Oriunde te uiti gasesti cate o gospodina dispusa sa-ti povesteasca toate tainele prepararii celui mai fin,gustos,dulce si pufos cozonac romanesc.
Cozonacii nelipsiti dau nota finala unei sarbatori, iar reusita lor aduce o satisfactie in plus gospodinelor ce isi pun tot sufletul in ei.
Si cum ne apropiem incet, incet de Sarbatorile de iarna, am incercat o alta varianta a cozonacului traditional .Nici nu ma gandeam ca va avea un asemenea succes...
Avem NEVOIE de :
- pentru aluat:
700 kg faina
150 g zahar
1 lingurita rasa sare
2 oua
1 galbenus
coaja rasa de la o lamaie
30 g drojdie
300 ml lapte caldut
100 g unt (la temperatura camerei)
- pentru umplutura:
100 g nuca macinata
100 g zahar
100 g mac
80 g zahar
coaja rasa de lamaie
fructe confiate
rahat
- ou pentru uns deasupra
MOD de PREPARARE :
Se sfarama drojia si se pune in putin lapte caldut si putin zahar ,la dospit.Cand maiaua a crescut se framinta bine de tot toate ingredientele pentru aluat aproximativ 45 de minute.Lapte adaugam atat cat cere aluatul ca sa iasa un aluat ferm, dar elastic in acelasi timp.
In timpul framantarii adaugam putin cate putin din untul lasat la temperatura camerei, framantind in continuare.
Se lasa la cald ,la dospit, o ora.
Se pune apoi pe masa presarata cu faina si se imparte in doua.
Se acopera si se mai lasa la dospit 15 minute.
Se intinde apoi cu sucitorul, fiecare bucata si se umple o parte cu nuca amestecata cu zahar , coaja de lamaie, stafide( care au fost tinute in apa calduta cu esenta de rom, apoi scurse bine) si fructe confiate.
A doua parte se umple cu mac amestecat cu zahar , coaja de lamaie si bucatele de rahat.
Rulam cat de strans putem aluatul si il punem pe hartie de copt( foaie de silicon) in tava.Taiem felii ,cam de un cm grosime, fiecare cozonac , dar NU pina jos, alternam feliile, una in dreapta si alta in stinga.
Dupa ce am pus cozonacii in tava, ii lasam la cald inca 10 minute, apoi ii ungem cu ou batut, inainte de a-i da la copt, la cuptor.
Se lasa la copt pina fac o crusta frumos rumenita, cam 30 de minute, depinde si de cuptor.
Ii lasam sa se raceasca in tava.Apoi se pot felia.
Mie imi place sa mananc un colt asa cald !
Pofta buna !
Foarte bun si tare frumos arata!! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Danutza mea !
ȘtergereCe frumosi sunt cozonacii tai Sidy!!
RăspundețiȘtergereTe tzuc si-ti doresc Sarbatori cu bucurie!
Data viitoare am sa-i fac mai...grasi !
ȘtergereSarbatori senine si tie, draga mea...
Vionica Zota
RăspundețiȘtergereAveti,dupa cum vad,un cuptor eficient.Succes.!!!
Îmi place ·
Asa este...Multumesc Vionica !
ȘtergereGeorgiana Berheci
RăspundețiȘtergereInteresant Am sa incerc si eu.Îmi place !
Eu nu am facut niciodata un cozonac in care sa nu fie nici un material lichid. Cu ce ati framantat 700 gr de faina (2-3 oua si 1oo gr de unt mi se pare putin pentru atata cantitate de faina)?
RăspundețiȘtergereMultumesc Alice !Am corectat reteta....
ȘtergereLa lapte, ca despre oua si unt este corect !