tocanita mancata vreodata si ...bineinteles imi aminteste de copilarie ...!
Cu aceasta reteta particip la http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ lansata de Gina Bradea si unde in luna aceasta ,gazda este Margareta Cismasu  http://margaretacismasiu.blogspot.ro/2015/07/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html care ne-a dat ca tema  Mancaruri/Tocanite din legume sau cu carne.



NECESAR : 

1 pui de casa ( preferabil)
3 cepe
1 borcanel ciuperci taiate SunFood
1 lingura pasta de ardei kapia
2 linguri ulei
patrunjel verde
sare
piper

- pentru galuste:
2 oua
4-5 linguri faina
2 lingura ulei
sare

 MOD de PREPARARE :

Transam puiul( eu am inlaturat si pielita de pe el) in bucati potrivite, il spalam si apoi il lasam sa se scurga bine pe servetel absorbant.
Ceapa o curatam si o taiem julien, ciupercile te taiem marunt si tocam si patrunjelul verde.
În puțin ulei punem la călit ceapa, cand devine sticloasă adăugăm pasta de ardei, ciupercile si apoi bucatile de pui.





.Lasăm puțin să se rumenească și să lase zeamă , după care adăugăm cam 1 cană de apă ( sau supa ar fi mai nimerit ), acoperim cu capac și lăsăm la fiert vreo 30-40 minute la foc mic.acum depinde si cat de tinar a fost puiul de tara.Presaram putin patrunjel verde tocat..
La final adaugăm sare, piper ,după gust și frunzele de pătrunjel tocate.





Intre timp preparam galustele.
Punem apă la fiert într-o cratita cât mai întinsă.
Batem tare cu o furculiță sau un tel mic ouale. Peste ele turnăm 2 linguri cu ulei si făina ,în ploaie până se ajunge la consistența unei mămăliguțe moi, apoi se adaugă sarea și se amestecă repede.Daca sunt prea groase, adaugam putina apa.
In momentul in care apa clocoteste formam găluştele: înmuiem o linguriță în apă până se înfierbântă (câteva secunde), apoi luam aluat cu ea și o scufundam în apa clocotită.Veți vedea că se desprinde gălușca. Repetam până terminam aluatul.
Daca avem sita pentru preparat galustele e mult mai simplu, pentru ca turnam compozitia in ea si galustele se scurg singure din ea.
Când am terminat de făcut găluştele ,punem capacul pe oală și fierbem la foc mic 8-10 minute. Oprim focul și lăsam capacul pe oală încă vreo 5 minute.
Când sunt gata le scoatem cu ajutorul unei palete pentru spumă şi le transferam în tocăniță.





Cine prefera cu smantana, amesteca putina faina cu smantana si un polonic de sos de pe tocanita , apoi rastoarna compozitia pe tocanita si lasa sa dea cateva clocote :



Dar mie imi place cel mai mult fara smantana, cu galustele scaldate in sos si castraveti de vara murati la soare. Este o nebunieeeee credeti-ma !



Pofta mare sa aveti !
Marga ai avut o idee minunata si iti multumesc mult de tot...



Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

16 comentarii:

  1. Claudia Dana Udrea

    Eu vreau ,dar sant departe in Spania ;mi-o trimiteti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag Claudita ! Pe curier rapid....

      Ștergere
    2. Claudia Dana Udrea

      Mai bine iau reteta si o fac eu ca prin curier rapid o mananca ei nu ajunge la mine

      Ștergere
    3. Bine Clau...astept sa-mi spui ce parere au avut copiii !

      Ștergere
  2. Claudia Dana Udrea

    Aproape toate retetele dumneavoastra le-am facut si au iesit bune ;va multumesc ca puneti mereu retete noi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Maria Sfara

    Multumesc ! E tare buna si arata minunat !
    Îmi place

    RăspundețiȘtergere
  4. Luminita Ronai

    E delicioasă cu sau fără smântînă ! Felicitări ! Îmi place...

    RăspundețiȘtergere
  5. Gatesc Cu SunFood

    Arata ca la restaurant! emoticon heart Foarte buna ideea cu ciupercile si galustele! Vom incerca si noi, cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa se mananca prin zona noastra si e taaaaaare bun ! Pe incercate....

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.