sâmbătă, 13 aprilie 2019

Paine cu lapte

By In bucatarie la Sidy   Posted at  16:24   Masina de paine 1 comment

Pentru prima data am vazut aceasta reteta la prietena mea Carmen Manu ,care o preluase de pe You Tube Tangzhong milk bread,
apoi alte fete care au testat-o.
Am ramas surprinsa cat de moale era si am vrut sa-i aflu secretul !
Si ...l-am aflat. Totul consta in maiaua pregatita cu o seara inainte si in impachetatul aluatului.







Avem NEVOIE de 




- pentru maia 
40 g faina
200 ml apa

- pentru aluat 
580 g faina
30 g zahar
12 g sare
10 g drojdie uscata
*****
250 ml lapte caldut
1 ou
50 g unt moale
*****
1 ou pentru uns deasupra
seminte - optional

MOD de PREPARARE  

Eu fac potie dubla si obtin 3 paini  mai mari, in tava de cozonac, pentru ca de cand am inceput sa fac painea, o fac foarte des, pentru ca si copiii s-au abonat la ea.
Cu o seara inainte de a pregati painea fac maiaua. Pun un vas antiaderent pe aragaz cu faina si torn putin cate putin apa, amestecand mereu ca se ingroasa repede.
 

 Cand este destul de groasa maiaua, o iau de pe foc si o las sa se raceasca, apoi o acopar cu folie alimentara si o dau la frigider pina a doua zi.

Scot untul si maiaua de la frigider si astept sa ia temperatura camerei, cam doua ore.
Apoi pun in vasul robotului primele 4 ingrediente uscate si las robotul la treapta 1 sau 2, un minut.
Apoi adaug maiaua care a ajuns la temperatura camerei, oul si laptele caldut.Daca e nevoie mai puteti adauga putin lapte , ca aluatul sa fie un pic mai moale. 

 
 Eu am avut faina pur netratata, macinata de noi din graul nostru si a trebuit sa pun 400 ml lapte caldut.Punem robotul la treapta de framantat(4 la mine) si lasam robotul sa framante 4-5 minute. GATA !

 Acoperim cu folie bolul robotului - se poate framanta si cu mana, daca nu aveti robot- si lasam la dospit,40 de minute , la loc cald.Aluatul creste mult.
Raturnam aluatul pe suprafata de lucru. Mi-a placut mai mult cand era unsa cu ulei, decat infainata. Pozele sunt facute pe suprafata cu faina.


Impartim  aluatul in 6 parti egale( pentru tava mica de 22-24 cm sau in 12 parti egale pentru cele 3 tavi de cozonac).
Lasam la  dospit acoperit 15 minute. 
 

Luam apoi pe rind cate o bila si o intindem cu degetele, in forma dreptunghiulara.



O latura o rulam cu degetele si apoi o rulam in partea cealata.



Punem aluatul in tavile unse, acoperim si lasam la dospin inca 30 de minute, aluatul se va uni si va creste mult.
Dam drumul si la cuptor incalzindu-l la 180 de grade.
Ungem cu ou batut painea, inainte de a o introduce in cuptor.



Coacem painea  cam 40 de minute, depinde si de cuptor, pina cand e frumos rumenita.
Pe un rand de paine am pus seminte si a fost minunata.






Daca va  uitati pe filmulet veti vedea cat de moale este si cat de repede isi revine daca apasati pe ea.

https://www.youtube.com/watch?v=tc3coiL36Cg 




Pofta buna sa aveti !

PS. Sa nu va speriati ca am scris mult cum se face...pentru ca se face foarte usor si cat timp ea dospeste voi puteti face altceva. Dupa ce o faceti de doua ori imi veti da dreptate. 



Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

Un comentariu:

  1. Datorita unui hacker , o parte din tabloul de bord al blogului meu a fost stearsa.
    Din aceasta cauza nu puteti sa comentati pe blog. Dar daca aveti nelamuriri sau intrebari , mi le puteti adresa aici :
    https://www.facebook.com/pg/inbucatarielasidy/

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.