Secretul unui risotto perfect sta in eliberarea unei cantitati cat mai mari de amidon din orez, in timp ce-l gatesti.
Trebuie sa folosesti tipul corect de orez - arborio .
Avem NEVOIE de :
500 gr piept de curcan
3 buc ceapa
4 buc ceapa verde
1 buc gogosar verde
50 gr masline negre fara samburi
120 gr unt
250 ml vin alb
160 ml ulei de masline
2 catei usturoi
200 gr ciuperci din conserva
400 ml lapte de cocos
1 l supa de curcan
1 cana orez Arborio
100 gr parmezan
2 linguri patrunjel proaspat tocat
dupa gust sare
dupa gust piper
Mod de preparare:
Pieptul de curcan il taiem in felii, ceapa curatata o taiem marunt, la fel si ciupercile, iar gogosarul il taiem in felii. Pieptul de curcan il condimentam cu sare si piper, apoi il amestecam cu 50 ml de ulei de masline, acoperim si dam la rece pentru macar 2 ore.
Taiem o ceapa marunt, o calim in 40 gr de ulei si 40 gr de unt, apoi adaugam ciupercite taiate marunt si feliile de gogosar. Acoperim cu capac si lasam sa fiarba incet 7-8 minute.
Intre timp, pregatim rizotto. Odata ce te-ai apucat sa gatesti rizotto-ul, nu te mai indepartezi de aragaz, asa ca pregatiti-va ingredientele inainte. In 40 ml de ulei, punem cele doua cepe si ceapa verde, sare si amestecam, pana se inmoaie, cam 5-7 minute.
Supa trebuie sa fie langa noi si sa fie fierbinte, se adauga treptat cate un polonic, pentru ca trebuie sa fie absorbita complet atunci cand turnam urmatorul polonic; trebuie amestecat des, pentru a nu se lipi boabele. Rizotto-ul trebuie sa nu fie nici prea strans, nici prea zemos. Putem face testul farfuriei inclinate, daca orezul va curge sau va sta teapan, ceva e gresit, pentru ca el trebuie sa alunece usor.
In 30 ml de ulei si 40 gr de unt se prajesc feliile de piept de curcan, pe ambele parti, apoi se scot pe servet absorbant si se pastreaza la cald.
Taiem o ceapa marunt, o calim in 40 gr de ulei si 40 gr de unt, apoi adaugam ciupercite taiate marunt si feliile de gogosar. Acoperim cu capac si lasam sa fiarba incet 7-8 minute.
Adaugam apoi maslinele, 100 ml de vin, punem feliile de carne, asezonam si lasam sa fiarba cam 35-40 de minute, la foc mic. Punem si laptele de cocos. Mai dam in cateva clocote si presaram deasupra o lingura de patrunjel verde proaspat tocat.
Dupa ce l-am luat de pe foc, adaugam untul si parmezanul ras, amestecand. Presaram patrunjel verde deasupra si amestecam. Putem sa stropim cu putin vin alb (sau zeama de lamaie), aciditatea acestuia va aduce echilibru farfuriei.
Servim pieptul de curcan cu risotto, acompaniat de o salata de care va place mai mult.
Pofta buna sa aveti!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu