Deseori ignorata din cauza mirosului nu foarte placut, varza murata are atat de multe beneficii, incat va va parea rau daca nu o consumati.
Varza murata este plina de fibre alimentare care combat constipatia, regleaza tranzitul intestinal, detoxifica organismul si are puterea de a tine sub control apetitul, intensifica arderea grasimilor. In plus, varza murata este saraca in calorii - 100 de grame contin doar 20 de calorii, deci este un ingredient fantastic pentru pierderea kilogramelor in plus.
Daca are asa mute beneficii si o avem acasa, de ce sa nu o folosim ?
Avem NEVOIE de :
Oase de pui, porc cu carne
150 g carnati afumat
200 g oase garf
3-400 g varza murata
1-2 morcovi
1-2 cepe
1 raacina patrunjel
o telina mica
60 ml bulion de rosii
2 linguri pasta de gogosari
leustean
cimbru
sare
piper
MOD de PREPARARE :
Oasele cu carnita pe ele le spalam bine , apoi le punem la fiert in apa rece cu putina sare ,sa se stranga spuma deasupra. Cand este necesar spumuim ciorba.
Adaugam si oasele garf la fiert si le lasam pe toate, sa fiarba bine.
Curatam zarzavatul, le spalam si apoi le taiem cubuete.
Taiem felii carnatul , iar varza o spalam in doua ape ,sa nu fie prea sarata.
Adaugam zarzavatul in ciorba dupa ce am scos cu grija, carnea fiarta, pe care o lasam putin sa se raceasca.
Lasam sa fiarba zarzavatul( ceapa o asam intreaga).
Scoatem toata carnea de pe oase, o rupem in fasii, apoi o punem inapoi in oala cu ciorba.
Adaugam si varza murata, pasta de gogosari, leusteanul si cimbrul si lasam sa fiarba.
Dupa 15-20 de minute adaugam feliile de carnati si bulionul si asam sa dea in clocot 10 minute.
Stingem focul, presaram verdeata tocata deasupra si potrivim gustul de sare si piper.
Cine doreste ciorba sa fie mai acra, adauga zeama de varza murata ( moare) sau smantana.
Servim ciorba alaturi de ardei iute.
Pofta mare sa aveti !
RăspundețiȘtergereCristina Leonte
Foarte buna tre'sa fie si nemteasca daca ati gatito dv e senzatie!Îmi place ·
Ana Fluerasu
RăspundețiȘtergereAM SA O PREPAR SI EU PENTRU CA MI SE PARE DELICIOASA.
Îmi place !
Maria Bogdan
RăspundețiȘtergereSidonia draga, numai cat am citit.o si imi era deja pofta desi eu nu sunt pofticioasa.Voi face ca am varza in butoi.Îmi place ·
George Sand
RăspundețiȘtergerePur si simplu este ciorba romaneasca !!!!!Îmi place ·
ȘtergereCam asa este ! Nemteasca e pentru ca foloseste mai multe feluri de carne....pui, porc, afumata.
Dorina Topala
RăspundețiȘtergereSidonia dragă ..ciorba asta este medicament!Îmi place ·
Elena Afloarei
RăspundețiȘtergereSIDY, DRAGA EU AJUNG ABIA SEARA SA DESCHID FB-UCUL, SI CE CREZI CA VAD ? NUMAI BUNATATI - SALIVEZ, SUNT O GURMANDA, DAR CEEA CE FACI TU, MODUL DE PREZENTARE, TE FACE SA UITI CATE KG. AI ! AI MILA DE MINE !Îmi place .
Interesanta reteta ta.Cred ca a fost foarte buna!Sa va fie de bine!
RăspundețiȘtergereCred ca ti se pare interesanta pentru ca sunt mai multe feluri de carne, nu ?
ȘtergereTare buna a fost...multumim !
Si eu pregatesc de foarte multe ori asa ceva dar doar cu un fel de carne;hai sa-ti spun cate ceva despre aceasta ciorba;originea ei este rusesca din timpul razboiului si probabil cand li se serveau si nemtilor asemenea ciorba,cineva a ajuns acasa cu reteta.
RăspundețiȘtergereTot asa a ajuns si tatal meu cu reteta,el fiind sef la popota!
Acasa a pregatit-o el mai intai,apoi mama apoi eu;este intradevar foarte buna,cu un gust deosebit!s-o faci si vara cu varza verde sa-i vezi atunci gustul;pup!
Cu un singur fel e carne, mai ales afumata, este o ciorba tipic UNGUREASCA si i se spune LUCIKOS !( poate nu am scris eu corect ungureste, dar asa i se spune...
Ștergere