Borșul de putină este bogat în vitamine precum: complexul vitaminelor B, Vit. D, vit. H, calciu, magneziu, fosfor, enzime, oligoelemente și pentru aceasta este folosit în medicina naturistă în diferite afecțiuni precum: anemie, bronșită, astm, sinuzită, reglează nivelul glicemiei. Borșul favorizează asimilarea metalelor precum nichelul, cromul, cuprul, seleniul, aurul dar și a vitaminelor și e folosit în scurtează perioada de convalescență.
Daca esti la cura de slabire sau la detoxifiere stii deja ca aceste minunate gulioare au calorii putine si beneficii multiple.
NECESAR :
2-3 gulii mari crude
3 morcovi noi
3 radacini patrunjel noi
2 fire ceapa verde
1 rosie
1/2 ardei gras rosu
1 l bors
sare
piper
frunze patrunjel verde
- pentru galuste :
- 1-2 oua
- 4-6 linguri faina
- 2 linguri ulei
- sare
- depinde cat sunt de mari ouale
MOD de PREPARARE :
Curatam toate legumele, le spalam si apoi le taiem dupa preferinta.
Poate ati observat deja, eu nu calesc legumele, asa ca le pun pe toate la fiert. Au un gust mai bun si mai crud, dar e mult mai sanatos, fata de alimentele calite.
Asadar, punem legumele in oala si le lasam sa fiarba dar nu foarte mult, cat sa ramana ferme.
Adaugam borsul si mai lasam putin sa fiarba, cam 5 minute. Eu nu mai fierb separat borsul pentru ca mi se pare o operatiune in plus, si fara efect. Il adaug direct in ciorba .
Condimentam daca mai este cazul.
Intre timp facem galustele.
Batem bine ouale, adaugam faina si uleiul si amestecam bine ca sa iasa un aluat moale . Daca e prea tare se adauga apa , apoi se amesteca bine.
Punem la fiert apa cu sare si in momentul cind fierbe apa, rupem galustele cu lingurita.Eu le-am facut cu dispozitivul de facut galuste.
Lasam sa fiarba cam 8 minute.
Dupa ce au fiert ,lasam sa se odihneasca 2-3 minute, apoi le punem sub un jet de apa si apoi direct in bors
Daca nu va plac galustele, puteti sari peste aceasta etapa.
Borsul este gata, nu ramane dacat sa presaram deasupra patrunjel verde tocat.
Servim borsul cu ardei iute linga el.
- Pofta mare sa aveti !
Pop Marieta Iulia
RăspundețiȘtergereAm sa fac ! minunata supa !
Îmi place.
Se poate face si fara bors si atunci este supa, intr-adevar.
ȘtergereVictoria Gabriela
RăspundețiȘtergereExcelenta reteta!
Îmi place ·
Ai facut vreo data Vicky draga ?
ȘtergereSilvesan Dorin
RăspundețiȘtergereAm o foameeee...
Te astept la o farfurie, finutzule ! Ia-o si pe Mia....
ȘtergereCalinescu Elena
RăspundețiȘtergereFac si eu maine, ca mi s-au facut guliile! (caralabele)
In Moldova, in bors, se pune leustean verde, la urma, cu patrunjelul!
Multumesc, Sidy! Pup!
Elena...am sa incerc sa pun si leustean.
ȘtergereSa-mi spui cum ti-a iesit....
Te tzuc !
Dorina Topala
RăspundețiȘtergereIn Moldova, in bors, se pune si o lingură de smântână !
Îmi place ·
Azi am sa incerc Dorina.....
ȘtergereMaria Bogdan
RăspundețiȘtergerePuneti si un pic de piper macinat prospat in farfurie peste smantana! Yami yami!
Îmi place
Buna ideea Mary !
Ștergere