Pagini

duminică, 1 noiembrie 2015

Ceafa de porc cu gutui caramelizate si rodie

Foarte des în bucătăria românească se foloseste carnea de porc,o sursa minunata de proteine. O portie de carne de 100 de grame ofera  jumatate din necesarul zilnic al unei persoane adulte.
În general, la grătar se preferă ceafa de porc,care a devenit baza grătarului românesc.
Gutuile sunt un adevărat miracol pentru sănătate.
Ele sunt fructele specifice acestui sezon si mai sunt denumite si „merele de aur”,avind o aromă inconfundabilă, au un conţinut foarte bogat de vitamine şi minerale .
În medicina naturistă, gutuile sunt folosite impotriva infecţiilor respiratorii,impotriva hipertensiunii arteriale,a depresiei, a bolilor de ficat, in curele de slabire, in afectiunea pancreasului, impotriva cancerului si impotriva colitei.
Rodia, cu o concentratie mare de antioxidanti, este unul dintre fructele care trebuie consumat cât mai des, în special, în sezonul rece.
Antioxidantii din ea pot ajuta la prevenirea aterosclerozei si a bolilor de inima, mentin tensiunea arteriala in cotele normale, scade colesterolul si imbunatateste circulatia singelui.
Pai daca toate sunt atat de bune...sa le consumam impreuna !





Avem NEVOIE de :

1 kg ceafa de porc
3 gutui
1 rodie
50 g sunca crud-uscata
50 g unt
1-2 linguri zahar

- pentru marinata :
1 lamaie
1 ceapa
5 catei usturoi
rozmarin
cimbru
3 linguri ulei aromatizat
Texas BBQ Rub - condimente cu boia afumata
sare
piper
1/2 pahar apa




MOD de PREPARARE :


Bucata de ceafa de porc se feliaza astfel ca sa aiba cam 1,5 cm grosime .
Intr-un vas mai mare cu capac , preparam marinata din ceapa data pe razatoarea cu gauri mici; la fel facem si cu cateii de usturoi, adaugam apoi zeama de lamaie, rozmarinul, cimbrul, ulei, sare, piper si apa.
Amestecam bine sa se omogenizeze si trecem fiecare felie de ceafa prin aceasta marinata si o presaram cu Texas BBQ Rub - condimente cu boia afumata de la Kotanyi.





Acoperim vasul si il dam la rece pentru cateva ore. Cel mai bine ar fi sa lasam ceafa in marinata de azi pina maine, 24 de ore, sa se patruna bine toate aromele din marinata in ceafa.
Spalam bine gutuile, le stergem dar NU le curatam de coaja, curatam doar cotorul cu partea lemnoasa, le taiem felii si le asezonam cu sare si piper.
Punem unt intr-o tigaie nonaderenta, cand e topit adaugam zaharul si cand incepe sa-si schimbe culoarea adaugam feliile de gutui.






Lasam feliile de gutui pina capata putina culoare, apoi le intoarcem pe partea cealalta.





Scoatem ceafa de la rece si punem grill-ul la incins.
Asezam feliile de ceafa impreuna cu sunca , pe grill, la prajit., dupa ce l-am uns putin.
Daca vreti sa aveti o friptura suculenta si bine patrunsa , puneti ceafa pe grill-ul incins , pentru 10 minute si bine ar fi sa nu o intoarceti decat o singura data, pe fiecare parte.




Servim ceafa cu feliile de sunca prajita taiata, puse easupra, cu feliile de gutui si cu bobite de rodie.
Veti vedea ce gust minunat are...
Dar daca aveti si mofturosi la masa, puteti sa ii serviti si cu cateva felii de cartof fiert.






Pofta mare sa aveti !Sunt delicioase...

14 comentarii:

  1. O idee foarte buna pentru un pranz mai deosebit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oana draga daca apuci sa pui la marinat ceafa din timp, poti sa ai un pranz rapid si savuros, oricand....

      Ștergere
  2. Margareta Cismasiu

    Mama,ce deliciu!Îmi place...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce mult imi place carnea de porc cu mere,dar cu gutui cred este si mai gustoasa !:)

    RăspundețiȘtergere