Pagini

duminică, 20 septembrie 2015

Ceafa de porc cu ciuperci si sos de gogosari la cuptor

Parca m-am saturat de ceafa de porc la gratar, asa ca am vrut ceva mai bun, delicios, facut tot din ceafa.Tin minte ca intr-una din zile,navigand pe blogul distinsului profesor universitar  doctor inginer Lucian Gavrila mi-a facut cu ochiul ceva ce mi se parea bun de tot.
Daca nu ati fost pe blogul acestui distins domn profesor, in ultimul timp, va sfatuiesc sa intrati si veti gasi multe feluri de mancare ce va vor rasfata papilele gustative .Dansul pregateste  "multe reţete găsite pe internet, prin reviste, prin cărţi de bucate sau văzute la TV. Pe unele le-a respectat întocmai, pe altele nu (fie din lipsa unor ingrediente, fie pentru că mi s-a părut că altfel ar fi ieşit mai bine). Nu a creat reţete 100% originale ", dar cu siguranta veti fi foarte multumiti de ceea ce veti gasi acolo, totul facut cu multa pasiune.
Vă mulțumesc domnule profesor și vă urez mult, mult succes pe mai departe, in hobby-ul dvs !




Avem NEVOIE de :

1 kg ceafa de porc fara os
2 borcane ciuperci taiate
4 linguri pasta gogosari
2 linguri pasta picanta
2 linguri pasta de tomate
5 catei usturoi
150 ml vin rosu
1 lingura ulei de masline
salvie
sare
piper
boia afumata
- pentru piureul de cartofi
700 g cartofi albi
50 g unt
100 ml smantana( iaurt)
1/2 legatura patrunjel verde
sare




MOD de PREPARARE :

Taiem ceafa in felii de 1 cm grosime si o asezonam pe toate partile cu sare, piper proaspat macinat , boia afumata si salvie .
Ungem tava pe care o vom da la cuptor ,cu ulei si asezam feliile de ceafa in ea, presaram usturoiul presat deasupra si turnam vinul .
Luam o bucata de hartie de copt , o udam apoi o stoarcem si acoperim carnea cu ea.
Dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 180 de grade, pentru aproximativ 40-50 de minute.




Intre timp scoatem ciupercile taiate din borcane si le scurgem bine.
Intr-un bol mai mare amestecam pasta de gogosari, pasta picanta si pasta de tomate.Asezonam daca e cazul.


Dupa trecerea celor 40-50 de minute, scoatem hartia de copt, intoarcem ceafa pe cealalta parte si o acoperim cu ciupercile amestecate cu pasta obtinuta.
Daca mai e cazul, mai adaugam putin vin rosu.
Acoperim cu hartia de copt udata si stoarsa si mai dam ceafa la cuptor pentru alte 50 de minute, pina cand ceafa este bine patrunsa.



Domnul profesor a avut o perioada mai lunga e timp in care a tinut carnea la cuptor, dar a mea a fost mai frageda si a ajuns acest timp de preparare .
Curatam cartofii, ii punem la fiert in apa cu sare si cand sunt gata strecuram apa de pe ei.
"Deși știu că vă vine mai ușor, nu vă recomand să-i pasați cu mixerul ", spunea domnul profesor.
Asa ca folosiți un zdrobitor clasic sau – în lipsa acestuia – o furculiță.
Adaugati untul, smanatana si patrunjelul verde proaspat tocat.Omogenizati bine.


Serviti cate o felie de ceafa cu ciuperci, sos de gogosari si cartofi piure.
Sa nu uitati sa aveti linga si un pahar cu vin rosu...
Pofta mare sa aveti !


6 comentarii: