vineri, 25 martie 2016

Interviu pentru GUSTOS.RO

By Sidonia Toncean   Posted at  07:39   Interviuri 19 comments

Draga Sidonia,

Am initiat pe forumul Gustos.ro, proaspat redeschis, o sectiune dedicata celor mai fideli utilizatori ai site-ului si ne-am bucura sa deschidem aceasta serie de interviuri cu tine.

Desigur, exista deja un interviu frumos cu tine, realizat in urma cu ceva vreme (http://www.gustos.ro/sfaturi-culinare/interviuri-gustos-ro/oamenii-care-citesc-in-timpul-mesei-nu-digera-ceea-ce-citesc-si-nu-pricep-ceea-ce-mananca.html) , dar ne-ar placea sa il actualizam, iar prezentarea celor mai fideali utilizatori sa fie disponibila si pentru utilizatorii care viziteaza forumul.

Desi multi dintre utilizatori te cunosc destul de bine, ne-ar placea sa impartasim cat mai multor membri ai comunitatii noi lucruri despre tine, despre pasiunea ta, dar si despre legatura ta cu Gustos.ro.
Ne-am dori asadar sa deschidem seria acestor noi interviuri cu tine si ne-ar face o mare onoare daca ai raspunde intrebarilor noastre de mai jos, pe care am dori sa le publicam alaturi de raspunsurile tale in sectiunea din forum dedicata utilizatorilor fideli:




1. Comunitatea Gustos.ro si-ar dori sa te cunoasca mai bine. Te rugam sa te descrii in cateva cuvinte:

 Sunt o fire sociabila, orientata catre familie si armonie, sunt organizata, ordonata si respect ordinea si disciplina în viata mea( aceasta cred ca mi se trage de la meseria mea,pentru ca am fost ofiter al Armatei Romane). Imi iau indatoririle in serios si imi place sa fiu apeciata si respectata de catre ceilalti . Modesta,nu ?
Îmi place sa organizez petreceri si reuniuni( asta am facut in ultimii 15 ani de munca), sa port discutii amiabile si să imi distrez prietenii.
Relatiile sunt importante pentru mine, iar cel mai mult pretuiesc valorile precum :siguranta, stabilitatea , dar si respectul reciproc.

2. Cand ai auzit prima data de Gustos.ro si ce te-a atras la acest site culinar?

Of Doamne,cum trec anii! Aceasta se intimpla cu aproape 11 ani in urma.Imi placea si imi place si acum, sa citesc retete pe diferite site-uri culinare si asa am dat de Gustos.ro. Mi-a placut cel mai mult, avea retete romanesti si internationale , facute nu neaparat doar de Chefi, ci si de gospodine care gatesc acasa, in bucataria lor.Si mi-a mai placut ca retetele aveau poze explicite , astfel incat oricine putea sa urmeze retetele publicate pe site.

3. Cand ai gatit prima data in viata ta si daca iti amintesti ce anume?

Destul de tarziu m-am apucat de gatit, pentru ca acasa erau mama si bunica.La amandoua le placea mult sa-si petreaca timpul in bucatarie si sa faca bunatati.Erau tare fericite cand le laudam si le laudam zilnic.
Asa ca eu nu prea aveam loc prin bucatarie, de ele.Dar am invatat multe de la amandoua.
Am inceput sa gatesc dupa ce am primit repartitia in Cluj si m-am trezit singura in bucatarie si imi era foame.Asa m-am apucat eu de gatit.Si primul lucru ce l-am facut a fost supa de carne cu taitei si un papricas de pui, ceea ce se facea la mine acasa ,la Oradea.

4. Cine ti-a insuflat pasiunea pentru gatit?

Nu a stat nimeni sa ma invete exact ce sa fac si cum...dar,dupa cum v-am spus putin mai sus,am invatat sa gatesc de la maicuta mea si de la bunica mea materna.Faceau niste mancaruri atat de gustoase, de te lingeai pe degete. Nu degeaba se spune ca cea mai gustoasa mancare este cea facuta de mama !

5. Ce iti place cel mai mult sa gatesti si de ce?

Cel mai mult imi plac aperitivele. Sa fie cat mai variate, mai aratoase si mai gustoase.Dar sa nu fie in cantitati mari.Prefer aperitive putin cantitativ si variate.Imi plac aperitivele pentru ca sunt frumoase si colorate si revigoreaza orice masa festiva.
Dar imi plac enorm de mult si ciorbele sau supele, care nu lipsesc niciodata de la masa noastra de prinz.De fapt multe dintre premii sunt castigate cu supele sau ciorbele mele, chiar si la concursurile de pe Gustos.ro.

6. Te mandresti cu vreo inventie culinara? Daca da, te rugam impartaseste-ne-o si noua.

De felul meu sunt o...gurmanda, imi place mancarea buna, gustoasa, sa o fac , dar si sa o mananc, asa ca destul de rar repet o reteta – mereu schimb ceva la ea, adaug ceva. Si am mai facut ceva pentru familia mea: fiecare fel de mancare este altfel. I-am obisnuit cu diferite feluri de mancare ,variate, iar ei sunt mereu entuziasmati si asteapta lucruri noi, astfel ca nu ma pot lauda cu vreo inventie culinara,ceea ce au mancat azi , s-ar putea sa nu mai manance curind, le fac mereu altceva.
Deci imi este greu sa numesc o inventie culinara,pentru ca destul de rar repet o reteta – mereu schimb ceva la ea, adaug ceva.

7. Pentru ce preparat primesti cele mai multe laude din partea celor dragi?

De foarte multe ori , dupa ce mananca lumea la masa mea , farfuriile raman "curate", fara nimic in ele.Ce poti sa iti doresti mai mult oare, decat sa vezi ca mesenii tai au fost multumiti si au mancat tot din farfurie ?
La noi in familie fac des "Friptura de porc in zeama de varza",această reteta cere un efort minim si oferă satisfactie maxima: gust excelent si o privire atenta asupra ingredientelor folosite, se poate combinata cu diferite garnituri si salate.
Le fel se prepara sunca, costitele sau carnatul.Daca nu le-ati incercat inca, nu stiti ce ati pierdut.Gustul carnii fierte-n  zeama de varza  (moare) e demential! Ea fragezeste carnea si da o aroma deosebita!

8. Care a fost cel mai mare compliment pe care l-ai primit pentru una dintre retetele tale?

Nu ai nevoie de complimente mai mari decat sa-ti vezi familia multumita si satisfacuta de preparatele care dispar urgent din farfurii.
Pentru mine acesta este complimentul ideal...

9. Intre mancare gustoasa si mancare sanatoasa pe care alegi s-o pregatesti cel mai des?

E la moda sa fi raw-vegan sau sa fii "foodie", un termen american ce-i descrie pe pasionatii de gatit sanatos.
Normal ca prefer mancarea sanatoasa , dar parca uneori te apuca dorul si de ceva "bun" desi stii ca nu este sanatos.Se pot manca si acele preparate , dar cat mai rar.
Cea mai mare greseala care se face este ca tindem sa mancam mai mult decat avem nevoie. Este mai bine sa ne punem mai putin in farfurie si daca ne mai este foame dupa, sa mai adaugam, decat sa ne punem portii imense inca de la inceput. O alta greseala este felul in care mestecam mancarea. Nu mestecam corect, trebuie sa mestecam mult si abia apoi sa inghitim.
De asemenea, nu respectam orele de masa si de aici apar numeroase probleme de sanatate.Si acestea toate sunt obiceiuri nesanatoase, pentru o hranire sanatoasa.

10. Ce alimente incerci sa consumi cat mai des si de ce alimente incerci sa te feresti?

Ma bucur mult ca la noi in familie se mananca multe salate din aproape orice legume, iar nepotelul meu a fost obisnuit de mic cu legumele si le accepta cu placere.
Incerc cat de mult pot sa ma feresc pe mine si pe familia mea de grasimi si prajeli. Mai bine prepar carnea( pentru ca este cea mai buna "leguma" care se consuma la noi in casa, alaturi de salate)la cuptor, aburi sau grill, decat sa o prajesc. Am facut snitele si chiftelute  la cuptor si va spun ca sunt excelente si ce ma bucur cel mai mult, ca au acceptat "snitelele" pe care le-am facut din porumb si le-am copt in cuptor.Merg de minune alaturi de spanac.

11. Care sunt ustensilele din bucatarie de care nu te-ai lipsi niciodata?

Robotul de bucatarie il folosesc mult cand am mese festive ,pe care le organizez pentru familia mea sau pentru invitati.
Daca nu am asa de multe de facut, nu ma pot desparti de mixerul meu de bucatarie "Siemmens" , pe care il am de 26 de ani si nu s-a stricat inca niciodata; sper sa nici nu se strice vreodata.
Cutitele mele sunt celelalte ustensile de care nu ma pot desparti. De fapt am o adevarat colectie de cutite, de la cele mai mici la cele mari, utile pentru orice in bucatarie.

12. Care este ingredientul tau preferat?

Sarea este ingredientul meu preferat, dar in limitele normale. Fara sare, preparatele sunt fade, iar in ultimul timp folosesc sarea marina lichida,un produs inovator , cu un continut redus de sodiu.
deci , pentru mine expresia bun "ca sarea-n bucate" este valabila.

13. Povestete-ne cea mai amuzanta intamplare din bucatarie.

Sunt multe se spus aici si sunt cu zambetul pe buze, doar cand ma gandesc.
Cele mai...placute si amuzante clipe , sunt cele petrecute impreuna cu nepotelul meu Alex, caruia ii place foarte mult sa ma ajute in bucatarie, la tot ce fac.Cum aude mixerul in functiune este prezent, vrea el sa lucreze. Si la fel de mult ii place sa "lucreze" cu aluatul.
Faceam maioneza si a auzit robotul, bineinteles ca a venit sa ma ajute.Eu turnam uleiul, putin cate putin, iar el mixa.Nu m-a lasat sa tin bolul si tot imi povestea de-ale lui.La un moment dat nu a fost atent si a ridicat mixerul mai mult decat era necesar.
Va dati seama ca toata maioneza era afisata pe pereti si nu s-a lasat pina cand nu ne-a facut si pe noi doi , plini de maioneza, din cap pina in picioare.
Sa va povestesc cum arata bucataria si noi doi ? Cred ca realizati, fara sa vedeti vreo poza.

14. Care sunt sursele de inspiratie pentru activitatile din bucatarie? (de unde afli retete noi, ponturi, ce sa mai cumperi etc.)

In principiu, sunt adepta retetelor mostenite de la mama sau bunica mea. De asemenea, ma uit si pe blogurile culinare in cautarea unor preparate deosebite, simple sau sofisticate, la fel cum ma uit la TV, la emisiunile culinare sau citesc diferite reviste la care sunt abonata. Si recunosc, imi place foarte mult Gordon Ramsay.

15. Impartaseste-ne  trei ponturi preferate din bucatarie.

- Piureul de cartofi daca vrei sa fie mai pufos , dupa ce ai strecurat apa,acestia trebuiesc lasati in oala in care au fiert( care este fierbinte), acoperiti, timp de 5 minute, abia apoi ii zdrobim si adaugam putin unt si lapte, obligatoriu cald.
- Aluatul pentru clatite, dupa ce l-am preparat, trebuie lasat sa se odihneasca 10 minute. Abia dupa aceea coacem clatitele care vor iesi foarte pufoase.Si nu uitati sa adaugati 1-2 linguri de ulei in aluat.
- In cazul in care supa a iesit tulbure, se limpezeste usor daca in timpul fierberii punem cateva coji de oua bine spalate.Dar daca vreti sa aveti o supa cat mai clara ( sau raciturile sa fie limpezi de tot) fierbeti lichidul la foc cat mai mic, mai mult timp.

16. Ce calitati trebuie sa ai pentru a fi un bun bucatar?

Eu nu sunt un bucatar cu acte in regula, eu "bucataresc" din pasiune,în bucătarie traiesc cele mai frumoase momente din viata mea, acolo ma relaxez,atunci cand fac ceva cu placere, parca nu mai simt ca efortul este atat de mare.
Calitatea unui bucatar este data de pasiunea cu care gateste, cred eu.Un bun bucatar este întotdeauna un artist, dar a fi bucatar nu este doar o sarcină tehnica de a efectua întocmai unele retete, ci placerea de a atinge ingredientele, de a le curata, taia, transa, pregati, gusta, mirosi sau prezenta. A fi bucatar mai înseamna si sa cunosti foarte bine si sa respecti permanent normele igienico sanitare , fara de care nu se pot realiza preparate delicioase.

17. Care crezi ca este rolul meselor in familie? Crezi ca pierd ceva cei care nu mai au timp pentru asta?

In fiecare zi, macar prinzul,ne prinde pe toti la masa. Acesta este un obicei mostenit de la parintii mei, pe care il respect cu mare drag, parca a devenit ceva sfant.La masa comunicam toti intr-o atmosfera placuta, savuram bunatatile de pe masa, ceea ce duce la armonie si pace in familie.
Beneficiile unei mese in familie isi vor face simtita prezenta nu doar la ora mesei ci si la...spalatul vaselor.Toti cei ce nu participa la o masa in familie, pierd acest farmec de a fi impreuna si de a se bucura de tot ce v-am insirat pina acum si e pacat.

18. Ce activitati te relaxeaza?

Cel mai mult ma relaxeaza sa lucrez in bucatarie si sa fac bunatati pentru cei dragi mie.
Dar asta nu inseamna ca as refuza o dupa amiaza la SPA, cu toate clipele de relaxare ,ce le implica.

19. Ce inseamna pentru tine Gustos.ro? Care sunt cele mai frumoase amintiri legate de activitatea ta pe acest site culinar?

Ce este Gustos.ro pentru mine ? Este locul meu de inspiraţie în bucătărie sau pentru lămurirea unor reţete pe care nu mi le mai amintesc cu exactitate.Este locul in care mi-am facut foarte multe prietene(prieteni) de cand a inceput sa existe si Forumul Gustos( acum vreo 10 ani), in care discutam aproape zilnic si pe unii ii si cunosc personal.
Trebuie sa va spun ca prin intermediul acestui Forum, care acum de 9 Martie s-a redeschis, am reusit sa ne facem un grup consistent de prieteni ,care ne intilnim in fiecare vara de 8 ani incoace.De fapt in vara vor fi 8 ani si ne adunam in diferite locuri frumoase din tara.Este cea mai frumoasa amintire legata de acest site.Nici nu va puteti inagina ce prietenie stransa s-a legat intre noi si ce amintiri frumoase avem.

20. Ce urari doresti sa ii faci site-ului Gustos.ro?

La cat mai multe retete gustoase si la cat mai multi colaboratori, asta va doresc !
Sa aveti zile senine binecuvintate cu pace si mult spor in tot ceea ce faceti.Ma bucur ca am descoperit acest site, pentru ca voi faceti, de acum, parte din viata mea !
Va multumesc mult pentru onoarea ce mi-ati facut-o, invitindu-ma la acest interviu.





Multumim si noi, draga Sidonia, pentru raspunsurile tale sincere si plina de caldura, te consideram o adevarata prietena a Gustos.ro, iar tu insati esti "ca sarea in bucate" in site! :) Felicitari pentru activitatea ta deosebita!

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

19 comentarii:

  1. Felicitari,ai spart gheata cum se spune,sper ca vor fi si alte interviuri,cat de mult te implici in multe prbleme,bravo!
    La mine nu ma gandesc pentru ca nu sunt "fidela"cu nimeni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lulu multumesc ! Dar nu trebuie sa te gandesti asa...
      Ia uita-te sa vezi de cati ani postez eu pe Gustos.ro !

      Ștergere
  2. Foarte fain Sidy! Te felicit pt sinceritatea ta. Stiu ca gatitul e intradevar pasiunea ta. Multumim pt retetele pe care le putem citi aici pe gastroblogul tau. Ma bucur ca va cunoastem si sunteti prietenii nostri. Sa ai multa inspiratie si de aici inainte, sa asezi pe masa familiei tale cele mai delicioase preparate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Lenuta si sa sti ca si noi suntem bucurosi ca sunteti prietenii nostrii si ne cunoastem si in realitate.
      Iar despre blog...ce sa mai vorbim ? Cate bunatati nu am admirat si eu la tine pe blog !
      Vezi ca urmezi cat de curind la interviu...

      Ștergere
  3. Claudia Alexandra Covaciu

    Foarte frumos.....felicitari! As papa acum ceva bun de la dumneavoastră! Pupici!
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  4. Dorina Topala

    Felicitări! Am citit interviul tău. Mult succes în tot ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  5. Preda Matei Elena Adriana

    Gustoasă pasiunea ta... plecăciune pentru talentul tău!
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  6. Carmen Viorica Ivan

    Felicitări,draga Sidonia! Mi-a placut mult interviul tau.
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  7. Valeria Mang

    Foarte fain .Mi-a placut tot interviul tau Mult succes !!!Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  8. Teodorescu Lia Stefania

    FELICITARI SI MULTUMESC PENTRU MINUNATELE RETETE PE CARE LE IMPARTASESTI CU NOI ! PUP SI O ZI BUNA !
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  9. Ioana Lazar

    Felicitari, draga mea! emoticon kiss
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  10. Camelia Khalil

    Felicitari,draga Sidonia Toncean!Bravo tie,ca esti de atitia ani,o "gustoasa".Am citit interviul,cu lacrimi,in ochi.Ma regasesc in multe,scrise de tine.Imi amintesc,cu placere si nostalgie,de ziua cind m-ai "introdus" in site-ul asta.Si acum gatesc,dar,de mult,nu mai postez.Nu mai merge.Cit de facut poze...in nici un caz.Cu toate ca mi-ar place.Iubesc bucataria,mult.Dar,in ultimul timp,fac retetele,pe care le fac de muuuuult(le stiu pe de rost) si chiar daca e vreo reteta noua,aleg(reteta) una care nu are mult de lucru.
    Inca o data FELICITARI pt.interviu,pt.tot ce faci!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Camy sa sti ca ma bucura mult cuvintele tale si ma gandesc ca prima ta postare pe site ai facut-o pe 15 Ianuarie 2009.Dar ca gandesc cum de ai aparut pe Forum doar dupa 4 ani( 01 Ianuarie 2013 )?
      Te tzuc cu mare drag si mult spor sa ai in tot ce faci !

      Ștergere
  11. Florica Voichita

    Felicitari Sidy ,sunt tare faloasa cu o prietena ca tine,ma laud la toti prietenii mei,toate retetele tale sunt grozave.Multumesc pentru indicatiile pe care mi le dai si rabdarea de a-miexplica la ce nu ma pricep.Pupici.
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult si eu si...oricand cu mare drag !
      Te tzuc !

      Ștergere
  12. Lia Maria Grozi

    Bravo Sidy draga continua sa faci ce-ți place știu cum e , te pup cu drag .Îmi place !

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.