O ciorbă tradiţională românească, pe care unii o detestă, iar alţii o adoră; o ciorbă de burtă care face deliciul unui prânz.
Chiar dacă durează mai mult să o preparati, merită să o faceti pentru că este absolut delicioasă. Nu aveti nevoie de prea multe ingrediente, dar cu siguranţă aveti nevoie de timp şi de răbdare.
Desi se spune ca aceasta ciorba se gateste de obicei la sarbatori, fiind un bun leac impotriva mahmurelii, romanii o prepara mult mai des.
Se serveste fierbinte ,cu ardei iute si am vazut la Cristina ca ea adauga gogosari murati, morcovi si bucatele de carne in ciorba, atunci mi-ai zis ca e musai sa o incerc.
Asa ca m-am apucat de treaba si zau ca nu mi-a parut rau.
Avem NEVOIE de :
1 kg burtă de vită
500 g rasol de vită
4-5 catei usturoi
1 morcov mare
1 ceapa
putina telina
2-3 jumatati gogosari murati
300 ml smantana
4 galbenusuri
1 foaie dafin
sare
piper boabe
MOD de PREPARARE :
Rasolul de vita portionat il punem la fiert in apa cu sare si il lasam sa dea cateva clocote pina strangem spuma formata.
Adaugam ceapa, foaia de dafin, piperul boabe si lasam sa fiarba acoperit , la foc domol ( neaparat sa aveti si os cu maduva) pina cand carnea este fiarta.
Curatam zarzavatul .Zarzavatul il dam pe razatoarea mica, gogosarul il taiem cubulete si din usturoi facem un mujdei.O parte din morcov o satam in doua linguri de ulei pina acesta capata culoare galbena de la morcov si aceasta va fi "fata" ciorbei.
Adaugam apoi tot zarzavatul si morcovul sotat la ciorba , lasindu-l sa fiarba.
Cand carnea a fiert, strecuram zeama separat de carne .
O punem separat si o maruntim( eu am avut mai multa , dar nu am pus-o pe toata in ciorba, ca era prea multa).Adaugam carnea maruntita, burta prefiarta si taiata fideluta, in ciorba impreuna cu zeama de pe mujdei( nu si usturoiul ca se inverzeste pina a doua zi) si cuburile de gogosar murat.Lasam sa fiarba pina e fiarta burta de tot.Asezonam.
Intr-un bol amestecam galbenusurile cu smantana si 1-2 polonice de ciorba fierbinte.Amestecam si rasturnam in oala peste ciorba.
Potrivim gustul ciorbei cu otet si alte condimente, daca este cazul. Eu am pus zeama de la usturoi , pentru ca familia mea il adora, dar voi il puteti pune in sosiera si il serviti alaturi de ciorba.
Se spune ca pe aceasta ciorba nu se pune verdeata tocata marunt...dar noua ne place mult, asa ca am pus.
In urma cu aproape 3 ani Stefania Anastasiu a initiat o provocare culinara mult indragita de mai multe bloggerite din acest grup numit Weekend cu spor.
Stefi se intreba : "...de ce "Weekend cu spor" ?
"Pentru ca eu, ca si alte gospodine, cred, simtim ca sambata si duminica, in cele doua zile libere, avem un spor mai mare la gatit, la scris pe blog, la stat prin bucatarie si incercat tot felul de bunatati si retete noi....
Asa ca pornind de la aceste aspecte, m-am gandit sa lansez aceasta provocare, pentru bloggerii culinari, la care va invit pe toti cu mare drag!!!..."
In fiecare luna cineva inscris in grup ,este gazda provocarii, iar in aceasta luna a venit randul prietenei mele dragi Cristina Iuliana Pana , adica Zmeoaica sefa !
Fata aceasta are multe retete ,usor de facut, atat romanesti cat si internationale, asa ca daca nu i-ati vizitat inca blogul, vi-l recomand cu draga inima.
Daca inca nu ati apucat sa intrati la ea pe blog, sa stiti ca ati pierdut mult.Are tot felul de retete savuroase, romanesti sau nu, usoare sau grele, pe toate gusturile.
Faceti-i o vizita si nu veti regreta !
Ea ne-a propus pentru aceasta luna urmatoarele teme :
1- Supe-Ciorbe
2 - Fel principal
3 - Prajituri
Mi-a fost foarte greu sa aleg doar una,asa ca am ales mai multe...
Super ciorba,imi place mult,mult!
RăspundețiȘtergereSi noua ne place mult ciorba si aceasta reteta mi s-a parut inedita...
ȘtergereMaria Elena Burdulea
RăspundețiȘtergereBuna de tot Sidy. Vin la pranz. Îmi place ·
Hintia Gabriela
RăspundețiȘtergereBuuuna, buna rau. Îmi place !
Neli Alexa
RăspundețiȘtergereÎmi place condimentă cu de toate ! Îmi place ·
Olteanu Claudia
RăspundețiȘtergereMinunata! Tocmai am mancat si eu o portie :) Îmi place ·
Clau sa-ti fie de bine !
ȘtergereMonica Geanina Prică
RăspundețiȘtergereFoarte bună, ce-i drept eu nu o mănânc prea des, dar și când o fac, o mănânc cu cea mai mare plăcere.
Poftă bună !Îmi place
Multumesc frumos...sa va fie de bine !
ȘtergereLuminita Piscop
RăspundețiȘtergereFrumoasa prezentare si mancarea pe masura felicitari. Îmi place !
Camelia Catau
RăspundețiȘtergereFoarte buna! Arata delicios. Îmi place !
Nina Hotu
RăspundețiȘtergereFfffoarte buna , pofta mare !Îmi place ·
Kanner Taby
RăspundețiȘtergereEu o adorrrr,si arata si foarte bine ! Îmi place ·
Petre Si Milioara
RăspundețiȘtergereFoarte buna , pofta mare! Îmi place .
Tania Kiswani
RăspundețiȘtergereSa va fie de bine..!, arata minunat, cred ca e si foarte gustoasa..! :)Îmi place .
Multumesc Tania...tu nu ai mancat niciodata ?
ȘtergereMarga Gherghina
RăspundețiȘtergereArată senzational si cred că este foarte gustoasă. Poftă bună ! Îmi place .
Multumesc mult !
Ștergere