Înainte de transformarea tochiturii în preparat de restaurant, tochitura era mult mai simplă și era încununarea cu succes a unei zi de muncă, ziua în care se taia porcul. De fapt numele său este un regionalism moldovenesc "tochit" , adică slănina care se topea in ziua tăierii porcului și se făceau jumări, pe care taranii le mancau cu mamaliga.Mai apoi reteta a evoluat...
Tochitura este o mâncare tradițională românească, preparată din carne (porc, vițel, vită, pasăre), organe (ficat, rinichi, inimă, splină), cârnați (proaspeți sau afumați), costiță (proaspătă sau afumată), prăjite la ceaun , cu usturoi și servită cu garnitură din mămăligă cu ouă ochiuri și brânză de burduf sau telemea rasă deasupra.
Reţetele diferă de la o zonă la alta :
- tochitură moldovenească are în compoziție carne de porc, cârnăciori afumați, costiță și slănină afumată și se servește cu mămăliguță ce are în compoziție cartofi fierți, ouă ochiuri și brânză de burduf deasupra.
- tochitură oltenească se prepară din bucăți mici de pulpă de porc prăjite în untură fierbinte, la care, spre final se adaugă ceapă tocată mărunt. Se călesc împreună, după care se adaugă bulion de roșii și se stinge cu apă. Se mai dă un clocot și se potrivește gustul cu sare, piper, usturoi mărunțit, ardei iute pisat și vin alb. Se servește fierbinte cu garnitură de mămăliguță.
- tochitură mocănească are în compoziție pe lângă pulpa de porc și cârnați, ficat și se servește cu același tip de garnitură.
- tochitură țărănească se prepară din pulpă de porc, cârnăciori afumați, piept de pui, ficăței, ciuperci (hribi sau gălbiori), ceapă, usturoi, bulion de roșii, condimente (sare, piper, ardei iute). Se servește fierbinte, cu pătrunjel verde tocat deasupra și mămăligă.
Am mancat mai multe feluri de tochitură ,unele mai gustoase , savuroase dar nici una nu a fost asa cum mi-as fi dorit eu. Asa că m-am apucat de lucru si am preparat ceea ce am să vă arat mai jos...
Reţeta acestei tochituri este pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.
Avem NEVOIE de :
- pentru tochitura
1 kg carne de porc
200 g carnati afumati
2 linguri untura
1 capatana mare usturoi (depinde cat de mult va place usturoiul)
sare
piper
boia(afumata)
250 ml supa de carne
- pentru mamaliguta :
400 g faina malai
100 g gris
2,5 l apa
1 lingurita sare
1 lingura unt
- in plus :
cate 1 ou de persoana
branza (de burduf in scoarta de brad e cea mai buna)
MOD de PREPARARE
Incingem vasul de tuci si topim in el untura.
Calim carnea in untura topita,pe toate partile, pina isi schimba culoarea.
Adaugam apoi rondelele de carnati.
Dupa ce toate au prins o crusta adaugam usturoiul trecut prin presa ,supa, acoperim vasul si lasam sa fiarba la foc moderat cam o ora.Daca mai trebuie putem adauga putina supa.
Potrivim gustul cu sare si piper si adaugam putina boia pentru culoare.
Preparam mamaliguta.Se pune apa la fiert cu sarea.Cand apa clocoteste se adauga malaiul in ploaie, amestecand mereu sa nu se faca cocoloase.Se lasa mamaliga sa fiarba la foc mic , cam 20 minute , invartind in ea din cand in cand.Adaugam dupa cele 20 de minute, o lingura cu unt si grisul in ploaie , invartim si lasam sa mai fiarba 15 minute, dupa care mamaliga este gata.
Pentru o mai buna servire eu am ales sa pun mamaliga in forme unse cu unt, pentru cateva minute.
Intr-o tigaie non aderenta facem ochiurile.
Tochitura o servim cu mamaliguta alaturi, un ou ochi si branza rasa deasupra. Cine doreste mai poate adauga mujdei de usturoi.
0 comentarii: