O desfatare reala a papilelor gustative, un rasfat culinar, o savoare deosebita, aceasta este mielul la ceaun!
Este mult mai fraged si mai gustos, decat carnea preparata in vase obisnuite sau la cuptor.
Nu poti pretinde ca ai descoperit cu adevarat mielul, pana nu te-ai bucurat de un miel la ceaun, pregatit la stana...mai ales la Stana din Vermes , jud Bistrita-Nasaud, la dragii mei cumnati !
Dumnezeu sa le tina sanatatea si sa aiba bucurii multe si din aceasta minunata stana !
Avem NEVOIE de :
2 miei tineri de vreo 8-10 kg fiecare
1 kg ceapa
0,5 kg morcovi
3 ardei grasi rosii
2 ardei grasi galbeni
1 radacina telina mai maricica
2-3 capatani usturoi
1 borcan zarzavat pus pe iarna
0,5 l ulei( sau mai mult, daca trebuie)
2- 3 legaturi patrunjel verde
2 l vin alb
sare
piper macinat
boia dulce
MOD de PREPARARE :
Toate zarzavaturile si legumele le spalam si le taiem marunt.Verdeata o tocam marunt .
Carnea de miel o portionam si o lasam putin in apa rece.
Punem ceaunul la incalzit cu putin ulei in el si cand uleiul e cald adaugam 3 cepe tocate si peste ele punem un rand de carne portionata.Condimentam cu sare, piper si boia, pe care le-am amestecat.
Deasupra primului rand de carne , presaram ceapa tocata, morcovi, telina, ardei si usturoi, pe care le-am amestecat, impreuna cu verdeata.
Punem si zarzavat pus pe iarna.
Asezam apoi alt rand de carne de miel portionat, asezonam .
Deasupra punem ul alt strat de legume si verdeata si procedam tot asa pina se termina carnea. Deasupra trebuie sa fie stratul de legume,zarzavat si verdeturi, peste care turnam putin ulei si cele 2 l de vin alb.
Punem ceaunul pe jar, il acoperim cu un capac si il lasam la foc mic sa se faca, aproximativ doua ore. Aveti grija sa nu fie focul prea puternic sa se arda mielul, pentru ca NU se invarte in ceaun !
Intre timp puteti gusta un paharel cu palinca sau o bucata de cas proaspat( crud),
Dupa ce mielul este bine facut( puteti sa il verificati din cand in cand, sigur veti saliva pe linga el pina va fi gata) se poate servi, cu muraturi sau salata .
Daca aveti chef ( si nu v-ati topit inca de caldura)puteti face si o mamaliguta sau un piure de cartofi.
Noi am mancat doar cu castraveti murati si a fost savuros mielul la ceaun !
Musai berea sau vinul sa fie la rece ! Noroc cu draga de cumnata, Dumnezeu sa-i dea sanatate multa, ca ea se gandeste la noi....si de aceea eu o iubesc. Nu am avut parte de o sora , dar am o cumnata de milioane , care face cat doua surori !
Te tzuc cu drag Stefania ...
Sireteanu Georgeta
RăspundețiȘtergereOooo,numai cum arata!
Îmi place !
Cu sosul acela de vin este savuros, credeti-ma !
ȘtergereTeodora Plesiu
RăspundețiȘtergereMultumesc! In mod sigur voi incerca.Imi place !
Este o minunatie Teo, crede-ma !
ȘtergereAdriana Abrudan
RăspundețiȘtergereSido , ce faci cu noi ? Pavlov ?
Îmi place ·
As vrea eu Adriano !
ȘtergereVa servesc cu drag...
Iuliana Tarnoveanu
RăspundețiȘtergere?....ce sa mai poftim ca e OK
Îmi place !
Iuliana daca veneai de la Iasi cu noi...gustai si tu din el....
ȘtergereDorina Topala
RăspundețiȘtergereSidonia ,ați servit cu mămăliguță și un vin alb ?Un Cotnar demisec !
Crezi ca am mai apucat sa facem mamaliguta Dorina ?
ȘtergereAm baut cu un vin exceptional, de Lechinta...poate il veti gusta la Cluj....
Victoria Gabriela
RăspundețiȘtergereCe frumoos! Imi place totul aici! Fotografiile acestea imi starnesc pofte si dorinte...de plimbare, de munte, de aer curat, de locuri de vis, de buna dispozitie, de oameni frumosi, de mancare traditionala..
O bunaciune... adevaraciune...Yummy!
Vicky poate o data si odata tot vom reusi sa ajungem impreuna la stana !
Ștergere
RăspundețiȘtergereElena Afloarei
A AJUNS AROMA PANA LA BACAU , MI-E POFTA .
Îmi place .
Te astept cu bratele deschise Elena draga !
ȘtergereIuliana Tarnoveanu
RăspundețiȘtergereHai ca ne omori de tot Sidy....
Îmi place
Doamne fereste !
ȘtergereVictoria Gabriela
RăspundețiȘtergereO bunaciune... adevaraciune...Yummy!
Îmi place .
Zau ca e asa Vicky draga....
Ștergere