Bigos este o tocana traditionala din Polonia,cu varza multa, considerata mancarea nationala a polonezilor.Are foarte multe variante, rețeta poate varia de la familie la familie.
Conform legendei mâncarea a apărut în timpul domniei regelui polon Vladislav al II-lea al Poloniei, care cu ocazia vânătorilor își servea invitații cu această mâncare. Mâncarea în Polonia se servește cu ocazia sărbătorilor de iarnă si se prepară în cantități mari , păstrindu-se în frigul de afară. Încălzindu-l de mai multe ori, Bigosul capătă gust din ce în ce mai bun.
Pe limba lor "bigos" inseamna "incurcatura", iar pe limba noastra inseamna un...talmes-balmes din carne de vitel,costita afumata si carnaciori uscati, totul garnisit cu varza din belsug.
Doar...colesterolul intra in incurcatura, dar...minunatia asta ,o mancam doar o data in an !
Alimente NECESARE :
500 g varne de vitel
1 varza proaspata
100 g costita afumata
100 g carnati afumati
1 mar
2 fire cimbru
1 lingura pasta de gogosari
100 ml vin alb
250 ml bulion de rosii (facut in casa)
4 fire ceapa verde
2 linguri ulei
sare
piper
MOD de PREPARARE :
Taiem varza in patratele de 2 cm, o presaram cu sare si o fierbem la foc mic cu putina apa. Vasul sa fie acoperit.
Curatam ceapa si o taiem marunt cu codite cu tot, apoi o tragem la tigaie in putin ulei.
Intre timp taiem marunt costita, carnatul, carnea si marul.
Marul si costita o punem peste ceapa verde in tigaie, invartim si lasam putin sa se prajeasca costita.
Intr-o alta tigaie prajim in putin ulei ,bucatile de carne de vitel si adaugam si feliile de carnati afumat sa dezvolte putin gust de afumat.
In vasul in care a fiert putin varza , adaugam carnea de vitel, impreuna cu costita, carnatul, pasta de gogosari, vinul si cimbrul.
Amestecam , acoperim cratita si lasam sa fiarba pina cand varza si carnea sunt facute.
Adaugam deasupra bulionul de rosii si lasam sa mai dea cateva clocote.
Cand carnea este frageda , portionam bigosul in farfurii., avand grija ca in farfurii, pe linga varza si carne , sa ajunga si bucatele de carnati si costita.
Cine doreste poate adauga o lingura cu samantana la servire.
Pofta mare sa aveti !
Ce bunatate ai facut aici, Sidy!
RăspundețiȘtergereSi eu tocmai ce am stins focul la o varza cu sorici.
Te tzuc cu drag!
Inseamna ca a fost sambata verzei ,Merisor drag !
ȘtergereDuminica faina insorita, sa ai !
Delicioasa reteta, Sidy, felicitari!
RăspundețiȘtergereMie mi-a placut aroma de fum data de costita si carnati.....
Ștergereceamai delicioasa mancare Sid,mi-ai facut o mare pofta!
RăspundețiȘtergereMerita sa o faci...e delicioasa !
ȘtergereCe mancare gustoasa ai facut Sidy si ce pofta imi e!!!
RăspundețiȘtergereDia sa sti ca am pus deoparte o portie, pentru tine....!
ȘtergereMmm trebuie sa fie tare buna "incurcatura" asta;daca se elimina varza,va rezulta o super tocana tziganeasca(de pe la noi)
RăspundețiȘtergerePup soro si mai mancati si voi si alte carnuri!!
Posibil sa fie si tiganeasca, daca spui tu !
ȘtergereCred ca ar trebui sa vezi cam cata carne de porc consumam noi !!!
Daca te uti la retete cronologic, vei gasi puim curcan si vitel. Porc....mai rar !
Te tzuc !
N-am mancat niciodata, dar cred ca-i o nebunie!
RăspundețiȘtergereDaca este cu varza este clar pe gustul meu!
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite!
RăspundețiȘtergere