Paine cu ceva in plus, cu niste cartofi.
Nu discut gusturile, doar o asez pe masa si va ispitesc cu ceva bun de tot...
Buna pentru zilele cu ploaie( cum este pe la noi ), cand coaja crocanta si aurie alunga norii.
Primul colt al painii cu cartofi este un rasfat pentru fiecare, dar este consistent si sanatos !
Simtiti aroma ? Acum am scos-o din cuptor....inca nu am taiato.....
Proiectul "Dulce Romanie" este gazduit in luna iunie de Simona de pe :
http://sim0na-world.blogspot.ro/2013/06/provocarea-dulce-romanie.html
Ea ne-a propus doua teme, si anume:
- aluaturi dulci/sarate (paine, chifle, cozonaci, cornuri, etc.) intr-o prezentare rustica, traditional romaneasca
- Ziua Copilului : aperitive festive, deserturi culorate, etc.
Si pentru ca stiam ca prima tema o reprezinta, m-am gandit sa-i fac o bucurie si sa vin cu aceasta paine buna de tot.
Ingrediente :
700 g cartofi ( ies 400 g piure cartofi)
200 ml lapte
150 ml apa ( in care au fiert cartofii)
2+2 linguri ulei
1 lingurita sare
550 g faina alba
100 g faina neagra
2 linguri faina de ovaz
1 lingura tarate Phsyllium
7 g drojdie uscata
1 lingurita zahar
Mod de preparare :
Curatam cartofii , ii taiem cuburi si ii punem la fiert in apa cu sare aproximativ 20 minute, pina cand sunt fierti bine.Apa de pe ei o scurgem dar o punem deoparte.Cartofii fierti ii punem pe o tava si ii lasam la racit, apoi ii zdrobim si ii amestecam cu 50 ml lapte si 2 linguri ulei.
Framantam bine toate ingredientele pina cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Sau daca aveti masina de paine , puneti ingredientele in ordinea in care am mentionat-o eu - piureul l-am pus intre cele doua feluri de faina- :
Programati apoi masina pe programul de framantat si dospit. " Dough" .
Daca ati framantat cu mana , lasati apoi aluatul pe masa , acoperit, la dospit, pina isi dubleaza volumul.
Dupa trecerea timpului de framantat si dospit( la masina), rasturnam aluatul pe masa de lucru presarata cu faina , apoi luam vasul in care vom coace painea , il ungem cu putin ulei si asezam aluatul de paine pe care il crestam cu un cutit ascutit introdus in faina.
Lasam aluatul sa dospeasca in forma cam 40 de minute pina creste bine.
Incalzim cuptorul la 200 de grade C.
Dupa ce aluatul a crescut il putem unge cu galbenus de ou, dar nu este obligatoriu.
Dam painea la copt in cuptor , dar dupa 5 minute , reducem focul la 180 de grade si lasam sa se coaca aproximativ 50 de minute, dar asta depinde de cuptorul fiecareia.
Cand painea este bine rumenita, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca in forma.
A ajuns mirosul de paine calda , scoasa din cuptor, pina la voi ???
Nu se compara gustul de paine calda, proaspat scoasa din cuptor cu nimic pe lumea asta!
Pofta mare sa aveti !
Pana la mine a ajuns mirosul!Mai ai si pentru mine un colt?
RăspundețiȘtergerePupici multi!
Sigur ca ajunge si pentru tine....doar acum am facut-o !
ȘtergereTe tzuc cu drag....
Ce minunatie de paine!!! Multumesc mult ca mi-ai adus o asa deliciosenie!! Ador painea facuta in casa..
RăspundețiȘtergerePupici dulci!
SimOna draga ma bucur ca iti place !
ȘtergereNoi nu mai mancam paine din comert de cativa ani....o fac eu acasa si asta cu cartofi e mereu proaspata. Atata doar ca....nu tine prea mult !
Te imbratisez cu drag !
Imi imaginez mirosul din bucatarie!!tare as fi vrut si eu o bucatica rupta nu taiata!!
RăspundețiȘtergerePup si succes la proiect(nu stiu ce inseamna dar...)!!!
Lulu....merita sa citesti pe blogul Simonei ce inseamna acest Proiect !!! Vezi ca am pus link.....
ȘtergereStiu ca nu se prea cade, dar....tot asa rupta , cum zici si tu, e mai buna painea !!!
Te tzuc cu mare drag !
Trebuie sa fi fost tare gustoasa painica ta cu cartofi! Imi place coaja aceea rumenita!
RăspundețiȘtergereSa sti Gabi ca e gustoasa ! Si asa cu cartofi...parca e proaspata in fiecare zi.....
ȘtergerePupici si pupiceluti muuuuuuulti !
Foarte frumoasa si rumena este. O duminica placuta. Pup!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereE tare buna Rocsy....incearca si nu vei regreta !
ȘtergereO saptamana insorita cu multe realizari, sa ai !
Te tzuc cu drag.
Buna draga mea SURIOARA!Acum am venit de ma munca si am zis sa cut o idee sau alta sa gatesc ceva.Si asa am gasit mesajul cu piinica...Ma-m lasat condusa de miros si am ajuns aici...
RăspundețiȘtergereFelicitari sa va va fie de bine!
Asa ca-i buna draguta!
Tu nu inmoi taritele inaite sa-le foloesti?
Cind am inceput sa fac si eu piine in casa, nu puneam la inmuiat nici tarite, nici seminte, dar am observat ca, piinea se usuca mai repede.
De o vreme incoace pin la inmuiat de seara sau daca uit si e ceva spontan fierb.
Mie personal mi-se pare ca piinea isi mentine prospetimea citeva zile(cca.3-4).
Te tzuc dulce si spor la gatit.
Fug la bucatarie, ca m-am hotarit sa fac o SALATA CU PASTE FAINOASE, asa rapid pina imi vin Ortacii acasa sa fie gata :-))
Bay, bay si pe curind!!!
Laura S.
Laura draga sa sti ca nu am inmuiat niciodata taratele si nici nu le-am fiert.
ȘtergereLa painica asta am pus doar o lingura dar fac si cu mai multe tarate....si atunci sa sti ca am sa le fierb si eu.
Multumesc de idee.
Te imbratisez si te tzuc cu mare drag !