Pagini

marți, 19 martie 2013

Pizza Marinara


Contrar credintei generale,pizza nu este originară din Italia.
Desi cultura mediteraneană are variante vechi, înrădăcinate în dieta lor, variante similare au fost descoperite si în Egipt, Babilon si Imperiul Persan.
Însă, adevărul este că pizza putea fi inventată de oricine care a descoperit secretul combinării făinei cu apă și încălzirea acestui aluat pe o piatră fierbinte.
Termenul de „pizza” a fost mentionat pentru prima oară într-un text latin datat din 997, descoperit într-un orăsel italian din sud. Conform acestuia, un lucrător de fermă trebuia să îi dea episcopului orasului "duodecim pizze" (douăzeci de pizze) cu ocazia Crăciunului si Pastelui.
În secolul XVIII, săracii din Napoli obisnuiau să pună sos de rosii peste pâinea lor plată.
Asa s-a născut pizza pe care o cunoastem astăzi.
Am ales sa fac o pizza mai usoara, asa ca am facut-o cu ton.



Ingrediente:



- pentru aluat:
400 g faina
7 g drojdie uscata
1 plic praf de copt
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
4 linguri ulei
220 ml apa calduta

- pentru topping :
1-2 conserve ton
300 g pulpa de rosii
200 g ciuperci taiate
150 g mozzarella
3-4 catei usturoi
1 lingurita oregano Kotany
1 lingurita ingrediente Pizza Kotany


Mod de preparare :

Aluatul pentru pizza il prepar in masina de paine, dar se poate face si cu mana.
In cuva de la Masina de paine introduc pe rand : apa calduta, sarea, uleiul, faina amestecata cu praful de copt si deasupra drojdia si zaharul.
Planific masina pe programul de framantat si dospit si o las sa-si faca programul.


Conservele cu ton le desfac si le pun la scurs intr-o strecuratoare.
Cand aluatul este gata dospit, il pun in tava mare de la aragaz in care am pus o foaie( hartie ) de copt.
Il intind sa ajunga la marginile tavii, dupa care pun pulpa de rosii, usturoiul presat si oregano, pe care le intind pe toata suprafata aluatului.



Presar apoi tonul faramitat si ciupercile taiate.Deasupra pun din ingredientele de Pizza de la Kotany ( bune, bunute tare!).
Bilutele de mozzarella le tai in doua si le pun peste ciuperci.
Dau tava la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade pentru 50-60 de minute, pina cand pizza capata o culoare aramie si se topeste mozzarella.





Dupa ce e coapta pizza o portionam si o servim cu ketchup de casa sau cu diferite sosuri, dupa preferinta.
Cu siguranta veti avea pofta !
Sa nu uitati berea sa fie la rece, mai ales daca ati adaugat un sos iute, picant....!


5 comentarii: