"..Iubesc painea de casa pufoasa, aromata, proaspat scoasa din cuptor!
In ultima vreme este un mare iures pe Facebook, toata lumea face paine de casa neframantata.."spunea Gina pe pagina de pe blogul ei.
Luna aceasta - noiembrie -gazda provocarii "Weekend cu spor" este Gina Bradea :
:http://pofta-buna.com/.
Gina ne-a propus trei categorii de retete, de pe blogul ei,iar noi trebuie sa ne alegem o reteta pe care sa o facem.
Propunerile au fost :
1 - Fripturi
2 - Retete de post
3 - Patiserie si paine
Eu mi-am ales, dupa cum cred ca vi-ati dat seama , a treia categorie, cea cu painea.
Aveam facuta deja o paine neframantatam ,dar vazand ce a facut Gina , am combinat cele doua retete si va arat ce a iesit.
O paine exceptionala ! Mananci o felie de paine si se simte, zau !
INGREDIENTE :
1 kg faina alba
850 ml apa calduta
1 -2 pliculete drojdie uscata
/7 g pliculetul
Am sa va spun imediat cand folosesc un plic si cand doua !
1 lingurita cu varf sare
2 linguri ulei
300 g cartofi
MOD de PREPARARE :
Durata de dospire la rece a acestei paini este intre 17-24 de ore cand folosim 1 liculet drojdie si de 4-5 ore, cand folosim 2 pliculete. Voi decideti !
Curatam cartofii , ii spalam si ii fierbem in apa cu sare.
Cand sunt gata, punem deoparte apa de pe ei-NU O ARUNCATI , o folosim la paine-si ii zdrobim.
Ii lasam sa se raceasca dupa ce am facut un piureu din ei, adaugand putina apa in care au fiert si cele 2 linguri cu ulei.
Cernem faina si adaugam drojdia uscata,cartofii, sarea si apa, putin cate putin pina se incorporeaza toata faina( sa nu faca cocoloase). Sa nu uitati ca la apa de pe cartofi ,mai adaugati atata apa cat sa fie in total 850 ml !
Amestecati cu lingura de lemn, veti obtine un aluat moale si lipicios.Puteti adauga seminte, daca doriti.
Acoperim vasul cu aluat, cu capacul sau cu folie alimentara si il lasam la rece la frigider, atatea ore, dupa cata drojdie am pus, adica 1 plic =17-24 ore sau 2 plicuri = 4-5 ore.
Vedeti ca aluatul creste foarte mult, isi dubleaza volumul, sa nu curga din vas !
Dupa trecerea timpului de dospit, punem aluatul pe o suprafata bine infainata si ii dam forma rotunda.
O lasam sa dospeasca cam 15 minute pina cand incalzim cuptorul de aragaz, la 220 grade C, in care am pus si vasul in care vom coace painea.
Acesta va fi captusit cu hartie de copt sau uns cu ulei si va avea capac.
Cand cuptorul si vasul sunt bine incinse , scoatem vasul si asezam aluatul in el, avand grija sa nu ne ardem. Punem capacul pe vas si il dam la cuptor pentru aproximativ 20-30 de minute, pina cand mai creste aluatul.
Luam apoi capacul si painea se va coace si se va rumeni frumos, in aproximativ o ora si jumatate de cand am bagat-o la cuptor.
Se scoate si se aseaza pe un gratar sa se raceasca.
Veti avea o painica perfecta cu coaja cocanta si miez pufos, asa cum spune si Gina.
Pofta mare sa aveti !
Delicioasa.Si cand ma gandesc ce frumos miroase in casa cand coci painea....Mmmmm....
RăspundețiȘtergereEu fac de vreo 5-6 ani, piine in casa, cam o data la 3 zile.
ȘtergereSi cred ca din cauza mirosului....nu as putea renunta la ea, niciodata....
Splendida reteta, felicitari, Sidy! Iubesc painea cu cartofi, e preferata familiei mele :)
RăspundețiȘtergereMie mi se pare ca este mult mai usoara si mai pufoasa, cu cartofi.
ȘtergereComment de pe :Bucatari amatori
RăspundețiȘtergereTeodorescu Lia Stefania
MULTUMESC PT RETETA ! PUP !
14 ore · Îmi place
Mihaela Pitea
Ce putea sa iasa din mainile tale de aur
7 ore · Îmi place
Foarte frumoasa painica, felicitari! Si noua ne place painea cu cartofi, iar daca e si neframantata, e si mai bine, ca nu-mi ia timp mult sa o fac :)
RăspundețiȘtergereSimona draga, numai sa o faci o data si te indragostesti de ea .
ȘtergereSe face atat de usor....
Te tzuc !