O reteta ungureasca veche de peste 300 de ani, dar era o varianta si in Germania (Mohnpielen) si Polonia (Makówki). A fost initial un fel de mancare de sarbatori de Craciun si a fost coapta in credinta ca macul va aduce noroc, multi bani in noul an, dar in prezent, acest desert se face pe tot parcursul anului.
Avem NEVOIE de :
- pentru budinca
5 buc cornuri
500 ml lapte
3 buc galbenus de ou
80 gr zahar
60 gr zahar pudra
16 gr zahar vanilat
150 gr mac macinat
50 gr stafide
1 buc lamaie
praf de sare
2 linguri esenta de rom
Sos
500 ml lapte
4 buc galbenus de ou
16 gr zahar vanilat
16 gr zahar cu scortisoara
2 linguri amidon
praf de sare
4 buc albus de ou
MOD de PREPARARE :
Cornurile le taiem rondele.
Punem laptele la incalzit, iar galbenusurile le amestecam cu zaharul si zaharul vanilat, apoi le adaugam in lapte. Amestecam macul macinat cu zaharul pudra. Ungem un castron yena cu unt si asezam cornurile taiate rondele pe fundul castronului. Le umezim cu o portie de lapte si presaram macul, cu o lingurita. Peste fiecare strat presaram stafidele si coaja de lamaie.
Straturile se continua pana cand epuizam ingredientele, iar ultimul strat se presara din abundenta cu mac, peste care punem esenta de rom. Batem albusurile (daca va place bezeaua, puteti folosi toate albusurile) spuma cu putina zeama de lamaie, apoi cu o lingura le asezam peste mac. Introducem in cuptorul preincalzit si coacem la 180°C timp de 20-25 de minute.
Pentru sosul de vanilie fierbem laptele impreuna cu zaharul vanilat. Intr-un alt castron amestecam galbenusurile cu amidonul si zaharul. Punem pe foc si amestecam continuu aproximativ 1 minut, apoi adaugam treptat laptele cald si amestecam continuu pana se ingroasa sosul. Asteptam sa se raceasca, este foarte delicios. Lasam putin la racit budinca, apoi o portionam si servim cu sos de vanilie.
Pofta buna sa aveti!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu