Se presupune ca pizza( care in latina inseamna "paine plata")isi are originea in Italia, provenind din regiunea Napoli.
Contrar credinței generale, pizza nu este cert originară din Italia.De fapt nu se știe cine a “inventat” această mancare delicioasă.Deși cultura mediteraneană are variante incipiente înrădăcinate în dieta lor, variante similare au fost descoperite și în Egipt, Babilon și Imperiul Persan. Se știe că în Grecia Antică se mânca o pâine rotundă și plată, deasupra căreia se puneau diferite condimente și ingrediente.
Dar pina la urma regina bucatariei italiene, tot pizza ramane, chiar daca a fost exportata pina la americani si la japonezi , iar eu am gasit aceasta minunata reteta tocmai in...Maroc !
La Amina pe www.maroccuisine.ro careia ii multumesc mult de tot pentru bunatatea aceasta !
Avem NEVOIE de :
- pentru aluat :
500 g faina
7g drojdie uscata( un pliculet)
3 linguri ulei masline aromatizat
1 lingurita sare
1/2 lingurita zahar
200 ml apa calduta
- pentru sosul de pizza :
3 linguri ulei
1 ceapa
2 catei usturoi
2 rosii mari de gradina
4 linguri pasta de gogosari( facuta in casa)
2 linguri ketchup ( facut in casa)
1 lingurita zahar
2 linguri zeama de lamaie
sare
piper
usturoi granule
oregano
cimbru
- pentru toping :
3-4 linguri sos de pizza(reteta de mai sus)
100 g ciuperci taiate
50 g porumb fiert
125 g bilute mozzarella
80g masline negre fara samburi
1/2 gogosar(ardei) rosu
100 g cascaval
400 g carne tocata
1 lingurita condimente pentru pizza
1 ou
1 lingurita mac
MOD de PREPARARE :
Pentru inceput pregatim aluatul pentru pizza :
Intr-un bol mai mare punem faina si in mijlocul ei facem o gaura in care punem drojdia uscata, sarea, zaharul si uleiul.
Le amestecam si turnam incet-incet apa calduta si framantam . Cand toate s-au omogenizat scoatem aluatul pe masa de lucru si il framantam 5 minute.
Cand este gata, ungem bolul cu putin ulei, asezam in el aluatul si il acoperim cu o folie de plastic, apoi il lasam la temperatura camerei sa dospeasca, pina isi tripleaza volumul, cam 40 de minute.
Intre timp preparam sosul de pizza astfel :
Curatam toate legumele spalate si sterse.Ceapa o radem si cateii de usturoi ii trecem prin presa .
Stoarcem lamaia si punem zeama de o parte. Rosiile cojite si taiate le mixam cu mixerul vertical.
Intr-un vas punem uleiul sa se incalzeasca , apoi adaugam ceapa si usturoiul, amestecam cateva secunde , apoi adaugam rosiile pasta , pasta e gogosari( ardei kapia) si ketchup-ul, omogenizam.
Adaugam toate condimentele necesare( in plus sau in minus, dupa preferinta) si lasam sa dea 2-3 clocote.
Acum punem zaharul si zeama de lamaie si lasam sa fiarba 5 minute , pina cand scade sosul si se ingroasa.
Aluatul a crescut, sosul de pizza este gata, asa ca ne putem apuca sa montam pizza.
Dar mai intai amestecam carnea tocata cu condimentele pentru pizza( mai puteti adauga ce va place) si cu albusul de ou.Omogenizam si facem "chiftelute" cat mai mici.
Aluatul il impartim in doua , iar intr-o parte sa fie cu putin mai mult aluat.
Intindem aluatul mai putin ,cu sucitorul , pe masa de lucru ,pe care am presarat putina faina ,atat cat sa fie de dimensiunea tavii in care vom monta pizza. A mea are diametrul de 30 cm.( captusim tava cu hartie de copt, unsa cu putin unt).
Cealalta parte cu aluatul mai mult ,o impartim in vreo 20 de bilute pe care le vom umple, jumatate cu chiftelute si jumatate cu bilute de mozzarella.
Pe aluatul din forma de pizza punem alternativ cate o bila cu chiftelute si una cu mozzarela, pe marginea exterioara a aluatului si in mijloc intindem 3-4 linguri de sos e pizza.
Mai presaram din loc in loc chiftelute, de data aceasta fara aluat.
Peste chiftelutele de pe sos radem o parte din cascaval, adaugam ciupercile taiate, porumbul fiert si gogosarul taiat in cubulete mici.
Asezam din loc in loc bilute de mozzarella si felii taiate de masline , iar cateva chiftelute fara aluat si cascavalul ras ramas deasupra.
Galbenusul il bate cu o lingura cu apa si ungem bilele umplute cu galbenusul, iar deasupra presaram mac.
Cuptorul a fost dinainte incalzit la 160 de grade C , ddam tava la cuptor pina se rumeneste si chiftelutele sunt coapte, cam 30 de minute.
Scoatem pizza din cuptor si o lasam sa se odihneasca putin in tava, apoi o asezam pe un platou rotund de pe care va fi servita.
Cine doreste mai poate aauga sos de pizza din care ne-a mai ramas.
Avem putin de lucru la aceasta pizza , dar credeti-ma ca merita !
Multumesc mult Bucataria Marocana si sper sa nu te superi ca am facut unele mici modificari....
A fost o pizza excelenta si toata lumea s-a lins pe degete !
eu am pofts de pizza destul de des, dar cand am vazut-o pe a ta, imi venea sa mananc ecranul laptopului...!
RăspundețiȘtergereOana ai un pic de lucru cu ea, dar crede-ma ca MERITA !!!
ȘtergereMotoc Mihaela
RăspundețiȘtergereArata nemaipomenit
Îmi place ·
Asa este...multumesc !
ȘtergereRadulescu Romanita
RăspundețiȘtergereCorect... super buna
Îmi place !
Da, da...asa este...multumesc !
ȘtergereClaudia Baban
RăspundețiȘtergereOooooo arata intr-un mare fel .Bravo
Îmi place ·
Asa este...multumesc !
ȘtergereAngela Petric
RăspundețiȘtergereCe pofta am...!
Îmi place !
Te astept Angela, doar esti aproape !
ȘtergereMariana Isac
RăspundețiȘtergereExceptional ! Multumim frumos !
Îmi place.
Si eu multumesc !
ȘtergereTom Vivi
RăspundețiȘtergereArata super ,am citit cu atentie reteta si o voi incerca !!!
Îmi place ·
Mult succes ! Sigur are sa va placa...
ȘtergereAurelia Damian
RăspundețiȘtergereCele mai bune sint cele facute acasa de femia gospodina.
Îmi place !
Asa este...ai dreptate.
ȘtergereMultumesc mult !
Florica Chirita
RăspundețiȘtergereDoamne ,ce bunatate ,ce frumusete ,ce bine arata ,pacat ca toate aceste bunatati ingrasa si nu putem sa ne bucuram si noi de ele asa,din plin !
Îmi place ·
Dar nu mancam in fiecare zi ! Asa mai rarutz merge...
ȘtergereAdri Adriana
RăspundețiȘtergereCe bine arată ...
Îmi place !
Asa este...multumesc !
ȘtergereComment de pe Facebook :
RăspundețiȘtergereMaria Mihalache
minunat arata!
Îmi place ·
Haplea Bucatarul
Arata grozav!
Îmi place ·
Mimi Zami
arata super !!
Îmi place !
Mariana Vasile
E perfectă!
Îmi place ·
Calinescu Elena
E minunata, Sidy, numai tu poți face așa ceva!
Îmi place ·
Rodica Martinescu
E tare faina ,banuiesc ca este si gustoasa >Mersi Sidy pentru reteta.
Îmi place .
Tot de pe Facebook :
RăspundețiȘtergereMaria Silvesan
Arata super!
Îmi place ·
Laura Nistor
Woow ce bine arata
Îmi place ·
Tania Kiswani
Minunata Sidy..!
Îmi place ·
Lia Maria Grozi
ce bine arata 😋
Îmi place ·
Maria Dan
fantastic ce bine arată
Îmi place ·
Multumesc dragele mele !
ȘtergereIancu Lubita
RăspundețiȘtergereLa felul cum arata,chiar ca-i cea mai buna!!
Îmi place ·
Dupa ce termini cu borcanele, poti sa o incerci Lulu, ca merita !
ȘtergereIuliana Tarnoveanu
RăspundețiȘtergereRoayal si la aspect dar nu mai zic de gust...Îmi place ·
Ai oleaca de munca la ea, Iuliano, dar zau ca merita !
ȘtergereGherghel Eugenia
RăspundețiȘtergereArata bestial.Îmi place !
Si cat e de gustoasa....
ȘtergereIoana Radulea
RăspundețiȘtergerePastrati-mi,,,,ajung imediat,,,Îmi place !
Daca tot vii cu elicopterul, s-ar putea sa mai prinzi o felie !
ȘtergereJorgeiuliana Duman
RăspundețiȘtergereMiine o fac si eu!Îmi place .
Astept cu nerabdare sa-mi spui parerea !
ȘtergereRoxana Radulescu si Maria Dumitru
RăspundețiȘtergereDelicioasa!Îmi place ·SUPER...Îmi place !
Buna...rau ! Azi nu ne mai uitam la calorii, fetelor !
ȘtergereMardar Liliana
RăspundețiȘtergereCe frumos aratà! Îmi place ·
Si cat e de gustoasaaaaa....!
ȘtergereMaria Udrea
RăspundețiȘtergereArata bestial, Sidy! Îmi place ...
Merita incercata Merisorule, zau !
Ștergere
RăspundețiȘtergereKanner Taby
Ar merge o feliuta,tare buna prietena sunt cu pizza 😊.Îmi place .
Marga Gherghina
RăspundețiȘtergereFoarte bine arată. Poftă bună. Îmi place !