Cidrul are două înţelesuri actualmente. Unul este sucul de mere (sau din alte fructe; cidrul de pere, de pildă, numit în Marea Britanie perry) uşor fermentat. Este alcoolizat în proporţie de maximum 8%.
Pe de altă parte, este produs şi un aşa-numit "hard cider", o formulă mai puternic alcoolizată, mai cunoscută în Statele Unite decât sucul fermentat.
Cidrul este de fapt...verisorul berii, dar a unei beri mai aromatizate,iar consumat cu moderaţie aduce beneficii sănătăţii, folosit ca tratament pentru problemele de stomac, bolile reumatice, dar şi alte boli,reduce riscul apariţiei bolilor coronariene,poate duce la reducerea riscului cancerului de tract digestiv, poate preveni dezvoltarea astmului sau altor boli pulmonare.
Daca e atat de bun, m-am hotarat sa-l folosesc.
Avem NEVOIE de :
1 kg pulpa porc
3 linguri mustar cu hrean
3 linguri miere
330 ml cidru de mere
1 legatura ceapa verde
1 ceapa rosie
1 ceapa alba
2 linguri sos soia
150 ml smantana pentru gatit
1 lingurita rasa boia afumata
2 lingurite chives
ierburi naturale englezesti(sare de mare, piper negru boabe,usturoi granulat
frunze patrunjel verde ,oregano)
700 g cartofi
sare
piper
2-3 linguri ulei
MOD de PREPARARE :
Cuptorul il incalzim la 180 de grade C, intre timp, intr-un bol amestecam mustarul cu mierea si ierburile naturale. Cu aceasta pasta ungem carnea pe toate partile, cu ajutorul unei pensule.
Curatam toata ceapa si o taiem feliute, pe care le punem in vasul cu capac, in care vom da la cuptor carnea.
Dupa ce am asezat carnea peste stratul cu ceapa, peste pasta cu care am uns carnea presaram chives tocat marunt.
Adaugam in vas cam 200 ml de cidru, acoperim vasul cu capac si am friptura la cuptor pentru 60 de minute.
Dupa trecerea timpului, scoatem capacul si intoarcem friptura pe partea cealalta, daca e cazul mai adaugam putin cidru si mai lasam fara capac inca 40 de minute, sau o ora, pina se patrunde bine carnea.
Scoatem sosul din vas, cu toata ceapa, il mixam bine de tot, adaugand smantana pentru gatit si boiaua afumata. Daca vi se pare ca sosul este prea gros, mai adaugam putin cidru in el.
Scoatem friptura din cuptor si o feliem, atatea portii cate servim, restul o lasam asa pina a doua zi.
Intre timp si cartofii aufii au fost facuti si servim cate o felie de friptura, cu cartofi aurii si cu mult sos gustos.
Pofta mare sa aveti !
Da,am inteles;cidru am si eu o sticla,mai raman restul ingredientelor sa le cumpar si gata friptura!
RăspundețiȘtergerePup fata harnica!!
Atunci iti doresc spor la munca draga mea ! Sa-mi spui rezultatul...
ȘtergereTe tzuc cu drag !
Mariana Vasile
RăspundețiȘtergereArată super! Felicitări!
Imi place ·
A fost buna intr-adevar si sosul acela face toti bani.....!
ȘtergereDorina Topala
RăspundețiȘtergereSuper...cred că este foarte gustoasă !
Imi place ·
Dorina incearc-o si nu vei regreta !
ȘtergereMargareta Cismasiu
RăspundețiȘtergereCine are englezi,are cidru...!Minunata friptura.Cred ca e un deliciu.
Marga daca mergi la Kaufland, ai sa gasesti cidru.....
ȘtergereTe tzuc !
Iancu Lubita
RăspundețiȘtergereTrebuie incercata ca arata intr-un mare fel!! dar pana ma eliberez eu de treburi,fa un pachetel te rog!!
Imi place ·
Pachetul il fac cu drag, ar...iti trimit si niste borcane goale ???
ȘtergereTe tzuc cu drag soro !
Eu de regula nu ma hazardez la mancaruri cu combinatii moderne, dar mancarea ta arata prea bine ca sa nu risc. Si stii ce? sunt sigura ca nu voi da gres...! Pupici, Sidy!
RăspundețiȘtergereEste asa de usor de facut ca nu are cum sa nu-ti reuseasca !
ȘtergereSucces draga Oana , sunt sigura ca vei reusi....
Te tzuc !
Eliana Boghici Rotaru
RăspundețiȘtergereDeci mi-e foame in acest moment!!
Îmi place
Eliana te astept cu drag la o portie !
Ștergere