O reteta delicioasa , a carei origine este disputata pana astazi,atat de englezi ,cat si de francezi.Istoria spune ca intaiul duce de Wellington, sir Arthur Wellesley, a fost un mare iubitor de friptura de vita , ciuperci, pateuri si vin de Madeira.Ca sa-i arate talentele si dragostea lui, bucatarul sau le-a pus laolalta si a creat aceasta celebra friptura...
NECESAR :
- pentru friptura
1 kg antricot vitel
400 g aluat foietaj
250 g ciuperci Sun Food
50 g unt
100 ml vin alb
1 crenguta cimbru
3 linguri ulei masline
150 g prosciutto
1 ou
3 fire ceapa verde
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras verde
1/2 legatura patrunjel verde
sare
piper
boia
- pentru garnitura
400 g fasole verde congelata
200 ml lapte cocos
4 catei usturoi
1/2 ardei gras rosu
2 linguri ulei aromat
1 lingurita curry pudra
zeama de lamaie
fulgi chilli
piper megru macinat
sare
MOD de PREPARARE :
Intr-un bol punem 2 linguri cu ulei, sare,piper si boia, amestecam si apoi, cu ajutorul unei pensule ungem carnea de vitel pe toate partile.
Intr-o tigaie non-aderenta punem putin ulei , asezam bucata de carne si acoperim cu capac. Frigem carnea pe ambele parti la foc mijlociu cam 15-20 de minute pe fiecare parte.
Stiu ca veti spune ca la mijloc , carnea de vitel trebuie sa fie roz si doar pe margini sa fie prajita. Dar...noua nu ne place asa, astfel am ales sa o frig pina se patrunde bine.
Lasam apoi 20 de minute, sa se raceasca.
Intre timp taiem ceapa verde si 1/2 din ardei si impreuna cu ciupercile le mixam in blender ,marunt, astfel ca sa capete consistenta unei paste.
Cealalta 1/2 de ardei ii taiem cuburi mici .Punem intr-o tigaie untul si putin ulei daca mai este necesar si tragem la tigaie ciupercile si ardeii marunruru, Adaugam cimbru, verdeata, sarea si piperul si la sfarsit vinul., lasam sa fiarba 15 minute ,pina scade vinul.La sfarsit adaugam albusul, amestecam sa se inchege si asezonam , daca e cazul.
Lasam sa se raceasca.
Intindem pe masa foietajul, pe foaia lui de plastic , asezam feliile de prosciutto in mijloc si intindem peste ele, pasta de ciuperci.
Asezam bucata de carne fripta in mijloc si rulam foietajul, asezandul intr-o tava de chec, unsa cu unt.
Galbenusul il batem cu o lingura de apa si ungem foietajul, cu o pensula.
Dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 200 grade C si lasam sa se coaca aproximativ 40 de minute, pina cand aluatul se face aramiu la suprafata.
Intre timp pregatim fasolea verde pe care am facut-o dupa reteta Dianei de pe Savori urbane. Multumesc Diana pentru bunatatea asta.
Ardeiul gras il taiem fasii subtiri, iar usturoiul curatat, il dam prin presa.
Intr-un wok punem 2 linguri de ulei, adaugam fasolea verde dezghetata si o sotam 4-5 minute , impreuna cu ardeiul si usturoiul presat.
Adaugam pudra de curry, fulgii chilli, laptele de cocos si lasam pe foc mic sa fiarba pina se ingroasa sosul. Asezonam.
Laptele de cocos poate capata o consistenta solida , datorita continutului de grasime.Daca cotiti sa nu fie tare, se agita conserva, inainte sa o deschideti sau o tineti cateva minute in apa calda sa se lichefieze.
Servim felii generoase de friptura ,alaturi de fasolea verde si salata de ardei kapia copti.
Veti fi incantari de aromele pe care papilele voastre gustative le vor simti....
Pofta mare sa aveti !
Inca o reteta minunata,asa cum ne-ai obisnuit.
RăspundețiȘtergereMarga draga ma bucur ca iti place !
ȘtergereComment de pe Facebook :
RăspundețiȘtergereSzocs Dana Claudia
Ce bunatateeeee !
Clau sa sti ca noua ne-a placut tare mult !
ȘtergereComment de pe Google +
RăspundețiȘtergereVictoria Pîrşan
De fiecare data ma uimesti cu aceste preparate deosebite...Arata bine, bine si mi-ai facut Arata bine, bine si mi-ai facut tare pofta !
Daca te grabesti Vicky draga, s-ar putea sa mai ajungi la o portie....
ȘtergereMinunata !
RăspundețiȘtergereAplauze !
Si eu am facut beef wellington,reteta lui Loraine Pascale, super buna !
Multumesc Adina !
ȘtergereMerg la tine pe blog , sa citesc reteta....
O reteta grozava si prezentata minunat, ca de obicei :) Felicitari, Sidy! >:D<
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, draga mea Simona...
ȘtergereSi noua ne-a placut tare mult .
Te tzuc !
Delicioasa da ti-o las tie;eu merg cu garnitura ca-mi place!
RăspundețiȘtergerepup cu drag!
Sa o servesti cu ...spor, soro !
ȘtergereTe tzuc !
Am uitat sa-ti spun LA MULTI ANI PENTRU 8MARTIE,tie si maicutei tale,multa sanatate,multe impliniri si fericire in mijlocul celor dragi!!
RăspundețiȘtergereSoarta să iti dăruiască un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, sănătate, împliniri si fericire!
ȘtergereLa multi ani de 8 Martie !
waw, cum arata!! nu refuz o portie!
RăspundețiȘtergereLa Multi Ani ptr maine!!
Cu mare drag Simona scumpa !
ȘtergereLa multi ani de 8 Martie si tie !
Draga Sidy iti urez un 8 martie frumos, asa ca sufletul tau! La multi ani!
RăspundețiȘtergere
ȘtergerePacea şi înţelegerea să domine mereu în familia ta, Stefy draga.
La multi ani de 8 Martie !
Friptura de Vita foarte buna si extrem de gustoasa :D
RăspundețiȘtergere