Aceasta prajitura este foarte populara in Slovacia. Face parte dintre dulciurile pregatite de gospodine cu ocazia Sarbatorilor .Eu am vazut-o pe blogul lui Nico G -In bucataria vesela. Cu ajutorul lui Nico am reusit sa fac aceasta prajitura de Paste.Foarte aspectuoasa si gustoasa, pe gustul nostru, mai ales ca nu are crema. Multumesc mult de tot Nico.
Ingrediente:
- blaturi:
9 oua
9 linguri zahar
9 linguri faina
apa
praf de copt
colorant rosu
- sirop:
200 ml sirop capsuni
200 ml ceai cu esenta de rom
200 ml sirop de soc
6 linguri rom
1 sticluta esenta punch
2 borcane a 370 g gem de afine facut in casa
colorant alimentar rosu
- glazura:
300 g zahar pudra
1 lingura esenta punch
1 lingura rom
zeama de la 1/2 lamaie
apa
colorant rosu
Mod de preparare :
Din compozitia de blaturi, facem 3 blaturi de pandispan( 3 oua,3 linguri zahar,3 linguri faina amestecata cu 1/3 praf de copt si 1 lingura apa).
Galbenusuri frecate bine cu apa si cu zahar.Frecam bine cu mixerul 3 minute.
Albusurile cu un praf de sare le batem bine, bine.
La galbenusurile batute adaugam pe rand cate o lingura cu faina amestecata cu praful de copt, pina incorporam toata faina. Adaugam 1/2 din albusurile batute spuma, le amestecam cu grija cu o lingura, invartind de sus in jos pina se omogenizeaza albusurile cu galbenusurile , apoi adaugam cealalta 1/2 de albusuri si procedam la fel.
Intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt, turnam pandispanul cremos si il nivelam cu o lingura.
Il dam la cuptorul dinainte incalzit la 160 grade C pina se coace blatul cam 20-25 de minute. Incercam daca e copt cu proba scobitorii.Scoatem apoi blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca in forma.
In doua dintre blaturi punem colorant rosu si pe al treilea il lasam galben.
Tava cu dimensiunile de 25 X 38 cm .Cat timp coacem un blat, il facem pe celalalt.
Facem trei siropuri astfel:
primul: 100 ml sirop de capsuni se amesteca cu ceaiul cu rom si mai adaugam 2 linguri rom, 1 lingurita esenta punch si colorant rosu.
al doilea: la fel ca primul
al treilea: siropul de soc cu 2 linguri rom , o lingurita esenta punch se amesteca. Fara colorant.
Dupa ce toate sunt gata , trecem la asamblarea prajiturii.
Pe un platou asezam primul blat rosu si il insiropam cu primul sirop.
Ungem acest blat cu grija cu gem de afine moale9 eu am lasat afinele intregi si s-a imbibat prea tare in blat, deci facem o pasta moale din gem si o intindem subtire)
Asezam deasupra blatul galben, il insiropam cu siropul al treilea, apoi ungem blatul cu gem, in strat subtire.
Asezam al treilea blar ( rosu) deasupra si il insiropam cu siropul al doilea.
Punem deasupra hartie de copt, asezam o greutate deasupra si lasam la rece cateva ore.
Apoi preparam glazura : zaharul pudra il amestecam cu romul , aroma de punch si zeama de lamaie. Amestecam bine sa se omogenizeze.Adaugam apa putin cate putin pina obtinem o glazura nici prea moale nici prea groasa. Turnam glazura peste prajitura si o nivelam.Adaugam glazura in doua ture.
Dam la rece prajitura pina a doua zi.
Daca nu va plac prajiturile prea dulci, puteti reduce cantitatea de sirop, puneti mai putin.
Este putin de lucru la prajitura dar....nu veti regreta.
Ce bine arata,PERFECTA!:)
RăspundețiȘtergereO salvez !
Intr-adevar e tare gustoasa !
ȘtergereImi place foarte mult. O zi frumoasa si pupici!
RăspundețiȘtergereMerita incercata, crede-ma !
ȘtergereTe tzuc ...
Ce frumos arata asa colorata! Multumesc frumos pentru urarile de Paste! Si eu iti doresc numai bine! Nu prea am mai avut timp sa intru pe blog.
RăspundețiȘtergereDa, da....e mult mai colorata farfuria, asa !
ȘtergereCe delicios arata!!!!Reteta asta o 'fur' :) Tzuc!
RăspundețiȘtergereSa-mi spui , te rog, daca ai facut=o !
ȘtergereTe tzuc...
ce culoare frumoasa, cred ca a fost foarte buna prajitura!!!
RăspundețiȘtergereinteresanta aroma de punch, cred ca nu e de la noi cumparata.
Asa este Diana...aroma am primit-o si eu de la Nico, posesoarea retetei ....
ȘtergereSidy, prajitura ti-a iesit perfect. Felicitari! Pot sa spun ca arata mai punch ca a mea...eu am scapat mult gel si de aceea a iesit rosie. Prajitura trebuie sa fie rozalie ca a ta si sunt sigura ca si gustul a fost perfect. Observ ca iti place bucataria slovaca, lucru care ma bucura enorm. Se pare ca trebuie sa faci un drum pe la Bratislava sa faci cunostinta cu toate preparatele culinare de pe aici. Te imbratisez cu drag si te astept, Nico.
RăspundețiȘtergereInca o data iti multumesc mult de tot, pentru toate, draga mea Nico !
ȘtergereTe tzuc cu drag....
Comment de pe Facebook :
RăspundețiȘtergereMelania Parus
ce bine arata
Îmi place
Claudia Baban
ce imi place si ce pufoasa e
Îmi place
Daniela Carmen Rotaru
I-mi placeeeeee!!!!!!!!!!!!
Îmi place
Iancu Lubita
mmmmm,ce frumoasa e si buna bineinteles!!
Îmi place
Gina Bradea
wow!
Îmi place
Elena Olariu
Pune-o pe Fan Courier!
Îmi place
Maria Mihalache
wow....ce culori frumose.....apetisanta!
Îmi place
Lia Maria Grozi
Delicioasa si aspectuoasa tare ! Trebue încercata yumii...
Îmi place
Multumesc mult dragele mele...va astept la o portie !
ȘtergereSuperbe culori are aceasta prajitura, isi merita numele si sigur e si delicioasa :)
RăspundețiȘtergereDa Simona draga asa este, ai dreptate !
ȘtergereEste cu adevarat o prajitura pentru zile de sarbatoare ! Are un aspect deosebit. Parca-i simt parfumul delicat :) mi s-a facut pofta :) Trebuie musai incercata !
RăspundețiȘtergereChiar te rog draga Claudia ca e atat de gustoasa si de siropoasaaaaaa...!
Ștergere