Pagini

duminică, 13 decembrie 2015

Pulpa de porc cu sos de smantana

Aveam o bucata de carne proaspata ,de pulpa de porc si voiam ceva bun si gustos, dar nu acea friptura pe care o fac mereu...asa ca am facut o reteta simpla,usor de facut,grozava si delicioasa de pe blogul dragei mele Simona .Si asa ea era gazda in aceasta luna la  Weekend cu spor initiat de Stefania Anastasiu  exact acum doi ani.
De ce "Weekend cu spor" ? Pentru ca eu, ca si alte gospodine, cred, simtim ca sambata si duminica, in cele doua zile libere, avem un spor mai mare la gatit, la scris pe blog, la stat prin bucatarie si incercat tot felul de bunatati si retete noi..., nu ?
Provocarea se organizeaza pe grupul de Facebook( Weekend cu spor)si Simona Kitchen ne-a ales urmatoarele categorii:
- ALUATURI DULCI
- APERITIVE
- PREPARATE DIN CARNE DE PORC
Din atatea retete minunate, mi-a fost tare greu sa aleg , dar pina la urma mi-am ales ultima categorie si iata ce papica buna a iesit :





Avem NEVOIE de :

1 kg pulpa porc
1/2 lingurita boia afumata
sare
piper
150 ml vin alb
150 ml smantana lichida
ulei de prajit
marar vere
patrunjel verde








MOD de PREPARARE :


Taiem felii pulpa e porc si o asezonam cu sare , piper si boia.
Punem carnea intr-un bol, o acoperim si o dam la rece macar o ora sau de seara pina dimineata.
Simona draga te rog sa nu te superi pe mine ca ti-am modificat oleaca reteta...




Dupa trecerea timpului, punem in tigaie o lingura cu untura sau 2-3 linguri cu ulei, sa se incinga si rumenim frumos feliile de carne, pe toate partile.





Dupa ce carnea s-a rumenit, turnam vinul peste ea si lasam sa fiarba cam 30-40 de minute pina carnea devine frageda.
Daca este nevoie adaugam putina supa de carne sau apa si lasam sa fiarba.
Adaugam apoi smantana lichida si amestecam sa se omogenizeze si lasam sa ea cateva clocote.





Oprim focul si presaram deasupra verdeata tocata marunt.







Servim friptura alaturi de un pireu de cartofi si salata verde.
O reteta minunata, in care mananci dar nu te poti satura de ea.
Multumesc de idee, draga mea Simona !Sa fiti sanatosi amandoi !
Pofta mare sa aveti !




3 comentarii:

  1. No, cea mai bună legumă ai ales Sidonia :-* Super sățioasă și gustoasă ;) Exact pe gustul Zmeilor ;) Bravooo! :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa spuneam si eu Crisule !Si uite ce am mai aflat :
      Adevărul nespus până acum despre carnea de porc

      Clisa afumată, printre produsele tradiționale atestate
      Carnea de porc, promovată intens în ultimii ani ca fiind nesănătoasă și considerată a sta la baza mai multor probleme de sănătate, ar fi, se pare, chiar mai sănătoasă decât alternativa recomandată până acum de nutriționiști: carnea de vită sau de pasăre. Cel puțin asta susține renumitul nutriționist Mihaela Bilic, într-un interviu acordat ziarului Adevarul
      Potrivit nutriționistului, carnea de porc este preferabilă celei de vită chiar și la vârste foarte mici.
      ”Am auzit medici care spun că la diversificare trebuie să-i dai copilului carne de curcan şi de vită. Dar porcul de ce nu? Ce are carnea de porc? Vă spun eu, nu există niciun argument contra cărnii de porc. Ba dimpotrivă: grăsimea de porc este mai puţin saturată şi mai sănătoasă decât cea de vită. Porcul nu este un animal rumegător, ci monogastric, fiind 94% compatibil cu omul. Cum digeră un copil carnea de porc nu o va digera pe cea de vită. Important este să alegi o bucată slabă de porc. De exemplu, muşchiul de porc este mai slab decât orice bucată de carne de vită, iar muşchiuleţul este mai slab şi decât pulpa de pui. Dacă porcul este hrănit corect şi este crescut în aer liber, carnea lui are şi omega 3”, spune nutriționistul.
      Mihaela Bilic a mai apreciat că acest tip de carne, cea de porc, merită să fie reabilitată în percepția consumatorilor români, cu atât mai mult cu cât ideile potrivit cărora carnea de porc nu este sănătoasă nu au acoperire științifică.
      ”Ani întregi nu am pus la îndoială calitatea cărnii de porc. Ne-am trezit acum să spunem, vai de mine, porc nu, dar de fapt nu ştim de ce. Este un fel de prejudecată. În cărţile de nutriţie, porcul e lăudat”, spune ea.
      ”Testul” slăninuței
      Că acest tip de carne este potrivit consumului uman este demonstrat, potrivit nutriționistului, și de ”testul” slăninuței.
      ”Se poate vedea cu ochiul liber că grăsimea de porc este bogată în acizi graşi mononesaturaţi similari cu uleiul de măsline. Gândiţi-vă cum arată slăninuţa, în ce fel este de fragedă. În momentul în care o laşi la temperatura ambiantă devine moale, exact ca uleiul de măsline, când stă pe masă e lichid, când îl pui la frigider precipită. Ca şi gust, slăninuţa este plăcută, poate fi mâncată, pe când seul de oaie, de exemplu, ori grăsimea de vită este atât de greţoasă şi de tare încât arată clar cât este de saturată. Nimeni nu poate mânca o bucată de grăsime de vită aşa cum mâncăm o fâşie de slăninuţă”, explică ea.

      Ștergere
  2. Aurel Ardusadan

    BUNA BUNA RAU DE TOT !!!!!Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere