Turta dulce este unul dintre deserturile copilariei noastre, un desert indragit si aromat, intilnit mai des in preajma Craciunului...
Cand o preparam casa ne va fi inundata de arome imbietoare, parca am avea un mar prajit, pe soba.
Este un dulce pe care il putem prepara inainte, pentru ca se pastreaza bine, intr-o folie de aluminiu.
Deja visez...ma vad in fata semineului, cu o cana de ceai fierbinte in mana, stind ghemuita in fotoliu ,citind o carte buna si cu aromele imbietoare in preajma.Miroase a scortisoara, mar si cuisoare...!
Avem NEVOIE de :
350 g faina
4 oua
200 g zahar
75 ml miere
150 ml ulei
3 mere mari
1 lingurita scortisoara
6-7 cuisoare
1/2 lingurita sare
1 lingurita mirodenii pt Placinta cu mere
1 plic praf de copt
- pentru glazura alba:
1 albus
2 linguri zahar pudra
2 linguri zeama de lamaie
1 lingurita esenta portocale
ornamente colorate Dr Oetker
Turta dulce
Originea turtei dulci se afla cu mult timp in urma undeva in Egiptul Antic; chiar si in Roma antica se consumau prajituri indulcite cu miere care se aseamana cu turta dulce din zilele de astazi. Se presupune ca a fost creata in manastirile medievale din Europa, mai exact in Belgia la Dinant, in Franta la Dijon si Ulm.
Caracteristica de baza este aroma ingredientelor orientale, in principal simtinduse scortisoara, insa si cuisoarele, nucsoara, cardamonul, coriandrul, ghimbirul.
MOD de PREPARARE :
Curatam merele , le taiem cubulete si le mixam cu mixerul vertical pina obtinem un pireu , din ele.
Intr-un bol amestecam ingredientele uscate : faina, sarea, praful de copt, scortisoara si cuisoarele macinate.
Intr-un vas mai mare ,batem bine cu telul, ouale, pina fac spuma.Adaugam apoi mierea, zaharul si merele si amestecam.
Putin cate putin adaugam uleiul si amestecam bine, apoi adaugam faina, lingura cu lingura, pina o incorporam pe toata.
Ungem forma de guguluf ( chec) cu putin unt si rasturnam aluatul.
Intre timp am incalzit cuptorul la 160 de grade.
Dam forma de guguluf la cuptorul cald pentru aproximativ 35 de minute si verificam daca este copt, cu scobitoarea, exact ca si aici de unde m-am inspirat cu reteta. Dar dupa cum stiti, nu pot respecta nici o reteta, trebuie sa o modific cu ceva.Asa ca, sper sa nu supar pe nimeni.
Intre timp facem glazura alba : batem spuma albusul si il amestecam cu celelalte ingrediente, pina iese o glazura ferma, dar care curge putin. Daca vi se pare ca este prea ferma, puteti adauga 1-2 linguri cu apa minerala.
Cand checul este gata copt, il scoatem din forma ,pe un gratar si il lasam sa se raceasca.
Doar cand este rece il acoperim cu glazura, pe care presaram ornamentele colorate.
Il dam la rece pentru cateva ore sau chiar pina dimineata, apoi il putem felia.
Pofta mare sa aveti si...sa va aduceti aminte de copilarie !
Reteta originala :
Asadar, pentru 20-30 de turtite, avem nevoie de:
- 250 g faina;
- 100 g miere de albine;
- 50 g zahar pudra;
- un varf de lingurita de sare;
- 25 g de unt gras, de 80%;
- un ou;
- 1 lingurita rasa de scortisoara macinata;
- 2 cuisoare, si ele macinate;
- 1/2 lingurita de nucsoara macinata;
- 1/2 fiola de esenta de rom;
- 2-3 picaturi de esenta de migdale;
- 1 plic de praf de copt.
Intr-un vas se pune la topit untul, mierea de albine si zaharul pudra. Se amesteca totul la foc mic pana devine o compozitie omogena, apoi se lasa la racit.
Intr-un alt vas, cerneti faina si amestecati-o cu praful de copt, sarea, scortisoara, nuscoara si cuisoarele, toate macinate. Turnati amestecul de miere si unt peste, apoi amestecati vitejeste. Adaugati si oul impreuna cu esentele de rom si migdale, continuand sa framantati pana aluatul devine nelipicios si omogen.
Lasati-l la odihnit intr-un spatiu racoros timp de 30 de minute.
Dupa ce s-a racit si relaxat, se intinde foaie subtire, cam de 1 cm. grosime din care se decupeaza diferite forme.
Se baga in cuptorul incins la 180 de grade, timp de 15 minute maxim.
Ce arome minunate vin dinspre bucataria ta, Sidy !!! Soarele si voiosia copilariei dau farmec retetelor tale. Felicitari
RăspundețiȘtergereMultumesc fata draga !
ȘtergereMi-ai facut o saptamana frumoasa....