Se-apropie Crăciunul şi la masa românului trebuie să miroase a carne de porc.
Românii nu-şi pot imagina sărbătorile de iarnă fără ritualul tăierii porcului. Fiecare gospodar care se respectă ,are un animal pe care îl sacrifică în această perioadă. Şi acest lucru se păstrează ,mai ales la sat, acolo unde tradiţia şi obiceiurile nu s-au pierdut în prezentul modern.
Carnatii de casa sunt deliciosi, si pot fi consumati cruzi-fripti sau afumati. Oricine poate sa-si prepare niste carnati deliciosi in casa, urmand reteta traditionala a zonei in care locuieste.
Pentru carnati vom alege cea mai buna carne de porc si cateva bucatele de slanina (daca vrem carnati putin mai grasi).
Povestea porcului începe cu tăierea lui.
Porcul va fi parlit cu arzatorul pentru a i se indeparta parul( inainte se foloseau paiele...)
Dupa operatiunea de parlire, aruncam cu o cana ,apa calda peste porc si il spalam bine , folosind in acest scop o perie cu fire de plastic mai aspra .
Dupa frecarea cu peria , porcul va fi razuit cu cutitul pentru a fi indepartat stratul superficial de piele arsa , apoi va fi clatit din nou.
La finalul acestor activitati vom avea un grasun curat ca lacrima si vom putea trece la etapa transarii.
Avem NEVOIE de :
20-25 kg carne de porc
5 kg slanina
1/2 kg usturoi
200 g piper macinat
200 g boia dulce
50 g boia iute
220 g sare
50 g cimbru
50 c chimen macinat
40-50 m mațe
MOD de PREPARARE :
Carnea va fi taiata in bucati mici, dupa care va fi data prin masina de tocat.
Curatam usturoiul si il dam si pe el prin masina de tocat carne pe sita cea mai deasa.Aveti grija sa nu fie tocata prea marunt.
Asezonam carnea si slanina macinate, adaugam usturoiul , condimentele si o cana cu apa calduta si framantam bine compozitia pina se omogenizeaza.
Cand este gata framantata carnea o lasam sa se amestece bine toate aromele vreo 15-20 de minute .
Introduceti carne in masina de tocat .
Rulati matul de porc pe dispozitivul conic, al masinii de tocat carne; apoi faceti un nod in capatul acestuia.
Puneti carne in masina de tocat si umpleti treptat matul de porc.
Din loc în loc, cam la 20-25 de centimetri intepati cu un ac sa iasa eventualul aer adunat.La capatul carnatului faceti din nou ,un nod .
Pe masura ce terminam de umplut carnatii , il vom aseza frumos intr-o cratita , in spirala, precum in imaginea de mai jos.
Ii lasam asa pina a doua zi dimineata cand ii punem la zvantat pentru 24 de ore.
O parte din ei vor merge la fum ,iar alta va fi pastrata proaspata, in congelator.
Super,super buni!dar soro tu faci cârnați pentru tot cartierul??eu fac din 5kg ŞI parcă tot mi se pare ca-s multi!!
RăspundețiȘtergereLa noi daca s-ar putea face doar carnati si snitel din porc, am fi cei mai fericiti oameni !
ȘtergereCarnaciorii la tigaie cu mamaliguta imi plac de numa, dar daca mi-ai aratat si animalu' mort... nu mai pot de mila...!
RăspundețiȘtergereLasa animalul, nu te uita la el !
ȘtergereMie imi place carnatul fript, cu piure de cartofi si gogosari murati !
Iuliana Tarnoveanu
RăspundețiȘtergereAm câțiva cârnați de Plescoi.Dar poate fac si din cei traditionali ....
măcar unul,doi ...da văd ce si cum...sa traiască moș Nicolaie...
Îmi place ·
Asa, asa...macar unu-doi, de gust !
ȘtergereMaria Elena Burdulea
RăspundețiȘtergereNo Sidy daca aveti atatia, noi nu mai facem. Ce bucate alese! Îmi place .
Lenuta...deci va asteptam ? Merg sa deschid poarta !
ȘtergereMarcela Bodnar
RăspundețiȘtergereArata super,dar si buni,nu ?Îmi place ...
Marcela...trebuiesc gustati ca sa te convingi.
ȘtergereDoina Negru
RăspundețiȘtergereCine a avut sau creste porc ,stie! Îmi place.
Da Doina, ai dreptate, asa este !
Ștergere