Poate cea mai celebra placinta romaneasca !
De cate ori mergeam pe litoralul romanesc ,ne cumparam aceasta placinta sarata si toti o savuram cu mare placere.Mereu proaspăt scoasă din cuptor, aburindă şi pentru care întotdeauna trebuia să stai la o coadă imensă, plăcinta Dobrogeană făcea furori printre turişti.
Mereu ma gandeam ca o data si o data, am sa o fac si eu, o aveam pe lista de asteptare.Acum i-a venit randul, in sfarsit !
În Dobrogea aceasta placinta nu lipsește niciodată de pe masa de Anul Nou și nici de pe cea Duminicii Lăsatului sec de brânză, înainte de începutul Postului Mare.
Nu este greu deloc de facut, o să vedeți mai jos rețeta pas cu pas și sigur o să vă iasă bine.
Si e buuuuuna...rau !
400 g foi placinta
500 g cas oaie
200 g branza in scoarta de brad
(puteti folosi orice fel de branza care va place)
400 g iaurt ( bine scurs)
100 ml smantana 12 %
5 oua
100 g unt topit
MOD de PREPARARE :
Radem toata branza si o amestecam cu 300 ml iaurt, pe care l-ati scurs bine de seara.Daca este necesar adaugati sare.
Foile de placinta le ungem ,cate doua-trei ,cu unt topit, dar asta depinde de cum puteti desprinde foile.
In functie de cate rinduri de foi ati reusit sa faceti( 4 sau 5) impartiti branza si cu ajutorul unei linguri sau spatule , o intindeti pe foi.
Rulam foile si le punem intr-o tava unsa cu unt, 4 -5 suluri pe care le ungem cu unt topit.
Le intepam din loc in loc cu furculita.
Intr-un vas batem ouale cu putina sare si le amestecam cu restul de iaurt si smantana, pina se omogenizeaza.
E bine ca tava utilizată să aibă marginile ceva mai înalte, pentru ca amestecul de ou și iaurt să nu iasa din tavă.
Rasturnam compozitia obtinuta peste sulurile cu branza.
Dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade si lasam sa se rumeneasca placinta, cam 40-50 de minute.
Tot ce mai trebuie să știți e că plăcinta dobrogeană e buna și rece, dar caldă e o nebunie.Merge si alaturi de o cana cu sana sau iaurt...
Pofta mare sa aveti !
La placinte INAINTEEeeeeeee !
Tare-mi este dor de o placinta dobrogeana ! Excelenta reteta, Sidi ! Si daca tot este sambata, iar tu ne-ai daruit reteta asta gustoasa, am sa o pregatesc si eu pentru ai mei. Si sunt convinsa ca va adauga o lumina aurie zilei acesteia de toamna !
RăspundețiȘtergereClaudia draga, cu siguranta asa va fi !
ȘtergereVa doresc de pe acum "Pofta buna ", sigur va fi delicioasa.
Laura S. ora 09:27
RăspundețiȘtergereWow ce bine arata placintuta!Am auzit de ea, dar din pacate nu am preparat si nici gustat asa o placintuta !
Iau reteta cu mine.Mersi mult si sa va fie de bine!
Spor la lucru draga Laura si cu siguranta se vor linge pe degete barbatii tai !
ȘtergereTerhes Atena Timeea - Ioana
RăspundețiȘtergereAsta nu as refuza niciodată. Îmi place .
Pai nici nu e de refuzat o asemenea bunatate !
ȘtergereNina Hotu
RăspundețiȘtergereFoarte buna , sa aveti pofta ! Îmi place ·
O mai tii minte de la mare ?Din Satul de vacanta ?
ȘtergereDaniela Prisacariu
RăspundețiȘtergereUna din cele mai bune si mai solicitate placinte. Îmi place .
Asa este...stateam la coada pentru ea ,de ne apucau toate poftele...!
ȘtergereTimea Sonea
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata! Si eu as încerca să o fac. Îmi place ·
Iti doresc mult spor si succes !
Ștergere
RăspundețiȘtergereDana Danutza Mocanu
Vaiiii , ce bună este! 😃Îmi place ·
Viiiiiiin imediat.E super buna,o stiu si o fac si eu acasa si niciodata nu apuc sa o trag in poza.Dispare imesdiat.
RăspundețiȘtergerePupici cu drag
Da Miha...asta e marele necaz ! Oricata ai face...nu ajunge !
Ștergere