Prajitura Regina Maria este o prajitura veche pe care acum am scos-o la iveala ,rasfoind mai zilele trecute caietul cu retete al mamei mele.
Este una dintre cele mai bune prăjituri pe care le-am făcut si mâncat vreodată, este regina prajiturilor...
Pare complicată, putin costisitoare dar sa stiti ca nu este deloc greu de facut, este nevoie doar de putina atentie....
Ingrediente : tava de 25 X 35 cm
- pentru blat :
8 albusuri
350 g zahar
350 g nuca macinata
3 linguri amidon
1 praf de copt
- pentru crema :
8 galbenusuri
300 g zahar pudra
200 g unt
- pentru caramel :
8 linguri zahar
50 g unt
- pentru krantz :
150 g zahar
150 g nuca prajita si taiata
Mod de preparare :
Pregatim blatul pentru care batem spuma albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam din nou pina se intareste spuma( bezeaua).
Amestecam amidonul cu praful de copt si il adaugam putin cate putin la bezea, impreuna cu nuca macinata.
Avem grija sa amestecam usor pina se incorporeaza si omogenizeaza toate ingredientele.
Tapetam o tava cu hartie de copt unsa cu putin unt si rasturnam in ea blatul. Il nivelam cu ajutorul spatulei si il dam la copt in cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade.
Coacem blatul pina trece proba scobitorii si este usor rumenit deasupra.
Dupa ce blatul este copt, il lasam sa se raceasca pe un gratar.
Intre timp preparam crema amestecamd bine galbenusurile cu zaharul praf pina se albesc.Punem apoi vasul pe bain-marie , la foc mic si amestecam pina se ingroasa. Lasam apoi crema sa se raceasca.
Mixam bine untul si dupa ce crema este rece o incorparam in unt sa iasa o crema spumoasa dar moale, care se va intari dupa ce dam prajitura la rece.
Pregatim caramelul intr-un vas de tuci punem zaharul la caramelizat la foc mic sa nu se arda , apoi adaugam untul.
Blatul racit il taiem in doua si il lasam cu partea taiata in sus.
Caramelul cald il intindem peste cele doua foi taiate de blat.
Pregatim krantzul topind zaharul cu grija, tot in vasul de tuci si apoi adaugam nuca prajita si maruntita in mana sau taiata.Amesteca, apoi punem krantzul pe o foaie de copt sau pe o farfurie( tava inox) unsa cu unt sau ulei si il lasam sa se raceasca apoi il sfarmam cu ajutorul unei sticle de bere.
Trecem la asamblarea prajiturii .Punem primul blat cu zaharul caramel in sus,peste el intindem jumatate din crema, apoi celalalt blat cu zaharul caramel in jos si deasupra restul de crema, peste care preasaram krantzul.
Dam prajitura la rece cateva ore, preferabil ar fi de seara pina dimineata apoi o putem portiona.
Este o prajitura aspectuoasa dar satioasa, asa ca va doresc spor la preparat si pofta mare !
Stiu ca sunt mai multe variante, dar aceasta este varianta mamei mele.
Daca doriti puteti taia blatul in doua ( 17,5 X 25 cm ) si va iesi o prajitura mai mica dat cu 4 foi si mai inalta.
Imi place foarte mult prajitura asta!! arata minunat!!!
RăspundețiȘtergereCum sa nu-ti placa draga Diana, ca doar are ce iti place si tie: caramel si nuca .
ȘtergereTe tzuc !
Delicioasa prajitura!! :)
RăspundețiȘtergereA fost pe gustul nostru, crede-ma !
ȘtergereDraga Sidy, mi-a lasat gura apa ! Bunica mea si mama mea, aveau reteta cu primul blat din 5 oua. Era prajitura care se facea mereu in casa noastra. A venit randul sa o degust din nou. Nu am mai facut-o de mult timp. Dar acum, iti multumesc ca mi-ai reamintit-o, ma duc la bucatarie. Pupici si imbratisari , Carolina
ȘtergereDraga mea Caro daca ai refacut prajitura, te rog frumos sa-mi spui daca seamana cu cea a bunicii sau nu...poate e alta reteta.
ȘtergereTe tzuc cu drag !Multumesc...
De cand tot zic ca o fac si eu si nu mai ajung :)) Foarte buna!
RăspundețiȘtergereMerita sa o incerci draga mea, ca tare buna mai e !
ȘtergereFf buna! multumesc pt reteta! :*
RăspundețiȘtergereGina draga este reteta de la MAMA...cum sa nu fie buna !
ȘtergereTe tzuc !
Arata interesant.
RăspundețiȘtergereSi este si gustoasa tare ! Merita sa o incerci !
ȘtergereAm sa o incerc si eu,arata foarte bine.Pupici cu drag!
RăspundețiȘtergereSunt sigura ca are sa va placa si voua, draga Miha !
ȘtergereTe tzuc cu drag !
Comentarii de pe Facebook :
RăspundețiȘtergereIuliana Tarnoveanu
Arata minunat Sidy iar de gust...ce mai pot sa zic........trebuie sa vad ce si cum.
5 iunie la 09:12 ·
Iancu Lubita
O pufosenie dupa cum se vede!! saru'mana mamei tale!!
5 iunie la 09:20 ·
Chifor Ana
Cred ca-i o prajitura super buna!
5 iunie la 09:21 ·
Diana Kintsch
tare buna o fi....vreau si eu o bucatica, doua, trei!!
5 iunie la 09:22 ·
Lucia Chis
vreau si eu.
5 iunie la 09:27 ·
Tania Kiswani
Iti multumim Sidy,,,!
5 iunie la 09:39 ·
Mihalache Maria
vreau si eu bunaciune din asta.
5 iunie la 11:08 ·
Elena Moraru
Diavolito! Sunt la dieta!
5 iunie la 11:51 ·
Elena Olariu
reteta?
5 iunie la 12:00 ·
Calina Homonoiu
Merita s-o incercati.
5 iunie la 12:57 ·
Adela Pescaru
sunt la lucru pana la 20.00,daca vrei sa-mi aduci......................
5 iunie la 14:07 ·
Melania Parus
mmmm,foarte faina
5 iunie la 14:46 · Îmi place
Haplea Bucatarul
Ce bunatate de prajitura!!!
5 iunie la 15:59 ·
Buriu Elena
arata bestial!
5 iunie la 17:29 ·
Lucia Musat
da -ne reteta
5 iunie la 21:04 ·
Mariana Isac
Vrem reteta....please!
5 iunie la 21:28 ·
Toncean Sidonia
Vi-am dat link mai sus cu reteta !!!
Nico Grofova
super buna, merita incercata
Acum 17 ore ·
Mioara Ioan
Excelenta!! Am s-o incerc si eu, ca ceva asemanator am mai facut!! Nu e greu!! Imi place blatul de albus cu nuca!! Numai ca daca nu e atentie, cade, ca nuca e grasa!! deci grija!!