Pagini

luni, 11 noiembrie 2019

Papricaș de pui cu găluște - la Slow cooker


Papricaș = Un fel de tocană cu multă boia de ardei roșu și cu găluști de făină. Așa spune DEX-ul...
Papricașul este o tocană româneasca sau o mancarica cu multe legume, foarte gustoasa si hranitoare. Cel de pui este o mâncare simplă şi gustoasă bazată pe puiul din grădina ţăranului ,care a ştiut întotdeauna să valorifice cu rost roadele ce se găsesc  în gradina sa.
În Ardeal, papricaşul de pui este unul din felurile de mâncare preferate, iar alături găluşte, asigură un fel de bază săţios. Dar prepararea lui se poate face în zeci de feluri.Mama îl făcea cu paprică, cu ceapă călită şi tot aşa am învăţat şi eu să-l fac.
Secretul unui papricaș bun, în primul rând este ca puiul să fie de casă...




Avem NEVOIE de : 

 1 pui de casă ( preferabil)
2 cepe
1 ardei gras
2 ro?ii
3 fire ceapa verde
2 linguri pasta de ardei kapia
2 cuburi Vegeta cu gust de găină
pătrunjel verde
200 ml apa
paprika
sare
piper

- pentru galuste:
2 oua
5 linguri faina
2 lingura ulei
sare
1 lingura unt



MOD de PREPARARE :

 Se curață puiul, se spală și apoi se porționează.
Se pregatesc legumele. Se taie cepele marunt,apoi ardeiul si rosiile.



In vasul de ceramica al aparatului asezam in straturi ceapa galbena amestecata cu cea verde , apoi rosiile amestecate cu ardeiul.
Deasupra lor asezam carnea de pui condimentata , pasta de ardei , vegeta cu gust de găină si paprika.Adaugam si paharul cu apa si putin patrunjel proaspat tocat.




 Nu am gresit, NU se pune nici un stop de ulei la acest aparat, nu este nevoie !
 VEGETA cuburile cu gust de gaina sunt puțin mai...speciale. Sunt facute cu legume alese cu grijă , condimente naturale, carne de pui, sare de mare si ulei de măsline.Sunt cea mai bună soluție pentru supe, sosuri, tocanite, cartofi prăjiți, fără gluten și  fără lactoză.
Au un continut scăzut de grăsimi și calorii reduse.



 Punem capacul ,setam aparatul la 4 ore, pe “High” si…putem face orice altceva in timpul acesta, pentru ca mancarea noastra se gateste singura !
Papricașul nostru se va găti încet și vom obține o carne fragedă, gustoasă și legumele bine facute. Carnea nu se rumenește, dar rămane o parte din sos pe aceasta, ceea ce ii va da o culoare frumoasa.



 Între timp pregatim găluștele.Punem apă la fiert într-o cratita cât mai întinsă.
Batem tare cu o furculiță sau un tel mic, ouale. Peste ele turnăm 2 linguri cu ulei si făina ,în ploaie până se ajunge la consistența unei mămăliguțe moi, apoi se adaugă sarea și se amestecă repede.Daca sunt prea groase, adaugam putina apa.


 In momentul in care apa clocoteste formam găluştele: înmuiem o linguriță în apă până se înfierbântă (câteva secunde), apoi luam aluat cu ea și o scufundam în apa clocotită.Veți vedea că se desprinde gălușca. Repetam până terminam aluatul.


 Dacă avem sita pentru preparat găluștele e mult mai simplu, pentru că turnăm compoziția in ea și găluștele se scurg singure din ea.
Când am terminat de făcut găluştele ,punem capacul pe oală și fierbem la foc mic 8-10 minute.



  Oprim focul, lăsam capacul pe oală încă vreo 5 minute, apoi le strecuram printr-o strecuratoare.


 Punem o cratiță pe foc , topim untul, apoi adaugăm galuștele, amestecăm de cateva ori și stingem focul.


Acoperim găluștele cu capacul.



 Cine preferă papricasul cu smantana, amestecă puțina făină cu smantana și un polonic de sos de pe papricaș  , apoi răstoarna compoziția pe papricaș si lasă să dea cateva clocote.


 Dar mie imi place cel mai mult fara smantana, cu galustele scaldate in sos si muraturi.
Deasupra presaram patrunjel verde tocat

 
.Pofta mare sa aveti !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu