Atunci, a lansat un concurs în care îi invita la sediul din ei, pe toţi bucătarii pricepuţi cu "cea mai gustoasă şi arătoasă fasole cu ciolan la purtător".
Cum promovarea începuse cu câteva zile înainte de Ziua Naţională, ideea a prins şi sute de oale şi cratiţe pline cu delicioasa fasole cu ciolan ,făceau coadă în faţa sediului PRO TV.
Reteta originala de fasole cu ciolan a fost creata de bucatarii din armata si este considerata de soldati, cea mai gustoasa mancare de la popota. Se pregateste in cantitati mari si se serveste cu muraturi.
Daca aveti ocazia vreodata sa gustati in bunatatea aceasta , preparata la bucatariile rulante auto, fiti sigure ca nu veti regreta.Eu am mancat de multe ori si acum am sa va dau reteta dupa care faceau bucatarii mei, acest preparat delicios si foarte apreciat de toata lumea...
Avem NEVOIE de :
500 g fasole uscata
1 kg ciolan afumat
1 ceapa
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras verde
1 rosie
3-4 catei usturoi
1 frunza afin
cimbru
piper
boia afumata
sare
1-2 linguri pasta rosii( eu am pus pasta de gogosari )
patrunjel verde
MOD de PREPARARE :
Fasolea se ţine în apă cu sare de seara până dimineaţa. Apoi se spală în mai multe ape şi se pune la fiert , la foc mic ,în apă cu sare, in oala sub presiune , cam 50 de minute sau vreo 2-3 ore in oala obisnuita( depine de fasole).
Fierbem ciolanul la foc mic spumând din când în când, până când carnea se desprinde de pe os. După ce carnea a fiert,o scoatem din zeama în care a fiert şi o lăsam să se răcească. Păstram zeama în care a fiert carnea, pentru o ciorba delicioasa...
Din pacate am uitat sa mai fac poza ciolanului...doar acum cand am descarcat pozele, am observat si...ciolanul este in fasole....
Cat timp fierbe fasolea, taiem marunt ceapa , rosia si ardeii, iar usturoiul il dam prin presa.
In putin ulei, tragem la tigaie ceapa maruntita si ardeii si cand acestea s-au inmuiat adaugam rosia taiata marunt.Amestecam si lasam 5 minute pe foc , apoi adaugam fasolea fiarta si scursa de apa.
Adaugam putina apa in care a fiert fasolea( cat de groasa vrem sa fie), pasta de gogosari, piper macinat , putin cimbru si sare daca mai este cazul.
Lasam sa mai dea cateva clocote, apoi putem stinge focul.
Presaram patrunjel vedre proaspat tocat, deasupra.
Ciolanul, dupa ce s-a racit putin si putem sa-l manuim, il taiem in portii si il servim alaturi de fasolea dinainte pregatita.
Fasolea cu ciolan afumat se serveşte alături de o salată de murături tradiţionale.
De 1 Decembrie oradenii au mancat fasole din aceasta preparata in bucatariile rulante auto B.R.A-2, de bucatarii militari :
https://youtu.be/ZWXFv_B8hoE
Silvesan Dorin
RăspundețiȘtergereCea mai buna fasole am mincat-o in armata la Oradea!
Îmi place .
Camelia Khalil
RăspundețiȘtergereCiolanul(se poate si alta afumatura,nu?),nu se fierbe cu fasolea?Se serveste,linga,Sidonia Toncean?
Îmi place .
Georgiana Berheci
RăspundețiȘtergereCe bine arata!Îmi place ...
Luminita Matei
RăspundețiȘtergereSuper buna! Îmi place ...
Imi place mult fasolea facuta in fel si chip,nu conteaza si ce ai facut aici e bun rau!! eu am cu totul alta metoda(c-asa-i in Moldova)!!
RăspundețiȘtergerePup!
Asa cum spui...!
ȘtergereCate bordee...atatea obicee( obiceiuri).