In zona noastra, de Paste si fierbe obligatoriu sunca si se mananca cu cas proaspat de oaie, cu ridichi si cu ou rosu.
Termenul sunca(jambon) poate avea intelesuri diferite, in functie de zona si se refera la pulpa de porc preparata special, la sare şi fum, pentru a o conserva o perioada mai lunga de timp.
Zeama in care se fierbe sunca este foarte gustoasa si o folosim de obicei, la ciorbe.De multe ori sunca (jambonuil) il fierbem in zeama de varza(moare) , dar aceasta este o alta poveste, foarte gustoasa...
Avem NEVOIE de :
1 kg sunca(jambon)
2 legaturi stevie
2 gramezi de macris
1 morcov mare
1 legatura ceapa verde
1 legatura leustean
5 catei usturoi
2 galbenusuri
200 ml smantana(optional)
sare
piper
- pentru fiert sunca:
o lingurita piper boabe
1 frunza dafin mare
1 ceapa
( zeama de varza-daca aveti, daca nu, o puneti in apa)
MOD de PREPARARE :
Punem sunca la fiert in apa cu ingredientele mai sus mentionate si o fierbem bine de tot ,pina intra furculita in ea.
Curatam morcovul, ceapa verde si usturoiul.
Morcovul il radem pe razatoare si apoi il calim in putin ulei( va da culoare ciorbei).
Adaugam ceapa verde si o calim putin impreuna cu morcovul.
Punem zeama de pe sunca fiarta, peste morcovul calit.
Frunzele verzi sunt spalate bine, iar la stevie indepartam nervura de pe mijlocul frunzei, apoi taiem fasii frunzele de stevie si pe cele de macris.
Adaugam usturoiul in ciorba si frunzele de leustean( mai putin o crenguta).
Lasam sa fiarba pina cand toate legumele sunt fierte.
Galbenusurile le amestecam bine cu smantana si cu 1-2 polonice de ciorba fierbinte, apoi le rasturnam in ciorba care a fiert si sub care am stins focul.
Potrivim gustul de sare si piper si o crenguta de leustean o cocam marunt si o presaram deasupra ciorbei.
Servim ciorba fierbinte alaturi de ardei iute, obligatoriu.
- gata afumata:
Nu apelati la sunca afumata artificial, cu E-uri si mai stiu eu ce prin ea, fiindca nu veti obtine gustul celei naturale.
Pofta mare sa aveti !Cu siguranta veti fi incantati de gustul bun al ciorbei acrite cu macris...
0 comentarii: