Daca preferati sa nu cumparati mezeluri pline de E-uri, arome si alte chestii neintelese ,de pe etichete, sigur veti aprecia aceasta minunata reteta de salam facut in casa.Poate imi veti spune ca si carnea provine de multe ori ,de la animale crescute cu concentrate si hormoni. Da... va dau dreptate, insa dintre un preparat facut cu aceasta carne plus E-uri sau unul facut din aceeasi carne fara adaosuri, aleg raul cel mai mic.Iar carnea este de la o ferma din apropierea orasului si are un gust asemanator puiului de casa.
Am facut aceast salam , cu mare grija si dragoste pentru dragii mei Alex si Claudiu T, pe care ii asteptam cu mare drag, acasa.
Uşor, comod şi foarte..foarte gustos, credeti-ma !!!
Avem NEVOIE de :
1, 400 kg pulpe pui
100 ml iaurt gras
2 linguri mustar
6-7 catei usturoi
1-2 linguri condimente amestecate:
- cimbru
- oregano
- piper alb
- piper negru
- boia afumata
- sare
15 g gelatina granule
*
folie pentru impachetat
MOD de PREPARARE :
Dezosam pulpele spalate si uscate, iar oasele rezultate le dam deoparte, pentru o viitoare ciorba.
Lasam si pielea pe pulpe.
Jumatate din carne o taiem fasii lungi, pe care o vom trece prin masina de tocat carne.
Cealalta 1/2 de carne o taiem bucatele mici, cu piele cu tot.
Curatam si usturoiul si il dam prin presa.
Intr-un bol mai mare amestecam carnea tocata cu cea taiata cubulete, adaugam usturoiul presat, condimentele si amestecam sa se omogenizeze.
Adaugam iaurtul , mustarul si gelatina granule si amestecam din nou.
Una din pieile de pe pulpa, care a fost mai mare, am pus-o deoparte si am rulat in ea o parte din compozitia de salam. Am rulat apoi bucata in folie de staniol pe care am rasucito la ambele capete.
Cealalta cantitate de salam am rulato in 3 folii alimentare , cat mai strans posibil.
Apoi le-am rulat in folie de staniol si am rasucit capetele.
Am pregatit o tava cu gratar in care am pus un pahar cu apa, iar salamurile le-am pus pe un capac yena , fara apa.
Le dam la cuptorul incalzit in prealabil, la 160 de grade, pentru 45 de minute.
Dupa 45 de minute, punem apa de un degat in capac si inca putina apa in tava daca s-a evaporat.
Mai lasam salamul in cuptor 20 de minute, stingem focul , lasam usa cuptorului intredeschisa si lasam salamul sa se raceasca.
Cind desfaceti rulourile, indepartati foliile si eventuala zeama lasata de carnati.
Puteti acum sa feliati salamul.
Veti vedea ce gust bun are si va asigur ca iesiti mult mai ieftin si mai sanatos cu acest salam .
Rosiile le luati din gradina si puteti sa luati micul dejun sau cina.
Pofta mare sa aveti !
RăspundețiȘtergereLia Maria Grozi
Mama miiiia ...dar hărnicuța mai esti ! Arata foarte bine si sunt absolut sigura , ca este foarte gustos .Îmi place !
Nicoleta Sandulache
RăspundețiȘtergereCe bine arataaaaaaaaaaaa...Îmi place ·
Irina Asmarandei
RăspundețiȘtergereChiar nu am auzit... si arata foarte bine...multumesc.
Îmi place ·
Florentina Găină
RăspundețiȘtergereArată f bine si cred ca e gustos!😘Îmi place
Sanda Suciu Ex Surtea
RăspundețiȘtergereWow . Ce bine arata !!! Îmi place ...
Chim Mirela
RăspundețiȘtergereInteresant si stim ce contine, mult mai sanatos!😍 Îmi place ·
Laura Schuster
Hmmmmmmmmmm, arata bine...!!!Carne de pui, hmmmmmmmmm, asta o prefer cel mai mult dintr-e toate carnurile! Buna idee, mersi muuuuuuuuult si sa va fie de bine!
daca e pregatit acasa, nu poate fi decat excelent!
RăspundețiȘtergereAsa este fetelor... foarte sanatos ca e facut de noi !Si stim ce am bagat in el...
ȘtergereFoarte sanatos daca eliminati folia de aluminiu.
RăspundețiȘtergereE binevenita reteta asta, noi nu consumam mezeluri de pe vremea lui Ceasca, de cand se zicea ca salamul era cu soia. Dar acum e mult mai nociv salamul din comert, ca numai carne nu are, insa depinde si ce intelege fiecare prin mezeluri. De exemplu, noi salamul il consideram mezeluri, nu si muschiul file sau sunca de piept pasare, la care se observa carnea, nu aceea facuta din pasta de carne. Dar un salam de casa, o rulada de piept de pasare facuta in casa, e de mii de ori mai sanatoasa decat produsele pline de glutamat din comert.
RăspundețiȘtergereAsa este Oana...ai dreptate ! Dar de cand chinezii fac varza, oua si mai stiu eu ce, din chimicale...parca ti-e frica si de muschiul file.
ȘtergereMioara Zamfir
RăspundețiȘtergereSuper sunt ff incintata abia astept sa-l execut si eu , dar sa ma mai linistesc cu drumurile pe la crucea rosie .Îmi place .
Alexandra Artene
RăspundețiȘtergereChiar tre' sa fie un deliciu !! Îmi place !
Alina Vasilica Neamtu
RăspundețiȘtergereArata bine si sanatos! Îmi place ·
Ioana Campean
RăspundețiȘtergereSi sanatos pe deasupra,felicitarii .Îmi place