Ciorbele si supele au un rol calmant asupra nervilor stomacului, inlocuiesc pierderile de lichid din organism si prin continutul lor bogat, sunt foarte hranitoare si stimuleaza sucul gastric , ajutand digestia.
In traditia culinara romaneasca , ciorba se obtine prin acrirea supei cu bors, zeama de varza murata, zeama de lamaie , otet, corcoduse ,etc…
Aceasta substanta acra se va pune numai dupa ce s-a fiert bine zarzavatul, pentru ca acesta sa nu se intareasca.
Ciorba este un preparat care reprezinta in unele regiuni elementul esential al meniului pentru masa de pranz. Nici la noi acasa aceasta nu lipseste in nici o zi.
Secretul supelor bune consta de fapt, in ingredientele folosite.O supa buna poate fi preparata si pusa intr-un bol, in cateva minute.E la fel de gustoasa ca aceea pentru care munciti trei ore sa o preparati.. Pur si simplu calesti cateva legume parfumate, adaugi condimente aromate , supa de carne si …gata.
Supa se poate face dintr-o combinatie aproape infinita de ingrediente, de la modestul dar gustosul cartof ,pina la cel mai exotic aliment.
Intotdeauna carnea se pune la fiert in apa rece , atunci cand vrem sa obtinem o supa substantiala si gustoasa si in apa clocotita cand dorim un rasol in care sa se pastreze majoritatea substantelor nutritive.
Smantana sau galbenusul cu smantana care se folosesc pentru “dresul” ciorbelor sau supelor , trebuie batute bine inainte , cu 1-2 linguri apa rece. Se trage putin vasul de pe foc , se adauga componentele pentru “dres “ , dupa care se mai continua fierberea cateva minute...
Daca nu aveti galbenus de ou , pentru a “drege” supa, puteti folosi un cartof crud ras , pe care il adaugati la ciorba cand aceasta este aproape gata.
Frunzele verzi pentru aroma se adauga numai dupa ce supa sau ciorba s-a luat jos de pe foc.
In cazul in care supa s-a sarat prea tare , se adauga in ea un cartof sau alta radacinoasa care va contracara acest gust si se lasa sa fiarba.
Borsul care se adauga, se fierbe in prealabil, separat.
Nu uitati, supa, ciorba sau borsul este un fel de mancare care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa fiecaruia , zilnic...
"Ciorbe/Supe, traditionale, cu carne, cu legume, de ce nu fructe, calde sau reci", aceasta a fost tema lunii august, cu care ne-a provocat Cristina Iuliana Pana http://panacris.blogspot.ro in frumosul nostru grup #Traditiesigastronomie romaneasca , lansat de Gina Bradea.
Dupa cum bine stiti deja , noi suntem mari amatori de ciorbe si supe , nu lipsesc niciodata de la masa noastra ,asa ca am facut doua zamuri: si o ciorba si o supa.
Avem NEVOIE de :
2 buc zucchini( dovlecei)
3-4 fire ceapa verde
1 morcov
1 radacina patrunjel
1 telina mica
ardei gras colorat
2 linguri orez
2-3 l supa carne
2-3 rosii
marar verde
2-300 g corcoduse
sare
piper
MOD de PREPARARE :
Curatam toate legumele , le spalam bine si le stergem, apoi le taiem cubulete.
Ceapa curatata o taiem cu frunze verzi cu tot, rondele.
Intr-o oala punem 2-3 linguri de ulei si calim morcovul pina lasa o culoare frumoasa portocalie care va da "fata" ciorbei.
Adaugam apoi celelalte legume, mai putin zicchini( dovleceii) si le tragem la tigaie cateva minute, amestecand mereu.
Turnam supa de carne si lasam sa dea in clocot.
Daca este nevoie mai addaugam putina apa si lasam sa fiarba toate legumele.
Intr-e timp spalam corcodusele si le punem la fiert in putina apa, le lasam sa fiarba la foc mic cam 15 minute, apoi le lasam sa se raceasca, strecurand apa de pe ele.
Adaugam mararul verde la ciorba si orezul bine spalat in prealabil.
Lasam sa dea cateva clocote apoi adaugam cuburile de zucchini( dovlecei) si lasam sa fiarba pina sunt gata si dovleceii, cam 5 minute este de ajuns, pentru ca zucchini( dovleceii) sunt foarte cruzi.
Corcoduselor fierte si racite le indepartam coaja si samburi, apoi le trecem usor prin sita si le amestecam cu 1-2 polonice de ciorba, omogenizam si rasturnam compozitia in ciorba.
Lasam sa mai dea 2-3 clocote, potrivim gustul cu sare si piper si ciorba noastra este gata.
Deasupra presaram frunze verzi tocate marunt, la alegere...
Daca doriti puteti adauga niste lapte prins sau iaurt la ciorbita care se poate servi atat calda cat si rece, cum va place mai mult...
Pofta mare sa aveti !
Sa nu uitati sa serviti ciorba cu un ardei iute...
Multumesc draga mea Sidonia. O ciorba interesanta si gustoasa. Inca n-am folosit corcoduse in ciorba, dar niciodata nu-i tarziu sa o probez. Te tzuc cu drag! :-*
RăspundețiȘtergereAi dreptate draga mea, niciodata nu e prea tarziu !
ȘtergereIncearca si...nu cred ca nu are sa le placa zmeilor tai !
Te tzuc cu drag
Maria Dan
RăspundețiȘtergereEu pun bors in loc de corcoduse,sper ca nu stric rețeta
Îmi place ·
Nu ai cum sa o strici, fiecare o acreste cu ce ii place mai mult....
ȘtergereIancu Lubita
RăspundețiȘtergereE buna rau;si eu acresc cu corcoduse borsul de fasole sau cel de legume!
Îmi place ·
Deci tu sti ce gust bun are, soro....!
ȘtergereVictoria Gabriela
RăspundețiȘtergereBuna, buna! La mine in sud, asa se acreau cel mai des ciorbele...Sunt o bunatate...Sidy, Sidy...ce imi faci!
Îmi place ·
Ehe...deci te-am nimerit la fix draga mea Vicky !Ma bucur ca iti place...
ȘtergereTe tzuc cu drag !
Maria Mihalache
RăspundețiȘtergereBuuuuuuuna!
Îmi place.
Sau calda sau rece, cum vrei tu....
Ștergere