Pagini

sâmbătă, 16 februarie 2013

Ciorba ungureasca cu galuste din cartofi


Bucataria ungureasca este variata, consistenta si rafinata. Mancarile nationale sunt ardeiate si piperate .
Supele si ciorbele specific unguresti au la baza legume , crutoane sau galuste de mai multe feluri.
Ele trebuie doar să deschidă apetitul mesenilor pentru felurile principale de mâncare.
Va poftesc la o cioba fierbinte gustoasa si aspectuoasa:



Ingrediente:
4 cartofi
1 ceapa rosie
1-2 morcovi
1 patrunjel
1-2 oua
3 linguri faina
1-2 l supa( de carne sau legume)
1 legatura patrunjel verde
piper negru Kotany
sare de mare
1 lingura pasta crema Gulas iute
1 lingura pasta ardei rosu- facuta in casa
2 linguri ulei de masline
1 lingura vegeta Bio

Mod de preparare:
Cartofii ii curatam , ii taiem cuburi si ii punem sa fiarba in apa cu sare.Dupa ce au fiert, ii strecuram , dar nu aruncam  apa de pe ei, o pastram iar pe ei ii lasam sa se raceasca.
Curatam ceapa si o taiem julien, apoi o sotam in putin ulei incalzit ,un minut.Adaugam pasta de ardei si pasta gulas, apa ramasa de la fiert cartofii si supa de carne.
Lasam sa fiarba cateva minute, la foc mic, acoperit.





Morcovii si patrunjelul ii curatam , ii spalam apoi ii taiem rondele si ii adaugam in ciorba care fierbe.
Lasam sa fiarba la foc mic , acoperit, 30 de minute pina cand zarzavatul este fiert.




Dupa ce s-au racit cartofii ii dam prin presa sau ii sfaramam cu furculita , ca pentru piureu.
Ii punem intr-un bol apoi , impreuna cu oul, faina si  sarea , ii omogenizam iar cu ajutorul unei lingurite .Mie mi s-a parut ca sunt prea tari galustele si nu se omogenizeaza , asa ca am mai adaugat un ou.
Formam in palma niste galuste mici ca si perisoarele, pe care le dam prin foarte putina faina.
Intr-o oala punem 2 l de apa la fiert cu o lingura vegeta Bio si in momentul cand aceasta clocoteste adaugam galustele din cartofi, lasam sa fiarba 10 minute, stingem focul si acoperim.Ele se vor ridica deasupra cand sunt fierte.
 Galustele se vor mai umfla putin , din aceasta cauza nici nu le-am lasat in ciorba ci separat, in apa cu vegeta Bio.





La servire punem la o portie 3-4 faluste, ciorba fierbinte  si patrunjel verde tocat marunt, deasupra.
Servim cu ardei iute.
Cine doreste o mai poate acri putin.




Pofta mare sa aveti !!!

14 comentarii:

  1. Chiar aveam nevoie de o ciorba. A venit la fix. Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  2. SI INAINTE DE CIORBA ASTA, NU MERGE NIMIC ???

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am facut nici o data cu galuste de cartofi....de retinut si incercat!
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dupa reteta si dupa poze cred ca este o ciorba pe gustul meu. O sa pun reteta asta a ta deoparte, trebuie sa o fac si eu! Te pup, Sidy!

    RăspundețiȘtergere
  5. O bunatate de ciorba, vin si eu la tine la masa! Pup

    RăspundețiȘtergere
  6. O voi incerca si eu ca tare bine mai arata!!
    Pup!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu spun, ca si Oana D., ca dupa reteta si poze e o ciorbita pe gustusl meu! De altfel, bucataria ungureasca e pe gustul meu! Multumesc Sidy pemtru retete!

    RăspundețiȘtergere
  8. N-as putea refuza niciodata o ciorba din asta!

    RăspundețiȘtergere
  9. O reteta inedita!
    Sint sigura ca e foarte buna.
    Mi-ar placea sa o incerc.
    Deci, voi retine reteta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hallo surioara draga!
    Daaaa, ai vazut bine;-)))-mai traiesc inca...
    Mai asa ma bucur sa pot sa-ti scriu citeva cuvinte si sa te felicit pentru retetele mininate care le-ai preparat!!!
    Din pacate eu gatesc la fel d emultca si inainte , dasr timpul pentru PC. imi lipseste.
    A venit colega mea din concediu medical, dar in curind incepe sezonul de de vara in gastronomie ...si iarasi mi-se reduce din timpul liber.Dar asta este...sint bucuroasa ca am colegi/-ge de servici minunati/-te si atmosfera este foarte amicala,Cu alte cuv. merg cu placere la servici.
    Tu/voi ce mai faceti?
    Mama, copii, nrpotelul...?
    Sper ca toti sinteti bine si mai ales sper sa aud numai lucruri pozitive?!

    Iar in ale artei culinare, acesta ciorbica pare sa fie si pe placul nostru.Asa ca, reteta i -au cu mine si dupa planurile facute, joi o voi pune in practica.

    Sidy, te imbratisez cu muuuuuuuuult drag si iti transmit mii de pupicei si mai ales iti urez toate ce bune pt. tine si familia ta draga!
    Cu mult respect si prietenie sincera,
    Laura S.

    RăspundețiȘtergere