Mancarea greceasca este considerata de multi drept cea mai buna din lume si cu retete usoare si delicioase. Mesele grecesti traditionale inseamna mai mult decat mancare, inseamnă un vin bun si neaparat o conversatie placuta cu prietenii.
Bucataria greceasca este renumita cu delicioasele ei placinte cu branza, cu spanac, cu nuci. La aceasta placinta , grecii ii mai spun "omleta dulce".
Dar ea seamana cu o sarlota buna de tot.Are o umplutura cremoasa, aseazata intre foi de placinta frumos rumenite si indulcita cu un sirop cu arome de zahar ars, rom si lamaie.O prajitura(sau placinta?) foarte simpla, si extrem de aromata, o prajitura aerata si pufoasa .
Avem NEVOIE de :
400 g foi de placinta
1 cana zahar
1 cana ulei ( 200 g unt topit)
200 ml iaurt capsuni
1 praf de copt
1 zahar vanilat
esenta rom
zeama de lamaie
- pentru siropul de zahar ars:
1+1/2 cana zahar
3 cani apa
esenta rom
zeama de lamaie
coaja de lamaie (optional)
MOD de PREPARARE :
Foile de placinta dezghetate se rup in bucati nu prea marunte.
Intr-un vas spargem ouale si le mixam bine cu zaharul si zaharul vanilat, apoi adaugam uleiul (unt topit)putin cate putin.
Adaugam iaurtul, praful de copt ,zeama de la 1/2 de lamaie si esenta de rom.
Compozitia o rasturnam peste foile de placinte rupte si amestecam.
Ungem o tava mai inalta, care merge la cuptor, cu putin unt si punem acolo compozitia prajiturii.
Dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade , pina cand se rumeneste prajitura, cam 40-50 de minute.
Intr-un vas in care caramelizam zaharul de obicei, topim zaharul, avand grija sa nu se inchida prea tare la culoare , ca se amareste.
Adaugam apa si lasam pe foc pina se topeste tot zaharul, cam 5-10 minute.Adaugam lamaia si esenta de rom.
Cand prajitura este gata coapta, o scoatem din cuptor si asa calda cum este , rasturnam siropul putin cate putin, peste ea.Siropul se va absorbi incet, incetisor de prajitura calda.
De abia acum vine greul ! Trebuie sa asteptati sa se raceasca de tot ca sa o puteti portiona.
O prajitura ..."uda" buna de tot.
Pofta mare sa aveti !
Silvia Emre
RăspundețiȘtergereSeamana cu cele turcesti de aici, as incerca si eu. Îmi place!
Tot ce e posibil . Dar cele turcesti cum se fac ?
ȘtergereAlina Panainte
RăspundețiȘtergereExtraordinar de bine arată! Mulțumesc ptr. rețetă! Îmi place ...
Mariana Mary
RăspundețiȘtergereWow ce bine arata ! Îmi place ...
Cerasela Zaharie
RăspundețiȘtergereFoarte buna ! Sa va fie de bine! Îmi place ...
Multumim mult !
ȘtergereMioara Ioan
RăspundețiȘtergereVaaai, cat am cautat prajitura asta!! Am gasit-o intr-o revista, am facut-o, mi-a placut asa de mult si cred ca am pierdut revista! Numai ca in loc de iaurt, este branza dulce de vaca!
Minunata, o s-o fac sigur!
E o idee sa incercam si cu branza de vaci....!
ȘtergereAlina Panainte
RăspundețiȘtergereExtraordinar de bine arată! Mulțumesc ptr. rețetă! Îmi place ·
Cu mare drag si alta data !
ȘtergereDaniela Prisacariu
RăspundețiȘtergereFoarte buna! Am facut-o si eu de cateva ori. Îmi place
Cand am chef de baclava fac prajitura asta greceasca, cu foi si cu nuca si miere. Iese o minunatie...!
RăspundețiȘtergere