Pagini

marți, 12 ianuarie 2016

Prajitura( tort) Napoleon

Nu am gasit o poveste clara a acestei prajituri, care in Franta se numeste "milles-feuilles" iar in restul Europei se numeste Napoleon (ba ca ar fi fost inventata de francezi, ba de italieni, ba de danezi), insa ce am inteles clar este ca a fost prajitura preferata a lui Napoleon .
Pentru prăjitura Napoleon există mai multe variante de preparare si de decorare, iar eu fiind in criza de timp, am ales varianta cea mai convenabila.Dar voua am sa va au reteta completa...








Avem NEVOIE de : 

- - pentru foi 
- 500 g de faina
- 100 ml de apa
- 200 g unt
- un praf de sare
- un ou
sau 800 g aluat foietaj cand esti in criza de timp cum am fost eu.

- - pentru crema
400 ml frisca
100 g zahar pura( daca va place mai dulce)
1 baton vanilie

200 g crema ciocolata alba cu crema capsuni Deluxe
200 g fructe exotice Sun Food
fructe physalis pentru decor





MOD de PREPARARE :


In cazul in care faceti voi foile : cernem faina si o punem intr-un recipient mare impreuna cu untul rece pe care il taiem in bucatele si se amesteca pana la omogenizare.
Punem in compozitie apa, un ou si putina sare si framantam un aluat moale. Dupa ce aluatul obtinut este gata, il dam la frigider pentru 1-2 ore.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in patru bucati egale pe care le vom intinde in foi subtiri. Cu varful unui cutit, facem cateva gauri in foile de aluat, apoi le introducem in cuptor, pentru 15-20 de minute sa se rumeneasca, apoi le racim pe un gratar.
(Daca dispunem de un gratar care incape in tava, il punem peste foi, cand le dam la rumenit, sa nu creasca aluatul prea tare).
Cand folosim aluat de foietaj, dupa ce aluatul s-a dezghetat lent, taiem fiecare bucata de aluat in doua si obtinem 4 foi, pe care le coacem cum am spus mai sus, intepindu-le mai inainte cu o furculita.







Preparam crema : frisca o mixam bine e tot si doar aca e cazul mai aaugati zahar pura dupa gust.
In frisca adaugam semintele de la un baton de vanilie, dupa ce l-am faiat cu un cutit ascutit.
Impartim apoi frisca in trei parti.





Trecem la asamblarea prajiturii( tortului) astfel : asezam pe platoul de servire prima foaie punem 1/3 din frisca, asezam a doua foaie, iar frisca, foaie, frisca si deasupra ramane ultima foaie .
Peste fiecare strat cu frisca presaram fructe exotice taiate cubulete( sau orice fel de fructe preferate).






Peste ultima foaie intindem un strat de crema de ciocolata alba cu capsuni si ornam cu fructe physalis sau cum doriti fiecare.





Puneti apoi prajitura in camara, nu in frigider, sa se inmoaie putin foile.
Este un tort racoros si foarte gustos, mai ales daca va place frisca.
Pofta mare sa aveti !

6 comentarii: