Plachia de fasole boabe este foarte raspindita in Turcia, numai ca se maninca in general cu pilaf si muraturi.
Este un fel de mancare preparata din multa ceapa, cu ulei si condimente apoi data la cuptor. Seamana mult cu iahnia care este o mâncare tradițională românească și se regăsește în mai toate zonele țării,dar originile cuvantului "iahnie" sunt din limbă turcă - "yahni"si din cea bulgara -"iahnija".
La plachie, pentru un gust mai bun i se adauga si putin vin alb.
NECESAR :
700 g fasole boabe
2-3 cepe
ardei gras rosu, galben, verde
400 g rosii cuburi Sun Food
300 g carnati subtiri
50 ml vin alb
1 capatana usturoi
2-3 linguri ulei
sare
piper
foaie de dafin
cimbru
boia afumata
patrunjel verde
MOD de PREPARARE :
Fasolea o punem la inmuiat de seara pina dimineata , in apa. Daca avem posibilitatea ii schimbam apa de 2-3 ori.
A doua zi o punem la fiert( eu am pus-o in oala sub presiune) cu apa, sare, boabe de piper, 3-4 catei usturoi, foaia de dafin si cimbru.
Lasam sa fiarba cam 30 de minute, dar asta depinde si de calitatea fasolei.
Intre timp prajim carnatii in putin ulei, ideal ar fi sa ii prajim in untura.upa ce sunt prajiti ii scoatem din tigaie si ii pastram la cald.
Curatam ceapa si o taiem julien, ardeii ii taiem cubulete si usturoiul il dam prin presa.
Tocam marunt si patrunjelul verde.
In grasimea ramasa de la prajirea carnatului, tragem la tigaie ceapa si ardeii.
Cand s-au inmuiat si ceapa a devenit sticloasa, adaugam vinul si lasam sa se evapore alcoolul, apoi adaugam cuburile de rosii si sucul lor, amestecam sa se omogenizeze si la sfarsit adaugam usturoiul presat. Lasam sa dea cateva clocote , dupa care stingem focul.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
S-a fiert si fasolea si acum putem sa o rasturnam intr-un vas care merge la cuptor.
Rasturnam deasupra ei sosul de ceapa cu rosii, omogenizam si potrivim gustul de sare, boia si piper proaspat macinat.
Deasupra am pus cateva felii de ardei gras colorat.
Dam plachia la cuptor pentru 20-30 de minute pina scade putin sosul.
Cand este gata, presaram patrunjel verde tocat si servim cu carnati proaspat prajiti.
Servim plachia de fasole calda cu castraveti murati la soare, o nebunieeeeee....!Dar merge si cu altceva numai o palincuta sa fie inainte si...la sfarsit ,ea cere un vinisor sau o bere rece.
Daca serviti plachia fara carnati, poate fi o delicioasa mancare de post.
Pofta mare sa aveti !
Inghit in sec!Tare asi mai manca o portie!
RăspundețiȘtergereVino Medi , te astept cu drag !
ȘtergereStanescu Bibi
RăspundețiȘtergereGarnitura te da pe spate,Sidy!
Imi mai place .
Am facut mai multa....
ȘtergereBibi vii ?
Rocsy Ciobanu
RăspundețiȘtergereEu vin repede, sa imi pastrezi putina fasolica doar...
Imi mai place .
Te astept cu bratele deschise draga Rocsy ! Am pus deoparte....
ȘtergereDiana Carmen
RăspundețiȘtergereNu am facut niciodata plachie de fasole boabe!Multumesc Sidy!
Trecut la salvate!
Merita sa o incerci draga mea ! Sa nu uiti de vin....
ȘtergereEu tot la fel pregatesc aceasta fasolica(mai putin vinul),nestiind ca se mai numeste si plachie pe turceste;voi incerca si cu vin!
RăspundețiȘtergerePup si o zi minunata!!
Incearca si cu un vinulet rece de la frigider si pune-ti si tie un paharel.
ȘtergereDar doar atat,ca apoi...s-ar putea sa pui prea mult in fasolica ! Hic !
Iancu Lubita
ȘtergereEeeee,cu asta m-ai omorat incet dar sigur!!
Gatesc Cu SunFood
RăspundețiȘtergereDraga noastra, ce sa mai spunem? Arata asa de bine ca acum ne-am teleporta ca sa luam si noi o portie!
Îmi place ·
Sidonia Toncean
ȘtergereMultumesc, va astept cu drag !
Gatesc Cu SunFood
ȘtergereVenim!