Lui Alex ii plac mult trenuletele asa ca m-am hotarat ca de ziua lui sa-I fac un tort trenulet, un tort vesel, viu colorat ,pentru un puiut plin de viata. Toate bune si frumoase dar….cine face tortul frumos-frumos sa-I placa copilului?
Vorbisem inainte cu Andrada (http://gustoscuandrada.blogspot.com/) si o rugasem sa ma ajute sa facem ceva ce sa ramana in memoria nepotelului mei. Stiam ca ea are mult talent si mai ales rabdare( ceea ce nu pot sa spun despre mine) asa ca eu am facut tortul si ea l-a ornat…am mai pus si eu mana cate putin , dar tot ornamentul este facut de mainile dibace ale Andradei care si-a lasat printesa acasa in compania bunicii si a venit cu mare drag sa ma ajute…..
Iata ce am facut noi doua in cooperare:
Ingrediente:
Blat
15 oua
18 linguri faina
18 linguri zahar
3 linguri apa
1 pliculet praf de copt
Crema
500 g piure de castanet
250 g unt
100 g stafide
1 lingura esenta rom
200 ml frisca lichida
Pasta fondant
900 gr zahar pudra (cumparat)
10 grame gelatina maruntita
200 gr glucoza(miere energizant)
60 ml apa
10 grame gelatina maruntita
200 gr glucoza(miere energizant)
60 ml apa
Pasta de zahar cu Cremino
2 pachete de unt Cremino
1 plic frisca pudra
1 lingura esenta de rom
450 gr zahar pudra
2 pachete de unt Cremino
1 plic frisca pudra
1 lingura esenta de rom
450 gr zahar pudra
Prima data pornim cuptorul si il lasam sa se incalzeasca la 160 de grade.
Separam albusurile de galbenusuri , adaugam foarte putina sare si le batem spuma bine de tot.
Galbenusurile le mixam cu zaharul pina se albesc si isi dubleaza volumul, aproximativ 10 minute.
Peste galbenusuri adaugam apa si faina cernuta cu pragul de copt. Adaugam faina cu lingura, putin cate putin pina o incorporam pe toata.
Adaugam jumatate din albusurile batute spuma amestecand cu grija pina le incorporam in blat , apoi adaugam si cealalta jumatate de albusuri cu care procedam la fel.
Impartim blatul aproximativ in doua . Cu prima jumatate , in care putem adauga 3-4 linguri apa de trandafir sau alta aroma ,umplem forma de silicon in forma de trenulet, dupa ce am uns-o cu unt.
Dam forma la copt in cuptorul incalzit, pe care il reducem la 140 de grade pentru aproxi,ativ 25 minute pina sunt coapte formele pentru trenulet.Facem proba cu scobitoarea si daca iese curate, scoatem trenuletul si dam la cuptor tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt cu pandispanul ramas, pe care il vom coace tot la 140 de grade pina se rumeneste frumos deasupra.
Dupa ce s-au copt cele doua pandispane le lasam sa se raceasca in forme pentru ca se vor aburii putin si vor iesi mai usor din forme.
Crema o preparam intr-un bol mai mare in care batem frisca bine, adaugam apoi piureul de castanet mixat cu untul si putina esenta de rom daca mai este cazul.Adaugam si stafidele pe care le-am tinut in sirop caramel cu rom, dupa ce le-am strecurat.
Omogenizam bine crema si cu siropul caramel cu rom ,in care au stat stafidele, insiropam blatul de tort pe care l-am taiat in doua pe orizontal.
Prima foaie de pandispan o punem pe blatul de servire, o insiropam si adaugam crema din castanet cu stafide. Adaugam a doua foaie insiropata si dam tortul la rece pina facem pasta de zahar si fondantul.
Aici intervine Andrada cu talentul ei…..
Asa face ea pasta fondant:
Cernem 400 gr de zahar pudra intr-un castron si punem de-o parte 50 de grame. Punem la hidratat in apa, gelatina si o lasam pt 5 minute. Cand gelatina este gata, punem peste ea energizantul, si dam cateva secunde in cuprorul cu microunde cat sa se toapeasca bine gelatina dar ATENTIE SA NU FIARBA! pt ca gelatina isi pierde propietatile cand fierbe. Bineinteles, puteti topi gelatina si pe baie de aburi pe aragaz. Turnam amestecul de gelatina topita in castronul cu zaharul pudra si incorporam zaharul cu o lingura.
Cand amestecul devine vascos si greu de amestecat cu lingura, il rasturnam pe masa de lucru si incepem sa-l framantam.
Recomand cu tarie folosirea manusilor chirurgicale, astfel aluatul nu se va lipi de maini si va fi mai usor de framantat. In timpul framantarii, presarati mereu cu zahar pudra ( cele 50 grame puse de-o parte) sub aluatul de zahar si framantati pana ce acesta nu se mai lipeste asa rau. Sa nu depasiti cele 450 gr de zahar (total)
, decat daca umiditatea in aer este foarte ridicata si aluatul este foarte lipicios, in mod normal este mai bine sa lasati pasta mai moale astfel cand o veti prelucra si veti mai folosi zahar pudra, nu o veti face prea teapana.
Se inveleste in folie de plastic, apoi se baga intr-o punga si se lasa la odihnit, la temperatura camerei pt 24 de h. Se poate folosi si imediat insa ideal este sa o lasati la odihnit.
Se fac 3 portii...
Bradutii i-am facut din fondant verde, intai am am dat forma conica unor bucati de diferite marimi de fondant si apoi cu o forfecuta care e folosita strict in bucatarie si pe care am dezinfectat-o cu acool, am taiat fondantul astfel inact am obtinut niste braduleti.
Tortul a aratat frumos si colorat insa si interiorul a fost de-a dreptul ispititor. Regret ca n-am avut inspiratia sa-mi pun aparatul de fotografiat si ca datorita grabei nu am reusit sa facem mai multe fotografii macar cu aparatul pe care il avea Sidy...
Mi-a facut o placere deosebita sa lucram impreuna si sper ca vom repeta aventura cat mai des :*
LA MULTI ANI ALEX !!
Asa face ea pasta fondant:
Cernem 400 gr de zahar pudra intr-un castron si punem de-o parte 50 de grame. Punem la hidratat in apa, gelatina si o lasam pt 5 minute. Cand gelatina este gata, punem peste ea energizantul, si dam cateva secunde in cuprorul cu microunde cat sa se toapeasca bine gelatina dar ATENTIE SA NU FIARBA! pt ca gelatina isi pierde propietatile cand fierbe. Bineinteles, puteti topi gelatina si pe baie de aburi pe aragaz. Turnam amestecul de gelatina topita in castronul cu zaharul pudra si incorporam zaharul cu o lingura.
Cand amestecul devine vascos si greu de amestecat cu lingura, il rasturnam pe masa de lucru si incepem sa-l framantam.
Recomand cu tarie folosirea manusilor chirurgicale, astfel aluatul nu se va lipi de maini si va fi mai usor de framantat. In timpul framantarii, presarati mereu cu zahar pudra ( cele 50 grame puse de-o parte) sub aluatul de zahar si framantati pana ce acesta nu se mai lipeste asa rau. Sa nu depasiti cele 450 gr de zahar (total)
, decat daca umiditatea in aer este foarte ridicata si aluatul este foarte lipicios, in mod normal este mai bine sa lasati pasta mai moale astfel cand o veti prelucra si veti mai folosi zahar pudra, nu o veti face prea teapana.
Se inveleste in folie de plastic, apoi se baga intr-o punga si se lasa la odihnit, la temperatura camerei pt 24 de h. Se poate folosi si imediat insa ideal este sa o lasati la odihnit.
Se fac 3 portii...
Crema de unt:
Se pune untul moale intr-un castron, se adauga esenta, frisca pudra si se amesteca cu mixerul la viteza mica pana ce se incorporeaza, adaugam zaharul pudra cernut, putin cate putin. Cand totul s-a incorporat, punem mixerul pe viteza maxima si amestecam 15-20 min pana ce zaharul se topeste. Daca perioada de timp va fi mai mica, nu este nici o problema doar ca zaharul se va simti mai tare.
Decorat:
Intai imbracam cu crema de unt tortul, avand grija ca aceasta sa fie cat mai uniforma, asfel cand vom pune fondantul, acesta va arata frumos si fara denivelari. Dam tortul la rece pt minim 15-20 min.
Am colorat in verde jumatate din fondantul obtinut si l-am lasat sa se odihneasca. Fondantul ramas l-am impartit in 6 parti si le-am colorat in diverse culori. Pt colorat am folosit coloranti alimentari gel de la Americolor.
Am intins foaia de fondant verde care urma sa acopere tortul, de grosimea a 3-4 mm , avand grija sa fie suficient de mare incat sa acopere intreaga suprafata a tortului incluzand toate laturile acestuia.
Punem fondantul pe tort si il nivelam cu palmele sau cu planatorul ( pe care eu il uitasem acasa, asa ca mi-am folosit palmele).
Taiem fondantul in exces si astfel avem un tort acoperit cu fondant :).
Am trecut la decorarea trenuletului cu fondant. Munca multa si migaloasa.... am acoperit cu fondant colorat vagoanele pe care le-am uns cu putina crema de unt ca sa se lipeasca fondantul si apoi ne-am jucat cu decorarea acestora.Decorat:
Intai imbracam cu crema de unt tortul, avand grija ca aceasta sa fie cat mai uniforma, asfel cand vom pune fondantul, acesta va arata frumos si fara denivelari. Dam tortul la rece pt minim 15-20 min.
Am colorat in verde jumatate din fondantul obtinut si l-am lasat sa se odihneasca. Fondantul ramas l-am impartit in 6 parti si le-am colorat in diverse culori. Pt colorat am folosit coloranti alimentari gel de la Americolor.
Am intins foaia de fondant verde care urma sa acopere tortul, de grosimea a 3-4 mm , avand grija sa fie suficient de mare incat sa acopere intreaga suprafata a tortului incluzand toate laturile acestuia.
Punem fondantul pe tort si il nivelam cu palmele sau cu planatorul ( pe care eu il uitasem acasa, asa ca mi-am folosit palmele).
Taiem fondantul in exces si astfel avem un tort acoperit cu fondant :).
Bradutii i-am facut din fondant verde, intai am am dat forma conica unor bucati de diferite marimi de fondant si apoi cu o forfecuta care e folosita strict in bucatarie si pe care am dezinfectat-o cu acool, am taiat fondantul astfel inact am obtinut niste braduleti.
Tortul a aratat frumos si colorat insa si interiorul a fost de-a dreptul ispititor. Regret ca n-am avut inspiratia sa-mi pun aparatul de fotografiat si ca datorita grabei nu am reusit sa facem mai multe fotografii macar cu aparatul pe care il avea Sidy...
Mi-a facut o placere deosebita sa lucram impreuna si sper ca vom repeta aventura cat mai des :*
LA MULTI ANI ALEX !!
Draga Sidy, in primul rand "La multi ani!" nepotelului tau!
RăspundețiȘtergereIn al doilea rand felicitari pentru tort, e delicios si foarte frumos decorat!
Sydi draga ii doresc La multi ani lui Alex!Tortul este foarte frumos si cred ca i-a placut tare mult.Va pupam!!!
RăspundețiȘtergerefoarte frumos tortul!La multi ani Alex! s acresti mare si s afii sanatos!Felicitari Andradei pentru ca te-a ajutat! cred ca a fost o experienta tare faina!
RăspundețiȘtergereBine ai revenit,Sidy!La multi ani lui Alex,sa-ti traiasca sanatos si sa va bucurati de el!A avut un tort superb!Pupici!
RăspundețiȘtergerefoarte frumos tort! La multi ani nepotelului!
RăspundețiȘtergeresuperb!!!!!!la multi ani puiutului, cu siguranta o sa-i ramana inminte multa vreme, pupici dulci :*
RăspundețiȘtergerela multi ani,sa-ti traiasca nepotelul!cred ca i-a placut si tortul,dar continutul e super!
RăspundețiȘtergere"La multi Ani" copilasului.Sa fie sanatos si tot ce-si doreste sa i se indeplineasca.Tortul este grozav.Te pup!Bine ai revenit.
RăspundețiȘtergereSuperb arata!!!.. LA multi ani nepotelului!!
RăspundețiȘtergereSa iti traiasca puiutul si sa creasca mare !
RăspundețiȘtergereAuzi, dar noi, bilete la trenul asta putem lua ?
Si la clasa a II-a, ca nu tusim !
Foarte frumos tortul.La multi ani nepotului!wow ce mare a crescut Alex!
RăspundețiȘtergereLa multi ani voinicule!!sa-ti dea Dumnezeu mult noroc in viata ca de restul au grija cei de langa tine care te iubesc ..pup Sidy ,un tortulet minunat !!!
RăspundețiȘtergereSa-ti traiasca nepotelul Sidy! Tare frumos tort a-ti facut voi doua! Pup
RăspundețiȘtergere:) La multi ani fericiti nepotelului tau! Tare frumos ti-a iesit tortul, felicitari!!!
RăspundețiȘtergereSorooo,dar stiu ca a-ti muncit nu v-ati jucat si a meritat;spun inca o data sa-ti traiasca nepotelul si sa fii puternica sa treci peste greutati;te pup de noapte buna!
RăspundețiȘtergereLa multi ani generalului, cu sanatate si fericire!
RăspundețiȘtergereTare frumos trenul, deci pandispanul se coace in forme de silicon. Asteptam celelalte explicatii. Felicitari pt opera culinara, imi place la nebunie. Pup generalul si bunica.
Bravo Sidy!
RăspundețiȘtergereUn tort de milioane!
Pupici
La multi ani pustiului! Cata munca si rabdare, dar si ce rezultat minunat!
RăspundețiȘtergereCu intarziere am ajuns si eu in sfarsit...La multi ani Alex! dupa cum se uita la tort stiu sigur ca a fost super incantat. Felicitari bunicut-o ai reusit sa-ti surprinzi foarte placut nepotelul. Tortul arata super !!!
RăspundețiȘtergerepupici
Am bagat un ochi cercetator in imaginea cu toate ingredientele, special sa vad ce colorant alimentar ati folosit voi acolo. Am vazut... vag, ca e in plan indepartat, asa ca vin cu intrebarea directa: unde se gasesc coloranti alimentari? Supermarketurile n-au (cel putin MegaImage-ul si Angst-ul, unde am intrebat eu), iar cofetariile nu vand, relele! Multumiri anticipate :)
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru pont, o sa intreprind un atac pe-acolo de sarbatori :)
RăspundețiȘtergereLa multi ani Alex scump si drag!
RăspundețiȘtergereFelicitari ,Sidy..........minunat arata tortul!