Etimologia acestui cuvânt este certă! Toate aceste forme definesc aceeași specialitate culinară, care, ciudat, este considerată pretutindeni o "mâncare națională".
Americanii au decis insa ca sarmalele reprezinta o marca a bucatariei romanesti.
Intr-un articol publicat de "Travel and Leisure", in care sunt trecute in revista mancarurile reprezentative pentru sarbatori din 12 tari, Romaniei i se alatura, fara drept de apel, acest fel de mancare.
Or fi sarmalele de origine turcească, dar sunt considerate "mâncare națională" pentru că în fiecare țară se prepară după rețete diferite!
N-am mâncat sarmale turcești, dar sunt convinsă că nu sunt făcute cu carne de porc și nici nu au pe fundul oalei șorici sau ciolan afumat, ca la noi.
M-am hotarat sa fac acest experiment, sa vad ce iese...si tare mi-a placut.Au avut un gust deosebit in varza creata si am pus mai mult usturoi, asa cum ne place noua.Si nu mi-a parut deloc rau...
Avem NEVOIE de :
3 capatani varza creata
1 kg carne tocata( porc + vita)
100 g orez
1 ceapa
5 catei usturoi
200 g kaizer afumat
cimbru
marar verde
pasta de gogosari
200 ml bulion preparat in casa
sare
piper
MOD de PREPARARE :
Varza creaţă se curata de eventualele frunze vestede si se scobeste cu cutitul cotorul.
Se opareste apoi în apă clocotită si se desfac frunzele de pe cotor (varza se pune in oala cu cotorul in sus).Frunzele de la exterior se desprind, se scot si se pun pe o farfurie. Se repeta pana cand scoatem toate frunzele.
Se taie cotoarele frunzelor , ca să se niveleze, iar cele mici de la mijloc ,le vom toca, nu le vom folosi pentru invelirea sarmalelor.
Carnea se trece de două ori prin maşina de tocat, apoi se căleşte putin, pina isi schimba culoarea ,împreună cu ceapa tocata marunt si se potriveşte la gust de sare şi piper .Adaugam putin cimbru si marar tocat,apoi orezul uşor călit în ulei, usturoiul tocat şi se prăjesc aproximativ 3 minute,apoi se omogenizeaza.
Cu umplutura care rezultă ,se umplu frunzele de varză creaţă ca sarmalele.
Foile de varza creata ramase nefolosite si tocate ,se aseaza pe fundul cratitei in care vom fierbe sarmalele.Presaram si o lingura cu pasta de gogosari, niste cimbru si feliute de kaizer afumat, iar deasupra lor asezam sarmalutele de varza creata, in straturi.
Deasupra mai punem un strat de varza tocata si niste pasta de gogosari, apoi completam cu apa atat cat sa acopere toate sarmalele.
Se fierb la foc mediu,cam o ora , apoi adaugam bulionul si mai lasam sa fiarba cam 15-20 de minute.
Se servesc calde, cu sau fara smantana, dupa preferinta fiecareia.
Pofta mare sa aveti !
Foarte buna ideea !:)
RăspundețiȘtergereSi...mai am o idee din asta nastrusnica. Dar...de sarbatori, la iarna !
ȘtergereLia Maria Grozi
RăspundețiȘtergereCe bine arata si ce pofta mi-ai făcut 😋
Îmi place ·
Te astept cu bratele deschise draga Lia !
ȘtergereTania Kiswani
RăspundețiȘtergerePofta buna draga Sidy..!
Îmi place ·
Alexandra Nica
Pofta buna! Arata super!
Îmi place ·
Multumesc dragele mele !
ȘtergereDorina Topala
RăspundețiȘtergereCu mămăliguță și smântână !
Îmi place ·
Katy Bistriceanu
si azi e post,ca veneam...
Îmi place ·
Da asa este fetelor...fiecare mananca cum ii place mai mult.
ȘtergereCarmen Viorica Ivan
RăspundețiȘtergereDraga Sidonia, cred ca sunt foarte gustoase, ca de aspectuoase, ce sa spun...arata excelent. Voi incerca si eu reteta!Îmi place ..
De abia astept sa-mi spui cum ti-au iesit, draga mea Carmen.
ȘtergereImi plac mult sarmalutele dar asa ceva e o noutate pentru mine(cu carnea calita);de usturoi stiu ca in Oltenia se mananca (am avut niste vecini olteni),se pregateste un mujdei si se pune deasupra in farfurie peste sarmalute;am mancat si eu cu mamaliguta,o nebunie!
RăspundețiȘtergerePup!
Lulu inca nu ai invatat ca omul cat traieste invata ?
ȘtergereSi mai am o surpriza...dar la sarbatori !
Te tzuc
Mary My
RăspundețiȘtergereUsturoi in sarmale nu am pus niciodata dar nu are de ce sa nu fie bun ,cu siguranta voi incerca cu prima ocazie.
Îmi place ·
Astept cu drag pareri....
Ștergere