Pagini

joi, 28 februarie 2013

Prajitura cu mac gem si nuca

Ce ar trebui sa aiba in ea o prajitura buna ???Multa nuca, gem de caise si ...de ce nu, mac ! Ei, prajitura aceasta, luata din caietul cu bunatati al maicutei mele, le are pe toate trei.Are si multe calorii, nu zic nu, dar o data pe semestru, parca merge...
Asa ca va poftesc la o felie buna, buna...Parol !


Ingrediente:

-pentru aluat:
800 g faina
200 g unt
1 lingura untura
4 galbenusuri
4 linguri smantana
20 g drojdie
200 g zahar
-pentru umplutura cu nuca:
250 g nuca macinata
150 g zahar
esenta de rom
50 g stafide
100 ml lapte
-pentru umplutura cu mac :
150 g mac macinat
150 g zahar
coaja rasa de la o lamaie
1 zahar vanilat
50 g stafide
100 ml lapte
- un borcan gem de caise
- pentru glazura:
2 linguri cacao
6 linguri zahar
3 linguri apa
100 g unt




Mod de preparare :


Punem drojdia sfaramata in putin lapte caldut cu o lingurita zahar sa dospeasca, la loc caldut.
Separam galbenusurile de albusuri.
Stafidele le tinem intr-o cana cu apa calduta in care am adaugat putina esenta de rom.
Intr-un bol mai mare amestecam faina cu untul si untura, adaugam galbenusurile, zaharul si drojdia dospita.Framantam sa iasa un aluat omogen, sfaramicios.
Impartim aluatul in 4 parti egale, acoperim cu un servet si lasam sa dospeasca 15 minute.




Incalzim cuptorul la 180 de grade C , iar in tava de 25cmX35 cm punem hartie de copt.
Macul macinat, zaharul si laptele le dam in clocot, apoi amestecam cu coaja de lamaie si 50 g din stafidele scurse .
La fel procedam si cu nuca, o dam intr-un clocot apoi ii adaugam esenta de rom si stafidele ramase si scurse.
Intindem cu sucitorul prima foaie, asezam umplutura de mac peste ea.


Intindem a doua foaie si punem un strat de gem de caise, intins uniform.


Urmeaza a treia  foaie intinsa peste care punem umplutura de nuca si deasupra intindem a patra foaie.


Dam tava la cuptorul incalzit, pe care il reducem la 160 de grade si lasam prajitura sa se coaca aproximativ o ora pina se rumeneste deasupra.
Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca in tava.
Preparam glazura din untul moale la temperatura camerei, pe care il amestecam bine de tot cu cacaoa si zaharul. Dupa ce s-au omogenizat adaugam apa fierbinte si punem glazura peste foaia de deasupra.



Dam prajitura la rece pentru cateva ore , apoi o taiem cu un cutit bine ascutit , inmuiat in apa fierbinte.
Pofta mare sa aveti....o felie va va satisface dorul de dulce !


6 comentarii:

  1. absolut minunate!
    te intereseaza un schimb de bannere? pe mine ma gasesti aici: http://adniasblog.blogspot.ro
    o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vin, vin, uite acusica pornesc la drum, sa tii o portie si pentru mine !

    RăspundețiȘtergere
  3. Sidy, tu crezi ca mie imi ajunge doar o felie? Vreau cel putin doua! E asa de buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu asa ingrediente pai cum poate fi decat super-buna...........arata bine si sunt convinsa de gustul ei delicios.
    O primavara cu soare pe cer si in suflet!
    Pup,vecinica!

    RăspundețiȘtergere
  5. O prajitura ca la mama acasa! Foarte lucrata! Buna-buna!

    RăspundețiȘtergere