Dupa cum bine stiti, ceapa este utilizata ca leguma si condiment la majoritatea mancarurilor: supe, ciorbe, tocanite, salate, sosuri, fripturi, placinte cu carne etc.
Este nelipsita in unele marinate si indispensabila in unele sortimente frantuzesti celebre precum: supa de ceapa, "coq au yin" sau "sauce soubise".
Iar minunatia asta de supa englezeasca de ceapa cu praz, aromata cu salvie si servita cu paine crocanta si cascaval este un adevarat rasfat pentru papilele noastre gustative.
Da ati ghicit....reteta este a lui Jamie Oliver !
Ingrediente:
3 cepe mari rosii
2 cepe albe
2 fire ceapa verde
1-2 fire praz
5-6 catei usturoi
150 g cascaval ( afumat e mai bun)
50 g unt
3-500 ml supa de carne
sos Worcestershire
frunze de salvie
ulei de masline
sare
piper
2-3 felii de paine
Mod de preparare :
Curatam si tocam toata ceapa. Prazul il taiem rondele , iar usturoiul il maruntim.
Intr-o tigaie non aderenta, mai adanca(wok) punem uleiul si topim untul.
Punem ceapa si prazul la sotat, apoi adaugam 2-3 frunze de salvie, usturoiul si asezonam.
Acoperim tigaia cu capac, facem focul mic si lasam pina se inmoaie legumele si prin o culoare usor aurie.
Din cand in cand amestecam si lasam pe foc aproximativ 15 minute.
Adaugam supa de carne si dam focul mai tare ( eventual punem compozitia intr-o oala mai mare).Lasam pina cand supa incepe sa fiarba, amestecam si asezonam daca e cazul, lasam sa fiarba cam 10 minute, pina cand supa este gata .
Rumenim feliile de paine si le taiem in doua.
Punem supa in boluri, deasupra asezam felia de paine , radem cascavalul, stropim cu putin sos Worcestershire si decoram cu frunze de salvie trecute prin cateva picaturi de ulei de masline.
Punem bolurile pe o tava si le dam 10 minute la cuptor pina se topeste cascavalul.
Pe frigul de afara , o supa mai buna nu cred ca se poate.....!
Pofta mare sa aveti !
Nu am mancat niciodata,dar am sa incerc musai!
RăspundețiȘtergerePup cu drag!
Miha crede-ma ca este un adevarat rasfat supa aceasta. Pina nu o gusti ,nu-ti dai seama....
ȘtergereTe tzuc cu mult drag !
Trebuie sa fie foarte gustoasa si un pic dulceaga de la atata ceapa, ma gandesc. E interesant ca pui felia intreaga de paine prajita in bolul cu ciorba, n-am mai vazut pana acum.
RăspundețiȘtergereDa Gabi...eputin dulceaga dar cu celelalte ingrediente are un gust minunat, deosebit.
ȘtergereSi felia s-a inmuiat cu cascavalul si a fost deosebita....
Te tzuc cu mare drag !
Ce minunatie aromata! Cand am drum prin Oradea vin la o supa. :)
RăspundețiȘtergerePupicei
Alina te astept cu bratele deschise si te tzuc !
Ștergerecred ca este foarte bun, o combinatie plina de savoare...place place place!
RăspundețiȘtergereIncearc-o Alice si nu vei regreta. Nici eu nu speram sa fie atat de savuroasa....
ȘtergereTe tzuc cu mare drag !
Nici eu nu am mancat desi sotul meu este fan. Mie imi face rau ceapa, dar fiarta cred ca merita sa incerc. Te sarut cu drag!
RăspundețiȘtergereDoar sti ce diferenta este intre ceapa prajita si cea fiarta Sara....
ȘtergereIncearca numai si ai sa te convingi.
Un adevarat rasfat.Te tzuc cu mare drag !
woooow!...m-ai dat gata cu pozele, bravo sidy ai progresat enorm iar preparatele sunt deosebite!
RăspundețiȘtergereti-am raspuns la mesajul de dincolo, sunt pana peste cap de ocupata si scuze ca sunt in urma cu postarile, am intrat doar la cei de la care imi vine newsletter ca altfel mi-e tare incomod
Didi...doar cu pozele ? Eu credeam ca iti place supa.....
ȘtergereZau ca nici eu nu speram sa fie atat de gustoasa !
Te tzuc cu drag .