In preajma sarbatorilor ne amintim cu totii de traditionalul cozonac pufos si ne apucam sa cautam retete de cozonaci. Cozonacii nelipsiti dau nota finala unei sarbatori, iar reusita lor aduce o satisfactie in plus gospodinelor ce isi pun tot sufletul in ei. Fiecare gospodina,de-a lungul anilor ,isi capata o anumita reteta de cozonac. Dar cel mai bun si mai gustos cozonac este cel facut de maicuta mea...
Ingrediente:
Pentru aluat:
1,700 kg faina
500 g zahar
1 lingurita sare
3 oua
2 galbenusuri
1 lingurita turmenic sau un varf cutit sofran
esenta rom
esenta vanilie
coaja rasa de la o lamaie
50 g drojdie
2 linguri untura
Umplutura:
300 g nuca macinata
250 g zahar
250 g mac
130 g zahar
coaja rasa de lamaie
100 g rahat
100 g stafide
2 linguri cacao
1 ou pentru uns deasupra
Mod de preparare:
Drojdia sfaramata se pune in 200 ml lapte caldut si 50 g zahar ,la dospit.Cand maiaua a crescut se framinta bine de tot toate ingredientele pentru aluat aproximativ o ora.
In timpul framantarii adaugam putin cate putin din untura lasata la temperatura camerei.
Se ia 1/3 din aluat si se framanta cu cacaoa inmuiata in putin lapte, pina se omogenizeaza bine.
Se lasa la cald la dospit o ora.
Se pune pe masa presarata cu faina si partea fara cacao se imparte in 9 parti egale iar cea cu cacao in 3.
Se acopera si se mai lasa la dospit 15 minute.
Se intinde apoi cu sucitorul, fiecare bucata si se umple o parte cu nuca amestecata cu zahar , coaja de lamaie, stafide( care au fost tinute in apa calduta cu esenta de rom, apoi scurse bine) si esenta de vanilie.
A doua parte se umple cu mac amestecat cu zahar , coaja de lamaie, esenta de vanilie.
A treia parte se intinde o foaie cu cacao peste una simpla, apoi se umple cu stafide si rahat.
Impletim cele 3 suluri in trei si le asezam in forme unse.
Dupa ce s-au pus cozonacii in formele unse, se lasa la cald la dospit 20 minute, apoi se ung cu ou batut, inainte de a-i da la copt, la cuptor.
Se lasa la copt pina fac o crusta frumos rumenita, cam 50 de minute, depinde si de cuptor.
Cand ii scoatem copti din cuptor, ii ungem cu apa cu zahar pentru a capata luciu.Ii lasam sa se raceasca in forme 15-20 minute.
Pofta buna !
e superb..l-am admirat si pe bucataras
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-am facut placere, draga mea !
ȘtergereTe tzuc !
Sarbatoti fericite alaturi de intreaga familie si un calduros LA MULTI ANI!. Multumim pentru versurile frumoase si pentru toate retetele ce ni le impartasiti cu multa caldura.
RăspundețiȘtergereMultumesc la fel dragii mei !
ȘtergereVa tzuc cu mare drag !
Doamne Sidy! Nu am vazut niciodata asa ceva! Arata de nota 10!
RăspundețiȘtergereTe pup si iti doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragi si un an nou plin de bucurii si sanatate!
Raluca
Multumesc la fel si tie , draga mea !
ȘtergereTrebuie sa incerci si tu...sigur dai clasa !
Te tzuc...
Magia Sfantului Craciun sa te cuprinda si sa te poarte pe aripile sale, pana atingi cu degetele bolta cereasca,de unde sa culegi un strop de binecuvantare pentru a o aduce apoi in casa si inima ta.
RăspundețiȘtergereCraciun fericit!
Multumesc la fel si tie !
ȘtergereTe tzuc !
Foarte frumos si sigur gustos! un an nou fericit!
RăspundețiȘtergereDa, da , asa este draga Gaby...
ȘtergereMultumesc la fel si tie !
Te tzuc !
Sidy, draga, sunt in Germania. Incercam sa ne aclimatizam aici si, deocamdata e cam greu. Craciunul a fost asa ca si cum n-ar fi fost, ce sa zic. Sper sa revin si eu pe blog cat mai curand. Te pup cu drag si iti doresc tot binele din lume.
RăspundețiȘtergerePS: Daca nu scriu eu pe blog, asta nu inseamna ca nu iti urmaresc retetele tale minunate, cum e si acest cozonac din care as servi cu mare pofta o felie fierbinte.
Doamne ajuta-va sa va acomodati cat de repede !
ȘtergereTe tzuc cu drag si astept sa ...revii cat de curand !
Superb cozonacul!
RăspundețiȘtergereSarbatori Fericite si un An nou cu bucurii!
La multi ani!
Multumesc la fel si tie !
ȘtergereMa bucur ca iti place si tie...
Te tzuc !
Buna surioara mea draga!
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru urarile lasate in ultimul mesaj de pe Blog si asa in graba , iti inbtorc mesajul in care iti doresc din toata inima, ca Anul Nou sa va aduca la fel si tie si familiei tale dragi, multa sanatate,fericire si tot ce intreprindezi sa va aduca numai rezultate pozitive!
Draga surioara, cum am ceva timp mai mult si asa sper sa fie cit mai curind, o sa vin cu un mesaj proivat.
Pina atunci mii de pupicei si (pe)trecere vesela in Noul An-2012!!!
Cu drag
Laurici
Multumesc la fel si tie !
ȘtergereAstept cu nerabdare...
Te tzuc !
Sarbatori fericite in continuare si un an nou cat mai bun!
RăspundețiȘtergereCe cozonac aratos !
RăspundețiȘtergereIti doresc un an nou plin de tot ce vrei tu ! LA MULTI ANI!
Cat de bine poate sa arate,ce frumos este impletit.Multa sanatate si toate cele bune maicutei tale!
RăspundețiȘtergereCe cozonac frumos, felicitari maicutei tale!
RăspundețiȘtergereDraga Sidy, va dorim un An Nou fericit, cu realizari in tot ce va doriti, sarbatori de iarna frumoase si vesele! La multi ani!
minunati cozonacii!!!
RăspundețiȘtergeredraga Sidy fie ca anul nou ce tocmai se apropie sa-ti aduca multa fericire, bucurii si numai bine!la multi ani!
splendid cozonacul draga Sidy de preluat :-*
RăspundețiȘtergereFie ca noul an sa-ti aduca mai multe impliniri decat te-ai gandit vreodata, mai multe reusite decat esecuri, mai multe bucurii decat necazuri si multe, multe zambete! Sa-ti amintesti cu drag clipele petrecute alaturi de oamenii minunati, sa uiti de toate supararile, sa fii sanatoasa si plina de viata! La multi ani !!!!!!
Am desoperit reteta ,sigur o fac de Paste . Te pup si multumesc!
RăspundețiȘtergereSunt sigura ca are sa-ti iasa excelent ! Astept pareri Lili draga.
ȘtergereTe tzuc !