In periplul avut in scumpa noastra Moldova, saptamana trecuta, am trecut si pe la Gura Humorului, la o pensiune exceptionala , pe care vi-o recomand cu mare drag: Pensiunea Agroturistica Bucsoita - http://www.pensiuneabucsoita.ro/index.php ,unde nu veti regreta daca veti degusta bunatatile facute de tanti Maria si doamna Geta va va incanta cu minunatele ei vorbe...care iti patrund la suflet !
Printre bunatatile cu care am fost rasfatati se numara si aceste sarmale cu urda, de vis.Nu puteam sa cred ca aceste sarmale sa aiba un gust atat de deosebit, numai de urda , nu....
Ne-am putut bucura dupa pofta inimii, de bucate traditionale bucovinene, toate ingredientele provenind din gospodaria lor proprie.De asemenea, printre ofertele culinare ale gazdelor ,se numara si ciorba de hribi, o ciorba la care ,din pacate, nu am apucat sa iau reteta, dar....niciodata nu e prea tarziu...!
Dar sa va spun cum s-au facut aceste sarmale exceptionale :
Avem NEVOIE de :
1 varza proaspata
400 g urda
200 g orez
3 fire ceapa verde
1/2 ardei gras rosu
1 rosie
50 g carnati afumat
cimbru
marar verde
sare
piper
500 ml bors
MOD de PREPARARE :
Cand am venit spre casa, de la Gura Humorului, am trecut pe la cumata care are stana si am primit direct de la sursa cas de oaie, urda, jintuiala pentru balmos si malai de casa, asa ca ceea ce am facut eu aici, cu siguranta are sa va fie pe plac....
Sa nu va ganditi la nu stiu ce , cand auziti de aceste sarmale, sunt nemaipomenit de gustoase !
Scoateţi cu un cuţit ascuţit cât de mult puteţi din cotorul verzei.
Intr-o oala de 4-5 l se pune apa si o lingura cu sare ,la fiert. Dupa primul clocot se introduce capatana de varza, iar cu ajutorul unei furculiţe, desprindeţi uşor frunză cu frunză şi le scoateţi pe o farfurie.
Nu le lăsaţi prea multin apa clocotita, pentru că se vor rupe.
Ceapa se toaca marunt cu codite cu tot si se caleste in ulei cam 5 minute,orezul il prăjim puţin, împreună cu ceapa înainte de al amesteca cu urda,
Urda o faramitam cu o furculita, tocam marunt mararul si ardeiul rosu il taiem cuburi mici.
Amestecam apoi urda cu ceapa, orezul, ardeiul si mararul si asezonam.
Frunzele rupte sau cele care sunt mai groase se toaca marunt, vor forma patul pentru sarmalute.
Punem marar verde si cimbru in cartita ,peste frunzele taiate si incepem sa umplem sarmalele.
Puneţi foaia de varză în palma desfăcută şi după ce aţi adăugat compoziţia ,îndoiţi o margine a frunzei peste ea. Rulaţi restul frunzei cum procedati si la celelate sarmalute ( cu carne).
Cand sunt gata rulate, le asezam in cratita peste frunzele taiate si asezam printre sarmalute , cateva felii de carnati afumat, sa le dea un gust mai bun( nu este obligatoriu).
Deasupra sarmalutelor, taiem feliute o rosie si le asezam in cratita.
Daca aveti un vas de lut, puteti aseza sarmalutele in el si le preparati( fierbeti) la cuptor.
Turnam peste sarmalute borsul, pina le acopere si le dam la fiert ,pe aragaz sau in cuptor, cum doriti, la foc mic, acopetit.
Dupa aproximativ o ora sunt gata fierte.
Intre timp faceti o mamaliguta buna romanesca, frigeti niste carnati sau bucatele de carne si radeti putin cas de oaie proaspat. Puteti scoate si smantana din frigider.
Dupa ce toate sunt gata, le puteti aranja pe platouri sau portionate in farfurie.Se pot servi sarmalutele doar cu mamaliguta , dar va spun ca papilele gustative au fost incantate de toate bunatatile aflate pe masa....
Pofta mare sa aveti ! Incercati-le si nu veti regreta, credeti-ma !
Daca nu aveam un drum atat de lung, pina acasa, primeam sarmalute la pachet de la doamna Geta , dar asa....de abia am asteptat sa ajung acasa , sa le pot face .
Va multumim din suflet doamna Geta si tanti Maria, pentru tot ce ati facut pentru intilnirea noastra si pentru ca ne-ati rasfatat cu toate bunatatile.
Sigur vom mai ajunge pe la pendiunea dumneavoastra si o recomand cu drag tuturor celor ce trec prin zona !
Va las si nr de telefon al doamnei Geta : 0757338614
Sarmalutele de la pensiune si alte bunatati ( partial, ca nu am apucat sa le pozez pe toate):
Sireteanu Georgeta
RăspundețiȘtergereVreau si eu ....iar!
Va astept cu mare drag oricand !
Ma bucur mult ca v-ati simtit bine la Bucsoita!
Doamna Geta...sunteti cam...departe de noi, dar, cu siguranta vom mai ajunge pe la dumneavoastra !
ȘtergereVa multumim mult pentru tot ce ati facut pentru noi....
Lia Maria Grozi
RăspundețiȘtergereNu am mâncat pana acum...dar cu siguranța le voi încerca . Mulțumim pentru rețeta Sidy draga !
Lia draga ai sa fii uimita de ce gust minunat au .
ȘtergereChiar te rog sa-mi spui parearea ta , dupa ce le gusti !
Te tzuc !
Petrescu Adrian
RăspundețiȘtergereDeci....totul are o limită...tocmai am mâncat și iar mi-e foame.Îmi place !
Adi daca te grabesti, mai gasesc vreo doua si pentru tine !
ȘtergereRodica Barbus
RăspundețiȘtergereCe Pofta mi-ati facut cu sarmalutele , forte bune !Imi place...
Incercati-le asa cu urda...sunt deosebit de bune, credeti-ma !
ȘtergereLili Liliana
RăspundețiȘtergereImi faci pofta!! Sunt curioasa sa vad cum sunt !
Lili de abia astept sa-mi spui si parerea ta !
ȘtergereVionica Zota
RăspundețiȘtergereAsa frumos arata,DAR,ce gustoase sunt!!!!
Vionica pot sa-ti confirm...le-am facut iar !!!
ȘtergereSI noi facem sarmale din astea, sunt foarte, foarte bune. Si adaugam multa loboda cand e sezonul ei.
RăspundețiȘtergereO idee minunata ! Am sa incerc si eu....
Ștergere
RăspundețiȘtergereGina Bradea
Sunt minunate, eu fac de 2-3 ori pe an. Le pun si putina afumatura la fiert. Fac si cu vita si cu varza. Mai des cu vita.
Sunt bestialeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !
ȘtergereChiar nu ma gandeam la asta....
Victoria Gabriela
RăspundețiȘtergereCe bunatate ne dai tu aici, Sidonia! La cum arata, cu siguranta voi testa reteta aceasta care imi lasa apa in gura acum!
Vicky chiar te rog frumos....!
Ștergere