Este deja subiect de basm, talentul culinar al bunicilor noastre, iar reţeta pe care vi-o prezint în continuare, are într-un colţ şi „autograful” acesteia.
Chiar Radu Anton Roman spunea despre pogaci ca sunt:„stramoasele“ fursecurilor, niste turtite facute din grasime si faina, adica dintr-un fel de „aluat fraged“, zis si „frantuzesc“, cu mult inainte ca „aluatul fraged“ sau „frantuzesc" sa fi fost inventat si cunoscut ca atare.Budai-Deleanu ne-a predat la Scoala Ardeleana a balcanismului Tiganiadei destul despre pogaci ca sa ne bucuram cand le vedem la crasmele de pe Mures. Mai ales ca se asaza bine langa un ulcioras cu Feteasca Alba de la Craciunelu si se tolaneste de-a dreptul (dreapta!) in luminita unui „fif“ de palinca de caise de langa Jibou..."
M-am hotarat sa fac aceasta reteta minunata, care noua ne place foarte mult...doar este de la bunica.....!
Avem NEVOIE de :
1 kg faina alba
400 g jumari de porc
50 g untura
150 g smantana
40 g drojdie proaspata
2 oua intregi
50 g zahar
5-600 ml lapte
100 g branza oaie( cascaval)
sare
piper
chimen
1 ou pentru uns
hartie de copt
sau
folie de silicon
MOD de PREPARARE :
Jumarile le macinam iar branza de oi o sfaramam cu furculita. Eu nu am avut branza si am facut cu un cascaval tare pe care l-am razuit si apoi l-am omogenizat cu jumarile, potrivind gustrl cu sare, piper si chimen macinat.
Drojdia proaspata o dizolvam in putin lapte caldut amestecat cu o lingurita cu zahar( dar pentru ca la mine in bucatarie sunt doua gospodine( eu si mama) si jumatate din drojdie a disparut, am fost obligata sa folosesc 7 g de drojdie uscata in loc se 20 g drojdie proaspata.
Intr-un vas mare punem faina cernuta , ouale, smantana, untura si drojdia uscata si le amestecam pe toate.Adaugam drojdia proaspata care a crescut, impreuna cu laptele si zaharul si framantam bine de tot, macar 15 minute, pina se omogenizeaza aluatul.
Suprafata de lucru o presaram cu faina , aluatul il scoatem din vasul in care l-am framantat si dam cu el de suprafata de lucru cu toata puterea de circa 10 ori (astfel aluatul nu trebuie atat framantat si terminam treaba mai repede ).Il pinem inapoi in vas si il lasam la cald sa dospeasca 30 de minute pina isi dubleaza volumul.
Presaram din nou cu un pic de faina suprafata de lucru si intindem aluatul la o grosime de circa 1 deget sub forma dreptunghiulara sau patrata (cum nimeriti ...) .
Ungem foaia cu jumarile amestecate cu branza( cascaval) pe toata suprafata , apoi incepem impaturirea aluatului.
Impaturim , latura dinspre stanga o ducem pana la mijlocul aluatului , latura dreapta iar spre mijlocul aluatului si apoi una peste alta, pana o acoperim .
Acum partea de jos o aducem pana la mijloc apoi peste ea pliem latura de sus. Am pliat si intindem aluatul iarasi la grosimea de 1 deget .
Cu ajutorul unui cutit ascutit crestam aluatul pe orizontala si pe verticala si taiem pogacelele rotunde cu o forma.
Punem pogacelele in tava captusita cu hartie de copt sau o foaie de silicon si lasam distanta intre ele pentru ca vor creste.
Lasam 15 minute sa fospeasca in tava, apoi batem bine oul ramas si ungem pogavelele cu o pensula de silicon si presaram cascaval razuit deasupra.
Coacem la foc iute la 180 de grade, la cuptirul dinainte incalzit, pina se rumenesc frumos deasupra, cam 30 de minute.
Dupa ce s-au copt le lasam sa se raceasca in tava, asta daca rezistati sa nu bagati vreo doua in gura( miroase asa de frumos !), apoi le punem pe farfuria de servit.
Se pot servi atat calde cat si reci, alaturi de un pahar cu bere rece, sau de ce nu, o cana cu lapte caldut....
Pofta mare sa aveti !
Cat sunt de frumoase si ce gustoase or fi....mmm.
RăspundețiȘtergereNu am mancat niciodata asa ca tare asi mai da o fuga pana la tine sa gust.
Pup si seara buna draga ,vecinica!
Medi draga nu pot sa cred ca nici macar nu ai gustat niciodata asa ceva !!!
ȘtergerePe la noi se fac pogacele mai multe( mai des) decat saratele, asa ca....te astept cu bratele deschise !
Te tzuc cu drag !
Ce pofta mi s-a facut asa de dimineata! Am niste jumari de rata si gasca, asa ca in weekendul urmator o sa fac si eu cateva pogacele :) .
RăspundețiȘtergereIti doresc spor la munca si de abia astept sa-mi povestesti ce arome s-au raspindit la tine in bucatarie.....
ȘtergereTe tzuc !
Vai, ce minunatii ai facut!!! Sunt cele mai frumoase pe care le-am vazut, ca de facut, n-am facut inca!
RăspundețiȘtergerePupici
Multumesc Simona !
ȘtergereSa vezi cat sunt de gustoase ,mai ales calde. Dar si reci sunt bune....
Te tzuc !
Sidy, arata fenomenal de bine si le simt deja aroma, mi se topesc in gura....trebuie sa le incerc si eu dupa dieta. Salutari acasa! Nico
RăspundețiȘtergereMultumesc Nico !
ȘtergereDe abia astept parerea ta dupa ce le faci....
Va tzuc pe toti patru !
RăspundețiȘtergereElena Bite
Wau! Delir culinar!!!!!
Iancu Lubita
Nu stiu cand voi face si eu asa ceva ca tare mi-ai facut pofta!!
Merita sa le incercati fetelor, credeti-ma !
Ștergereimi lasa gura apa,trebuie sa fac si eu !
RăspundețiȘtergereAstept impresiile tale dupa ce le faci....!
Ștergere