Un alt fel de Ratatouille , dupa poftele mele, un Ratatouille reinventat.
Dovleceii stau la baza multor preparate traditionale de sezon, dar inainte de a-i savura trebuie sa tinem cont de cateva lucruri.Dovleceii sunt bine tolerati in regimurile alimentare,contin multa apa, de aceea constituie o sursa excelenta de hidratare pe timp de vara.Dovleceii mai mari de 4-7 cm, se rad de coaja, se taie in jumate, se fierb 10 minute, dupa care se umple cu diverse compozitii si se dau la cuptor.Cea mai potrivita aroma pentru dovlecei este mararul si cimbrul.
Ratatouille este un fel de tocana cu legume prajite, din Catalonia, datand din vremurile in care Provence era legata politic de Catalonia si Aragon.
Sunt foarte multe feluri de a gati aceasta reteta , iar eu am facut-o asa cum imi place mie , fara vinete( nu le suport ,doar in salata de vinete cu ardei copti).
NECESAR :
2 dovlecei tineri( eu i-am avut de la tara)
2-3 rosii mari de gradina
2-3 fire usturoi tinar, crud
3 oua
200 g cas oaie
marar verde
200 ml smantana 12%
1-2 linguri pesmet
putin unt
sare
piper
MOD de PREPARARE :
Dovleceii mei au fost foarte cruzi, asa ca i-am spalat bine, i-am sters si apoi i-am taiat felii, fara sa le curat coaja.
Rosiile spalate si sterse, le-am taiat tot de grosimea feliilor de dovlecel.
Usturoiul curatat il taiem cat de marunt putem, iar mararul verde il tocam.
Cu untul ungem o forma inalta ,care o putem da la cuptor, presaram apoi in ea pesmet, astfel incat acesta sa acopere si peretii laterali ai formei.
Punem un rand de dovlecei pe care presaram sare si piper proaspat macinat.
Peste feliile de dovlecel punem un rand de felii de rosii, radem cas si presaram marar verde tocat.
Punem un nou rand de dovlecei , apoi rosii, cas pina se termina toate feliile de dovlecel si rosii.
Batem bine ouale cu smantana, le condimentam si rasturnam compozitia peste legumele din vas.
Radem cas de oaie deasupra ( sau cascaval) si dam vasul la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade , pina se rumeneste frumos deasupra, cam 30-40 de minute.
Dupa ce scoatem vasul din cuptor, lasam gratinul sa se odihneasca 10 minute, apoi il putem servi.
Se poate servi atat cald cat si rece, cu un sos de iaurt linga.
Pofta mare sa aveti !
Si eu am doi dovlecei in frigider si nu ma hotaram ce sa fac cu ei. Ms de reteta, Sidy!
RăspundețiȘtergereOane fa doar dintr-unul , ca maine vin cu o alta bunatate !
ȘtergereTe tzuc...
Lia Maria Grozi
RăspundețiȘtergereO bunătate 😋 pe gustul meu.
Reteta usoara de vara, Lia draga !
ȘtergereMaria Bogdan
RăspundețiȘtergereEu am facut saptamana trecuta dovlecei umpluti cu oua, branza de oaie, marar, masline, sunca si peste acest amestec, cascaval ras. Dupa ce a fost gata, a disparut din farfurii in cateva clipe!
Trebuie incercat si asa Mery !
ȘtergereMariana Pop
RăspundețiȘtergereMaine fac si eu, sper sa fie bun.
Sunt sigura de asta Mariana....
Ștergere
RăspundețiȘtergereCalinescu Elena
Sidy, retetele astea sunt chiar de vara!
Ai dreptate Elena.....legumele sunt crude, tinere acum.
ȘtergereImi place si mie asa ceva,mi-ai dat o idee pentru Laurent!
RăspundețiȘtergerePup!
Pai atunci...spor la lucru Lulu draga !
ȘtergereSilvesan Dorin
RăspundețiȘtergereIn wekend si noi o sa.i preparam...
Sa-i faceti Dorine , ca tare-s gustosi !
ȘtergerePop Marieta Iulia
RăspundețiȘtergereVoi face si eu ! Multumesc de idee
Îmi place ·
Cu mare placere , stimata doamna profesoara !
ȘtergereMult spor sa aveti...
Victoria Gabriela
RăspundețiȘtergereArata minunat, Sidy! O bunatate! Am sa incerc si eu asa! Te pup!
Îmi place ·
Dovleceii sunt cruduti acum si sunt atat de buni , draga Vicky...
ȘtergereCe bunatate !!! Trebuie incercata reteta :)
RăspundețiȘtergereTe pup!
Duminica minunata!
Dana e vremea dovleceilor tineri, cruzi, numai buni de facut asa ceva...deci iti doresc sa ai mult spor, sigur are sa-ti placa.
RăspundețiȘtergereTe tzuc cu drag !