Ingrediente:
pentru blat:
5 oua
6 linguri cu varf faina
6 linguri zahar
2 linguri apa
1 plic praf de copt
esenta de vanilie
pentru crema:
1 l lapte
5 oua
4 linguri zahar
1 plic zahar vanilat Bourbon
pentru caramelizat :
3-4 linguri zahar
Mod de preparare:
Intr-un vas termorezistemt punem zaharul pentru caramelizat la foc mic.Adaugam si cativa stropi de apa si lasam sa se caramelizeze zaharul avand o culoare de un auriu inchis, atentie sa nu ardeti prea tare zaharul pentru ca va rezulta un gust amarui. Rotiti vasul astfel ca sa fie imbracati peretii laterali. Lasati la rece sa se intareasca caramelul.
Facem blatul din 5 galbenusuri frecate bine cu apa, vanilie si cu cele 6 linguri cu zahar.Frecam bine cu mixerul 3 minute.
Albusurile cu un praf de sare le batem bine bine.
La galbenusurile batute adaugam pe rand cate o lingura cu faina amestecata cu praful de copt, pina incorporam toata faina. Adaugam 1/2 din albusurile batute spuma, le amestecam cu grija cu o lingura, invartind de sus in jos pina se omogenizeaza albusurile cu galbenusurile , apoi adaugam cealalta
1/2 de albusuri si procedam la fel.
Preparam crema mixind ouale spuma cu 4 linguri zahar si zaharul vaniliat.
Dupa ce si-a dublat volumul, adaugam usor laptele.
Aceasta compozitie o turnatm apoi in vasul tapetat cu zaharul ars.
Peste compozitia de crema adaugam imediat compozitia de blat.
In cuptorul dinainte incalzit la 170 de grade, dam vasul cu crema si blat pentru aproximativ o ora.
Facem testul cu scobitoarea si cand aceasta iese uscata inseamna ca blatul e copt , chiar daca crema se clatina.
Scoatem vasul din cuptor si-l lasam sa se raceasca.Cand e rece in acoperim cu o farfurie si cu o miscare brusca il rasturnam cu fundul in sus pe farfurie si il lasam asa pina a doua zi sau macar cateva ore. Doar atunci ridicam vasul termorezistent de pe farfurie.
Tortul se serveste ca atare sau cu frisca sau fructe.
Nu necesita ornare, dar asta doar voi decideti...
Pofta mare !
Ai un premiu la mine.Sa vii sa-l ridici.Te pup!
RăspundețiȘtergereImi place mult crema de zahar ars si cu blat cu atat mai mult!Pupici si o seara buna!
RăspundețiȘtergereCrema de zahar ars a fost dulcele pe care-l faceam aproape exclusiv, atat de mult imi placea si-mi mai place dar n-am mai facut de mult. Mi-ai dat o idee.
RăspundețiȘtergerePupici!
Interesanta reteta ta,imi place.
RăspundețiȘtergerePup si o saptamana frumoasa!
Adooor crema de zahar ars, dar eu prefer fara blat :P
RăspundețiȘtergereTe pup!!!
yum!yum!ce deliciu!
RăspundețiȘtergereDraga surioara,miine pun in aplicatie!acum stiu de ce am pofta ;-)))!!!Mersi mult si sa va fie de bine!
RăspundețiȘtergereHai ca sunt curioasa ce spun "barbatii" tai despre desert !
Ștergere