Aceasta ciorba este una din preferatele mele , iar aroma tarhonului este deosebita.
Tarhonul are o aromă duplicitară, combinând gustul dulce pătrunzător cu cel dulce piperat.Parfumul său deosebit i-a desemnat roluri principale în sosurile clasice ale bucătăriei franceze, bernaise şi tartar.El este potrivit cu mâncărurile rafinate şi fără gusturi puternice,pe bază de pui, peşte cu legume sau ouă.Asa ca merge de minune cu pieptul de pui in aceasta ciorba...
Avem NEVOIE de :
1 piept e pui de tara(preferabil)
2 morcovi
2 radacini patrunjel
telina
1 ceapa
zeama de la o lamaie
tarhon
100 ml smantana
sare
piper
patrunjel verde
- pentru galuste :
1 ou
4-5 linguri faina
2 linguri ulei
sare
MOD de PREPARARE :
Pieptul de pui spalat si uscat cu servetel de hartie , se taie cuburi , apoi se caleste putin( pina isi schimba culoarea) pentru ca pieptul sa fiarba mai repede.
Zarzavatul spalat il curatam, apoi il am pe razatoarea mare.Morcovul il tregem la tigaie in foarte putin ulei , pentru ca ciorba sa aiba o culoarea frumoasa.
Peste pieptul de pui rumenit, punem zarzavatul, apa necesara, ceapa curatata intreaga ( dupa ce e fiarta, o aruncam), asezonam si lasam sa fiarba.
Intre timp preparam galustele .
Punem apă la fiert într-o cratita cât mai întinsă.
Batem tare cu o furculiță sau un tel mic oul. Peste el turnăm 2 linguri cu ulei si făina ,în ploaie până se ajunge la consistența unei mămăliguțe moi, apoi se adaugă sarea și se amestecă repede.Daca sunt prea groase, adaugam putina apa.
In momentul in care apa clocoteste formam găluştele: înmuiem o linguriță în apă până se înfierbântă (câteva secunde), apoi luam aluat cu ea și o scufundam în apa clocotită.Veți vedea că se desprinde gălușca. Repetam până terminam aluatul.
Daca avem sita pentru preparat galustele e mult mai simplu, pentru ca turnam compozitia in ea si galustele se scurg singure din ea.
Când am terminat de făcut găluştele ,punem capacul pe oală și fierbem la foc mic 8-10 minute. Oprim focul și lăsam capacul pe oală încă vreo 5 minute.
Când sunt gata le scoatem cu ajutorul unei palete pentru spumă şi le transferam în ciorba.
Adaugam tarhonul si lasam sa dea in clocot, apoi adaugam zeama de lamaie amestecata cu smantana si doua polonice cu ciorba fierbinte.
Dacă aveți tarhon în oțet, puteți să renunțați la zeama de lămâie și să folosiți 2 linguri de oțet de la tarhon.
Ciorba se serveste calda, cu ardei iute linga si daca doriti si paine, atunci e musai sa fie paine facuta in casa...
Dorina Topala
RăspundețiȘtergereCe bine arată !Îmi place ·
E tare gustoasa ,Dorina draga ....
Ștergere
RăspundețiȘtergereHaplea Bucatarul
Ce bunatate!Îmi place ·
Si noua ne-a placut mult....
Ștergere