Dupa cum bine stiti, luna trecuta am fost gazda unei provocari : Traditii si gastronomie romanesca, iar tema aleasa de mine au fost Placintele traditionale romanesti.Am avut multe retete deosebite si tentante , pe care am sa le testez, dar pentru prima data am zis sa incerc placinta olteneasca a Victoriei Parsan.
"..Plăcinta oltenească cu praz, cartofi și brânză ,cu foi din aluat dospit, este delicioasă, sățioasă și gustoasă...", spune Vicky https://vickysrecipes.wordpress.com , atunci cand a participat cu aceasta placinta deosebita la Parada....
Dar eu am modificat-o putin si iata ce a iesit:
NECESAR :
- pentru aluat :
500 g faina
40 g drojdie
200 ml apa calduta
50 g unt topit
1 lingurita zahar
1/2 lingutita sare
- pentru umplutura :
2 fire praz
2 fire ceapa verde
250 g sunca Praga
100 g cas vaca
50+ 100 g cascaval Cheddar
3 oua
200 ml smantana
2-3 linguri ulei
1/2 legatura marar verde
sare
piper
- pentru uns :
1 ou
1-2 linguri lapte
- in plus :
100 g mozzarela
100 g cas oaie
MOD de PREPARARE :
Cernem faina si facem aluatul dupa metoda cunoscuta, apoi framantam 15 minute si adaugam untul topit in cuptorul cu microunde , putin cate putin, continuand sa framantam pina cand se incorporeaza tot untul.
Acoperin vasul si lasam aluatul sa dospeasca cam o ora, pina isi dibleaza volumul, la temperatura camerei.
Vicky a spus ca pentru o tava cu diametrul de 22 cm a folosit 400 g faina, eu avand o tava de 28 cm am ales sa adaug inca 100 g faina si NU am procedat bine. Ajungeau cele 400 g de faina.
Poze am facut cu aluatul dospit taiat in doua, dar pina la urma l-am taiat in trei si veti vedea de ce( de aceea am si scris la sfarsitul necesarului: in plus...).
Dar pina sa dospeasca aluatul am pregatit umplutura..Curatam si spalam prazul si ceapa verde , le taiem rondele, dupa care le tragem la tigaie in putin ulei.
Radem casul de vaca si cascavalul , pe razatoare.
Intr-un bol mai mare batem ouale cu teleul, impreuna cu smantana , casul si cascavalul.
Punem in compozitie si mararul verde proaspat tocat si amestecam bine sa se omogenizeze compozitia .
Ungem cu unt forma de placinta si luam una din cele trei mingiute de aluat si o intindem pe fata de masa presarata cu faina, sa iasa o foaie subtire si mai mare cu 4-5 cm decat forma de placinta, astfel ca aluatul ca acopere si peretii laterali si sa se lase in jos , peste marginea formei..
Intepam aluatul ci furculita din loc in loc si asezam feliile de sunca pe toata suprafata.Intre feliile de sunca am pus cateva felii de cascaval, pe care le-am acoperit cu celelate felii de sunca.
Rasurnam peste sunca compozitia de oua cu branza , o nivelam cu o spatula si deasupra asezam prazul si ceapa verde.
Acoperim cu a doua foaie de aluat, intinsa subtire pina se face de 28 de cm.
Pliem deasupra marginile de la prima foaie .
Dupa cum va spuneam mi-a mai ramas aluat si atunci am intins si a treia mingiuta de aluat, cat de subtire se poate.
Am presarat cas ras si am pus bucati de mozzarela una linga alta, am rulat, apoi am taiat aluatul , pe linga mingile de mozzarela.
Le-am asezat deasupra placintei.
Le-am uns apoi cu oul batut bine cu lapte si am dat la cuptorul dinainte incalzit la 180 de grade pentru aproximativ 50 de minute , pina cand placinta e bine rumenita.
Lasam placinta sa se racoreasca in forma , apoi se poate scoate si se poate portiona.
Se poate servi atat calda cat si rece, oricum este minunata.
Multumesc Vicky pentru minunata ta reteta si sper sa nu te superi ca eu am modificat-o oleaca, dar noua ne plac mult "legumele" si am ales sa schimb cartofii cu sunca de Praga.
Merita sa o incercati si voi, ca tere gustoasa mai este !
Pofta mare sa aveti !
Victoria Gabriela
RăspundețiȘtergereCe ai facut tu aici Sidy, este o minunatie tare apetisanta! Imi place mai mult asa! Pup!
Inca o data iti multumesc mult pentru idee, draga Vicky !
ȘtergereSi...poate o faci si tu vreodata cu sunca sau alte ..."legume ".
Esti o dulce !Te tzuc...
RăspundețiȘtergereIancu Lubita
Trebuie incercata ca prea frumos arata!
Sa vezi cat e de gustoasa Lulu draga !
ȘtergereClaudia Larisa Damian
RăspundețiȘtergereApetisanta !
Multumim de reteta !
Buna rau de tot....!
ȘtergereUite ce s-a umflat placinta asta in aluaturi, dar bucatareasa...laudata a mai fost, zic ! :)
RăspundețiȘtergereDA ...asa este !
Ștergere