Destul de rar fac coltunasi , pentru ca familia mea nu este fan paste fainoase...dar acesti coltunasi cu magiun de prune facut in casa , sunt favoritii familiei mele...
Aluatul se poate face si la masina de taitei ,dar eu prefer ,de data aceasta, sa-i fac cu mana.
Incercati si nu veti regreta....
Se pot umple si cu branza, carne, ciuperci sau ce va place mai mult....
Ingrediente:
400 g faina
200 ml magiun de prune
2 oua
350 ml apa
200 g gris
100 g zahar
4 linguri ulei
1 pliculet zahar vanilat
Mod de preparare:
Se face un aluat potrivit de moale, ca si cel pentru taiteii de casa, din faina, oua si 200 ml apa.Se framanta bine, apoi se lasa sa se odihneasca 10 minute, pina beti o cafeluta.
Cu ajutorul sucitorului intindem foaia destul de subtire.
Pe jumatate din ea , punem din loc in loc , cate putin magiun , apoi cealalta parte, ramasa goala, o pliem peste partea cu majun.
Cu ajutorul unui pinten , taiem coltunasii patratele.
Punem la fiert 3 l apa cu putina sare si in momentul in care apa clocoteste punem coltunasii in apa.Ii lasam sa fiarba 8-10 minute pina se ridica toti la suprafata.
Ii strecuram de apa , lasam un jet de apa rece peste ei, apoi ii lasam sa se scurga bine.
Intr-o cratita punem 2 linguri de ulei la incins , adaugam coltunasii , stingem focul si ii amestecam cu grija. Lasam sa stea acoperiti .
Celelalte 2 linguri de ulei le punem la incins intr-o tigaie , adaugam grisul pe care il calim amestecand continuu cu o lingura de lemn sau silicon ,pina cand acesta se prajeste , schimbandu-si culoarea.
In acel moment adaugam 150 ml apa si amestecam continuu, pina se evapora apa.
Adaugam zaharul dupa gust si zaharul vanilat.
Rasturnam grisul peste coltunasi , amestecam usor si daca doriti, la servire puteti adauga deasupra putin zahar praf.
Pofta mare !
Nici eu n-am facut de mult tare, noua ne plac si cu branza sarata! Mi-ai facut pofta! O seara frumoasa!
RăspundețiȘtergereimi plac tare acesti coltunasi;eu sincera sa fiu nu am facut niciodata pentru ca mi se parea foarte greu de facut dar la tine am vazut foarte simpla metoda
RăspundețiȘtergerete pup in acest an si sa faci multe bunatati!
Am facut coltunasi de multe ori, ca ne plac mult...dar cu magiun nu am incercat, deci... urmeaza!
RăspundețiȘtergereTare bun trebuie sa fie... Desi vad ca ai ai primit... ai si de la mine un premiu!... Te pup
RăspundețiȘtergereVai ce pofta mi s-a facut!!! Vreau si eu macar unul mic ...
RăspundețiȘtergereCe frumosi sunt asa mititei.Nici nu mai stiu de cand nu am facut,dar acum servesc de la tine unul.Te pup!
RăspundețiȘtergereminunat, Sidy! Am sa incerc reteta ta cat de repede! Pup
RăspundețiȘtergereCe buni sunt!
RăspundețiȘtergereDoamne ce faini ti-au iesit!
RăspundețiȘtergereDaniel Cozma
RăspundețiȘtergereUn deliciu culinar ,indiferent de umplutura (magiun,carne ,cartof,ciuperci ,branza ,urda ).....Numai gandul i-ti inunda bolta palatina ...Îmi place !
Petronela Monica
RăspundețiȘtergereNu am mai mancat din clasa a 4 a mi e chiar pofta, i mi facea mama ,ce buni erau!!! Îmi place ·
Camelia Khalil
RăspundețiȘtergereNu i-am facut niciodata.Mama nu-i facea.Dar,i-am mincat des.Bunica mea,ii facea mult.Sint f.buni.Multumesc Sidy de reteta si multumesc ca mi i-ai amintit! Îmi place .