Pagini

luni, 15 iulie 2013

Curcan in sos de vin

" Retetele culinare sunt picaturile de sudoare de pe fruntea bunicii, care ne facea painea pe vatra ...sunt lacrimile mamei care gatea si de multe ori nu mai apuca sa guste din bucate, caci avea casa grea , cu multi copii...
Retetele vechi sunt si visele fetelor de maritat , dar si zambetele noilor nascuti care s-au facut mari si au continuat traditia de sarbatori...."spunea Maria Cristea Soimu in cartea sa  Mancare ca la mama acasa - Retete Batranesti ,carte ce am primit-o cu mare drag in dar de la o buna prietena de-a mea de la Galati. Multumesc mult de tot Lulu....vor mai fi si alte retete bune din aceasta minunata carte....!Cu siguranta.





Ingrediente :



2 pulpe mari de curcan
2 linguri faina
1 legatura ceapa verde
boia de ardei dulce
boia de ardei iute (pasta Gulas)
1/2 l vin alb
300 g rosii mici
2-3 linguri ulei
30 g unt
200 ml smantana
sare

Mod de preparare :

Pulpele de curcan le dezosam si le indepartam pielita, apoi le desfacem in bucati potrivite.
Le saram si le dam prin faina , apoi le prajim in ulei si untul topit, pe ambele parti.
Dupa ce s-au prajit le punem intr-un vas cu pereti mai inalti.
Cepele curatate si taiate marunt le sotam in grasimea ramasa, adaugam apoi boiaua dulce si iute si un pic de apa sa nu se arda.
Rasturnam compozitia peste carnea fripta din vas.









Punem vinul si rosiile mici , putin patrunjel verde si lasam sa farba la foc mic, acoperit m pina cand furculita patrunde in carne.
Turnam smantana si tragem vasul de pe foc, apoi amestecam bine.
Presaram deasupra patrunjel verde tocat si servim curcanul alaturi de mamaliguta sau orez si o salata de varza .





Pofta mare sa aveti !

16 comentarii:

  1. Foarte bun ,o mincare deosebita,mmm:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa sti ca ne-am cam lins pe degete, draga mea Geta !
      Te tzuc cu mult drag ...

      Ștergere
  2. Sunt cumva prima?Stii doar ca imi place carnea de curcan asa ca ma invit la masa si vreau portie dubla.
    Pup si seara minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca esti prima sau a doua , oricum te servesc cu mare drag "vecina " mea scumpa.
      Si daca vrei o farfurie mai mare...zau ca am.
      O saptamana plina de realizari sa ai, te tzuc !

      Ștergere
  3. Bun... tare bun ce ai facut aici. Retetele batranesti -ca la mama, cum spui si tu, nu vor fii niciodata egalate de nici un Master Sef. Alea pe langa gust au si amintiri si nostalgi. Te sarut cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum spui draga Sara...poate si pentru ca nu erau atat de multe condimente, retetele batranesti sunt de neegalat.....
      Mancarea de la mama sau de la bunica de acasa e cea mai buna, nu ???
      Te imbratisez cu mare drag si te tzuc !

      Ștergere
  4. Bietul curcan, Sidy!
    Trebuia sa moara ca sa primeasca si el o portie de vin.
    :D
    Dar altfel cum ne-am fi delectat cu asa deliciu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kyra cand ai curcan acasa la curte, inainte de a-l taia trebuie sa-l...ametesti cu 3-400 ml de alcool....stiai ?
      Asa ca si al meu si-a baut portia inainte ca a mea cumnatica sa mi-l trimita....ha,ha, ha....!
      Te tzuc cu mult drag !

      Ștergere
  5. M-am tras de urechi!!!daca ma crezi,nu stiu ce s-a intamplat;a,da,mi-amintesc;2zile am stat in pat pentru ca mi s-a blocat mijlocul,apoi am uitat de tot!!!
    Nu ma indoiesc de acest curcan cat de bun a fost!!am si eu dublura la carte dar la curcan nu am dublura,asa ca ma voi multumi si cu un pui!
    Te pup draga mea si ma bucur ca ti-am facut o surpriza!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand multa sanatate iti doresc draga mea prietenuta ! Sa te faci bine cat de curand....
      Daca ai dublura, cu siguranta ca ai sa-l faci si tu,,,,mai ales ca reteta era cu gaina !
      Cat despre surpriza...inca nici acum nu mi-am revenit.
      Te tzuc cu mult drag !

      Ștergere
  6. Ce introducere frumoasa...
    Si ce mancarica delicioasa! Asa cum imi place mie! :)Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa o incerci si tu draga Simona cu orice fel de carne preferi...sosul acela in care se saclda carnea...face toti banii !
      Tucaturi multe si dragi !

      Ștergere
  7. Mmm deja ma lin pe degete cand ma gandesc ce bun este. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rocsy te servesc cumare drag !
      Te imbratisez cu mare drag si te tzuc !

      Ștergere